REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nerimo žinia iš Šiaulių ligoninės – vis daugiau nėščiųjų nustatomas COVID-19, ne vieną jų jau teko ir traukti iš mirties nagų. Anot specialistų, juo labiau neaišku, kaip tai ateityje gali paveikti naujagimių ir vaikų sveikatą. Įstaigos vadovas kartu kreipėsi ir į jaunus žmones, kurie klaidingai galvoja, kad virusas jiems yra nebaisus.

Nerimo žinia iš Šiaulių ligoninės – vis daugiau nėščiųjų nustatomas COVID-19, ne vieną jų jau teko ir traukti iš mirties nagų. Anot specialistų, juo labiau neaišku, kaip tai ateityje gali paveikti naujagimių ir vaikų sveikatą. Įstaigos vadovas kartu kreipėsi ir į jaunus žmones, kurie klaidingai galvoja, kad virusas jiems yra nebaisus.

REKLAMA

Priešakinėje COVID-19 linijoje dirbančios Respublikinės Šiaulių ligoninės vadovas Remigijus Mažeika pasakojo, kad sergamumas Šiaulių mieste yra dvigubai didesnis nei Lietuvoje.

„Daug ekspertų pastebi, kad Šiaulių regionas dvi savaites yra priekyje. (...) Situacija gydymo įstaigose yra labai sudėtinga. Kad būtų suprastas situacijos rimtumas, norėčiau pradėti apie jaunus žmones ir kreiptis į juos“, – sakė jis.

COVID-19 išplito tarp nėščiųjų

Vadovas pasakojo, kad Šiaulių mieste ir ligoninėje gimdė 8 nėščiosios, kurios sirgo COVID-19 liga. 

REKLAMA
REKLAMA

„Tai labai didelis skaičius. Keletos iš jų buvo gelbėjamos gyvybės – kelių pacienčių ir naujagimių. Tarp nėščiųjų yra labai išplitęs sergamumas COVID-19 liga. Yra nemaža dalis pasveikusių. Tačiau pasaulio ekspertai dar neturi informacijos, kokias pasekmes turės ši liga ateityje naujagimiams ir vaikams.

REKLAMA

Turiu pasakyti, kad yra nemažai persileidimų, kurie taip pat konstatuoti, kuomet yra COVID-19 teigiamas tepinėlis. Taigi noriu pasakyti, kad tie jauni žmonės, kurie galvoja, kad neserga, serga besimptomėmis formomis. Taip ne visai yra, jaunimas taip pat rimtai turėtų žiūrėti į šią ligą ir viruso plitimą“, – įspėjo jis.

„Pramušėme dar vieną dugną“

R. Mažeika konstatavo, kad situacija sudėtinga išlieka ir kalbant apie kitus ligonius.

„Praeitą parą pramušėme dar vieną dugną. Paguldyta 20 pacientų, kurių amžiaus vidurkis nuo 40 iki 60 metų. Visų būklės yra rimto, rentgenologiškai yra patvirtinti labai sudėtingi plaučių uždegimai, apėmę visus plaučius. Taigi situacija yra labai rimta.

REKLAMA
REKLAMA

 Suprantu, kad visuomenė norėtų girdėti kažkokias geras naujienas, bet nesakyti tiesios mes šiandien nebegalime. Mes artėjame prie tos ribos, kada ligoninės bus perkrautos“, – kalbėjo jis. 

Lovų užpildyta 80 proc.

R. Mažeika pabrėžė, kad visos regiono ligoninės yra atidariusios COVID-19 skyrius, jie yra užpildyti 80–85 proc. apimtimis. 

„Iš viso mūsų regione yra apie 338 lovas COVID pacientų gydymui. Iš jų aktyviam gydymui užpildyta apie 80 proc., įskaičiuojant ir palaikomojo gydymo ir slaugos pacientams skirtas lovas. Reanimacijoje turime apie 41 lovą, jų didžioji dalis yra Šiaulių ligoninėje.

Reanimacijoje mes šiuo metu turime užimta maždaug apie 70 proc. lovų. Tai kiek mažesnis skaičius, bet vertinant pacientų, kurie atvyksta, amžių ir sudėtingumą, jos gali būti labai greitai užpildytos. Taigi rezervo likę yra labai nedaug“, – įspėjo įstaigos vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis pridūrė, kad medikų mobilizavimas sprendžiamas visomis išgalėmis – pasitelkiamai visi, kurie tik turi kompetencijos gydyti.

„Ir prognozės su dabartine tendencija mums yra labai nepalankios. Yra prognozuojama, kad mums reikės 65 lovų reanimacijoje. Tai, įsivaizduokite, reikia sukurti 60 lovų reanimacijos su tuo pačiu personalu, kurį turėjome. Tai mobilizavus visus būsime pajėgus turėti nebent tik 40 lovų“, – sakė R. Mažeika. 

Šalies ligoninėse gydomi 1776 COVID-19 pacientai, 126 iš jų – reanimacijoje, penktadienį pranešė Statistikos departamentas.

Deguonis reikalingas 917 pacientų, 81 asmeniui taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija.

Šiuo metu užimta apie daugiau nei pusė ligoninių lovų 8 919 iš 16 tūkst. 688.

Iš 666 reanimacijos lovų užimta kiek daugiau nei pusė – 371. Iš 613 lovų, kuriose gali būti taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija, užimtos yra 225, iš 6 233 lovų su deguonimi užimta 2 251.

REKLAMA

Vėl rekordiškai daug atvejų 

Per pastarąją parą Lietuvoje patvirtinti 2339 nauji COVID-19 ligos atvejai, dėl koronaviruso mirė 22 žmonės, penktadienį pranešė Statistikos departamentas. Tai didžiausias iki šiol per parą patvirtintų atvejų skaičius nuo pandemijos pradžios.

Nuo pandemijos pradžios COVID-19 liga šalyje užsikrėtė 56 tūkst. 95 asmenys, 41 tūkst. 897 – tebeserga, 13 tūkst. 514 – pasveiko.

Dėl koronaviruso Lietuvoje iš viso mirė 471 žmogus, dėl kitų priežasčių – 213 užsikrėtusiųjų.

Per praėjusią parą ištirta 12 tūkst. 54 ėminiai dėl įtariamo koronaviruso, bendras nuo pandemijos pradžios ištirtų ėminių skaičius siekia 1 mln. 224 tūkst. 738.'

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų