REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Viruso plitimui neslopstant jau rytoj žadama priimti naujus ribojimus. Laikinasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga kartu įspėjo, kad jei per Kalėdas tautiečiai norės „šventę švęsti“, tai laukia ir trečioji viruso banga, galinti išvirsti į nekontroliuojamus reiškinius.

Viruso plitimui neslopstant jau rytoj žadama priimti naujus ribojimus. Laikinasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga kartu įspėjo, kad jei per Kalėdas tautiečiai norės „šventę švęsti“, tai laukia ir trečioji viruso banga, galinti išvirsti į nekontroliuojamus reiškinius.

REKLAMA

Kaip pranešė ministras, rytoj Vyriausybei bus teikiami keli pakeitimai, susiję su karantino sąlygų pakeitimu arba nustatymu. 

„Vienas siūlymas susijęs su būriavimosi apribojimu. Šiuo metu viešose vietose leidžiama vienoje vietoje susirinkti ne daugiau kaip 5 asmenims, išskyrus šeimos narius. Tai yra siūloma tą skaičių sumažinti iki 2 asmenų. Ir tarp tokių asmenų grupių turės būti laikomasi ne mažesnio kaip 2 metrų atstumo.  

Šis siūlymas vis tik susijęs su matomomis ir išliekančiomis tendencijomis artėjant švenčių laikotarpiui ir įvairiomis progomis susirinkti didesnėms žmonių grupėms. Norisi paraginti miestus elgtis atsakingai ir planuojant eglučių įžiebimo ceremonijas ar kitus įvykius, atsakingai komunikuoti, kad neatsitiktų taip, kaip kai kuriuose miestuose, kai eglučių įžiebimo susirinko pasižiūrėti nemažas skaičius asmenų“, – kalbėjo laikinasis sveikatos apsaugos ministras.

REKLAMA
REKLAMA

Įspėjo dėl trečios bangos

Jis kartu atkreipė dėmesį ir gyventojų elgesį artėjančių švenčių proga.

„Ir savo socialinio tinklo paskyroje pasidalinau žmonių komentarais po vienos publikacijos, kurioje kalbama apie užsakytas kaimo sodybas, kur žmonės aiškiai sako, kad šventėm ir švęsim ir jokia valdžia nenurodinės. Tai jei iš tiesų bus taip tai neatmestina, kad po Kalėdų švenčių praėjus maždaug 2 savaitėms turėsime ne antrą, o trečiąją banga, kuri gali išvirsti į nekontroliuojamus reiškinius. Gydymo įstaigos jau dabar gyvena labai įtemptomis sąlygos, tad kviesčiau labai susimąstyti ir tokių švenčių neorganizuoti, – sakė A. Veryga. 

REKLAMA

Rekomendacija nesiūlyti akcijų

Taip pat bus teikiama rekomendacija, kad visose parduotuvės, prekybos centruose turgavietėse ir kitose  viešose prekybos vietos nenaudoti trumpalaikių pardavimo skatinimo priemonių, t. y. išpardavimų, nuolaidų valandų, degustacijų, kurios didinti pirkėjų srautus tam tikru trumpu laiku ir tam tikroje vietoje. 

Apribojimai nebūtų taikomi prekybai internetu.

Kaip informavo ministras, analogiška ribojimo priemonė buvo taikyta ir pirmojo karantino metu.

Taip pat nutarimo projekte  siūloma ir drausti prekybą laikinose vietose.

„Siūloma uždrausti visose parduotuvėse, prekybos centruose bei paslaugų teikimo vietose vykdyti prekybą laikinose prekybos vietose (išskyrus prekybą maisto produktais, pirotechnikos priemonėmis ir prekybines saleles), t. y. kai prekyba vykdoma ne fiziškai atskirtose parduotuvėse, o pavyzdžiui bendrose prekybos centrų patalpose, praėjimuose ir panašiai“, – nurodo ministerija. 

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentūra siūlo griežtesnius ribojimus

Karantinas veikia, bet nepakankamai, konstatuoja ekspertai ir siūlo imtis griežtesnių ribojimų didžiausios rizikos zonose darbovietėse, ugdymo įstaigose, asmens sveikatos priežiūros įstaigose. 

Kaip informavo vyriausiasis prezidento patarėjas Simonas Krėpšta, Sveikatos ekspertų tarybos susitikimo su prezidentu metu daugiausia dėmesio skirta viruso plitimo, epidemijos plitimo tendencijoms. 

„Ekspertai konstatuoja, kad viruso plėtra yra sulėtėjusi, efektyvusis viruso plėtros rodiklis rodo, kad jis artėja prie vieneto, tačiau tam, kad situacija iš esmės pasikeistų ir užsikrėtimų mastai pradėtų ženkliai mažėti, panašu, reikia papildomų priemonių peržiūrint karantino reikalavimus rizikingiausiose srityse“, – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Naujų atvejų – virš 1 tūkst.

Per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinti 1187 nauji COVID-19 ligos atvejai, dėl koronaviruso mirė 19 žmonių, antradienį pranešė Statistikos departamentas.

Per praėjusią parą pasveiko 734 žmonės.

Nuo pandemijos pradžios COVID-19 liga šalyje užsikrėtė 62 tūkst. 515 asmenų, 46 tūkst. 665 – tebeserga, 15 tūkst. 77 – pasveiko.

Dėl koronaviruso Lietuvoje iš viso mirė 519 žmonių, dėl kitų priežasčių mirė 254 užsikrėtusieji.

Per praėjusią parą ištirti 7476 ėminiai dėl įtariamo koronaviruso, bendras nuo pandemijos pradžios ištirtų ėminių skaičius siekia 1 mln. 264 tūkst. 577.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų