REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Generalinis prokuroras Evaldas Pašilis ketvirtadienį kreipėsi į Seimą, prašydamas panaikinti Seimo narių Vytauto Gapšio ir Petro Gražulio teisinę neliečiamybę.

Generalinis prokuroras Evaldas Pašilis ketvirtadienį kreipėsi į Seimą, prašydamas panaikinti Seimo narių Vytauto Gapšio ir Petro Gražulio teisinę neliečiamybę.

REKLAMA

Ar pritarti generalinio prokuroro prašymui, Seimas spręs vėliau. Norint panaikinti parlamentaro imunitetą, turi balsuoti bent 71 Seimo narys.

Pirmiausiai E. Pašilis kreipėsi į Seimą, pašydamas panaikinti V. Gapšio teisinę neliečiamybę, kad Vilniaus apygardos teismas galėtų grįžti prie „MG Baltic“ politinės korupcijos bylos nagrinėjimo.

„Šių metų lapkričio 11 dieną Vilniaus apygardos teismas priėmė nutartį, kuria pavedė kreiptis į Lietuvos Respublikos Seimą dėl sutikimo patraukti baudžiamojon atsakomybėn Seimo narį Vytautą Gapšį, kuris kaltinamas Vilniaus apygardos teisme nagrinėjamoje byloje. Šioje byloje V. Gapšiui pareikšti kaltinimai dėl keturių sunkių korupcinio pobūdžio nusikaltimų“, – Seime sakė E. Pašilis.

Taip pat generalinis prokuroras Seimo prašė panaikinti ir P. Gražulio teisinę neliečiamybę, kad teisėsauga galėtų baigti ikiteisminį tyrimą dėl jo galimai neteisėtų veiksmų.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiame ikiteisminiame tyrime surinkti duomenys pagrįstai leidžia manyti, kad Seimo narys P. Gražulis, būdamas tuometinės kadencijos Seimo nariu, siekdamas turtinės naudos, nesant kyšininkavimo požymių, nuo 2015 m. gegužės 18 d. iki 2017 m. vasario 13 d. piktnaudžiavo Seimo nario padėtimi. Dėl to dideles žalas patyrė valstybė“, – Seime kalbėjo E. Pašilis.

REKLAMA

Bandymas antrą kartą

Generalinė prokuratūra jau yra prašiusi praėjusios kadencijos Seimo panaikinti P. Gražulio teisinę neliečiamybę, siekiant baigti ikiteisminį tyrimą dėl galimai neteisėtų politiko veiksmų.

Praėjusį birželį Seimas atmetė E. Pašilio prašymą naikinti P. Gražulio imunitetą. Tąkart Seimo narys jam mestus kaltinimus neigė ir tvirtino, kad byla tėra politinis susidorojimas.

Teisėsauga įtaria, kad P. Gražulis padėjo tvarkyti šaldytus maisto produktus gaminančios bendrovės „Judex“ problemas, kai Rusijos pareigūnai 2015 metais šios įmonės produkcijoje rado listerijos bakterijų.

REKLAMA
REKLAMA

Prokurorai teigė, kad padėdamas įmonei Seimo narys ne kartą skambino Lietuvos ir Rusijos pareigūnams, ragino duoti kyšius, prašė pažeisti galiojančias tvarkas, o iš „Judex“ gavo turtinės naudos.

P. Gražulis atsisakė duoti parodymus kaip specialusis liudytojas 2016 metais pradėtame ikiteisminiame tyrime.

Prokuratūros teigimu, išnaudojus visas turimas tyrimo galimybes, pernai rudenį ikiteisminis tyrimas dėl piktnaudžiavimo buvo nutrauktas. Tačiau, anot prokuratūros, pakartotinai kreiptis dėl P. Gražulio neliečiamybės panaikinimo leidžia tai, kad parlamentaras prisiekė iš naujo po šiemet vykusių Seimo rinkimų.

Teismas nori tęsti bylą

Seimo nario, darbiečio V. Gapšio teisinę neliečiamybę prašoma naikinti, kad Vilniaus apygardos teismas toliau galėtų nagrinėti „MG Baltic“ politinės korupcijos bylą. Joje Seimo narys teisiamas dėl prekybos poveikiu ir kyšininkavimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šioje byloje yra epizodas, kai buvęs koncerno „MG Baltic“ viceprezidentas Raimondas Kurlianskis, įtariama, 2015–2016 metais iš viso davė 27,1 tūkst. eurų vertės kyšius tuometiniam Seimo nariui V. Gapšiui.

Teisėsauga teigia, kad už dalį šios sumos padarytos nuolaidos transliuojant Darbo partijos reklamą per koncernui priklausančias televizijas, kita dalis lėšų užmaskuota kaip parama viešajai įstaigai. Už tai esą V. Gapšys siekė paveikti Darbo partijos narius, kad jie veiktų koncerno interesais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų