REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Respublikinėje Šiaulių ligoninėje situacija neeilinė – šalyje sparčiai augant sergančiųjų COVID-19, skaičiui, susiduriama su įvairiais iššūkiais. Gydytojai įspėja, kad koronavirusas – itin klastinga liga, kai ryte pacientas dar jaučiasi gerai o vakare jau patenka į ligoninę.

Respublikinėje Šiaulių ligoninėje situacija neeilinė – šalyje sparčiai augant sergančiųjų COVID-19, skaičiui, susiduriama su įvairiais iššūkiais. Gydytojai įspėja, kad koronavirusas – itin klastinga liga, kai ryte pacientas dar jaučiasi gerai o vakare jau patenka į ligoninę.

REKLAMA

Infekcinių ligų skyriaus vedėjo Aido Kaušo teigimu, medikai sulaukia penkis kartus didesnių pacientų srautų. Koronavirusu sergantiems pacientams įkurtos vietos ne tik Infekciniame ligų skyriuje, bet ir kitose ligoninės patalpose.

Iš viso Respublikinėje Šiaulių ligoninėje nuolat gydomi virš 120 COVID-19 pacientų, iš jų 23 itin rimtos būklės, gydomi intensyvios terapijos skyriuje. Ligoninėje trūksta specialistų, o dirbantis personalas kasdien atiduoda visą save: dirba viršvalandžius, nuolat susiduria su įvairiais pandemijos keliamais iššūkiais.

„Dalis personalo serga, dar dalis – izoliacijoje. Ypač trūksta slaugytojų, slaugytojų padėjėjų, nes pacientų srautai didesni, o ir liga sunkesnė. Kreipėmės ir į visuomenę, atsiliepė 11 ir jau juos įdarbinome. Ligoniams reikia intensyvesnės priežiūros. Šiandien jau labai trūksta vidaus ligų profilio gydytojų darbui su Covid pacientais. Išleidžiame jau bent po kelis medikus ir pailsėti, nes atlaikyti tokį krūvį bet kam būtų labai sunku“, – apie kasdienybę kovoje su koronavirusu pasakoja Aidas Kaušas.

REKLAMA
REKLAMA

Ligonių srautų mažėjimo nesitiki

Respublikinė Šiaulių ligoninė priima pacientus iš Šiaulių ir Telšių apskričių.

Labai svarbu buvo, kad Mažeikių, Telšių ligoninės atidarė skyrius, į kuriuos tęstiniam Covid pacientų gydymui galime nukreipti gydymui. Slaugomiems pacientams gydyti atidaryti skyriai Plungės ligoninėje ir Geriatrijos centre, nes kai kurių pacientų gydymas užtrunka iki mėnesio. 

REKLAMA

„Dideliam krūviui esame pasiruošę. Sunku, bet dabar kitaip ir nebus. Tikimės geriausio scenarijaus ateityje, bet bent mėnesį, panašu, ligonių srautai išliks tokie patys. Ši liga klastinga – dar ryte pacientas namuose jaučiasi puikiai, o jau vakare jis gali atsidurti ligoninėje. Gyvename nežinomybėje, nuspėti ligos eigą labai sunku“, – sako A. Kaušas.

Infekcinių ligų skyriaus vedėjas sako, kad lengvais simptomais sergantys asmenys gydosi ambulatoriškai, o į ligoninę patenka sunkesnės būklės asmenys. Stengiamasi apsirūpinti ir visa reikiama įranga – štai prieš kelias savaites Skubiosios pagalbos-priėmimo skyriuje sumontuotas dar vienas naujas plaučių ventiliacijos aparatas. Tai jau 35 aparatas, įsigytas pandemijos metu. Dar virš dešimties DPV aparatų, kuriuos nupirko SAM, ką tik pasiekė ligoninę.

REKLAMA
REKLAMA

Užimta 80 proc. lovų

Įstaigos direktorius Remigijus Mažeika konstatavo, kad situacija tiek ligoninėje, tiek visame regione išlieka sudėtinga.

„Praeitą parą pramušėme dar vieną dugną. Paguldyta 20 pacientų, kurių amžiaus vidurkis nuo 40 iki 60 metų. Visų būklės yra rimto, rentgenologiškai yra patvirtinti labai sudėtingi plaučių uždegimai, apėmę visus plaučius. Taigi situacija yra labai rimta.

 Suprantu, kad visuomenė norėtų girdėti kažkokias geras naujienas, bet nesakyti tiesios mes šiandien nebegalime. Mes artėjame prie tos ribos, kada ligoninės bus perkrautos“, – kalbėjo jis. 

R. Mažeika pabrėžė, kad visos regiono ligoninės yra atidariusios COVID-19 skyrius, jie yra užpildyti 80–85 proc. apimtimis. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Iš viso mūsų regione yra apie 338 lovas COVID pacientų gydymui. Iš jų aktyviam gydymui užpildyta apie 80 proc., įskaičiuojant ir palaikomojo gydymo ir slaugos pacientams skirtas lovas. Reanimacijoje turime apie 41 lovą, jų didžioji dalis yra Šiaulių ligoninėje.

Reanimacijoje mes šiuo metu turime užimta maždaug apie 70 proc. lovų. Tai kiek mažesnis skaičius, bet vertinant pacientų, kurie atvyksta, amžių ir sudėtingumą, jos gali būti labai greitai užpildytos. Taigi rezervo likę yra labai nedaug“, – įspėjo įstaigos vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų