REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valdantieji konservatoriai save įstūmė į problemą, iš kurios išsikapstyti vis dar nesugeba. Pavasarį nepritarę nuotoliniam Seimo darbui, jie dabar karštligiškai ieško būdų, kaip dirbti pandemijos sąlygomis, o taip pat kaip būtų galima išrinktiesiems apeiti saviizoliacijos taisykles.

Valdantieji konservatoriai save įstūmė į problemą, iš kurios išsikapstyti vis dar nesugeba. Pavasarį nepritarę nuotoliniam Seimo darbui, jie dabar karštligiškai ieško būdų, kaip dirbti pandemijos sąlygomis, o taip pat kaip būtų galima išrinktiesiems apeiti saviizoliacijos taisykles.

REKLAMA

Pasiaiškinti į valdybą iškviestas Aurelijus Veryga iš bandymų gudrauti tik pasijuokė ir pareiškė, kad niekuo padėti negali. Tiesa, parlamentas sulaukė dovanos iš visuomenės sveikatos centro – nors dėl masiškumo viruso židiniai šalyje jau nebevaldomi, tačiau padėti Seimui deleguoti papildomi žmonės. Už tai parlamentarai suskubo pasirūpinti didesniu finansavimu įstaigai.

Nors ketvirtadienis – Seimo posėdžių diena, tačiau šiandien parlamentas apytuštis. Dėl pandemijos Seimo nariai į posėdį susirinks lygiai po savaitės. O iki tol Seimo vadovybė bando iš specialistų ir Verygos išgauti instrukcijas, kaip reikėtų dirbti, mat renkti nuotolinius posėdžių parlamentarai neapsisprendė, o serga jau 5 Seimo nariai.

REKLAMA
REKLAMA

„Būtent Seimas nori suvaldyti pandemiją, ir jūs puikiai suprantate, kad pandemijai suvaldyti riekia patvirtinti Vyriausybė, patvirtinti naują operacijų komisiją ir jos vadovą“, – sako konservatorius Paulius Saudargas.

REKLAMA

Pirmadienį Seimo valdyba nusprendė griežtinti tvarką parlamente. Nnusprendė neorganizuoti renginių, išskyrus spaudos konferencijas, uždaryti poilsio zonas ir rūkyklas, neįleisti pašalinių asmenų ir lankytojų. Taip pat įpareigojo komitetų posėdžius rengti nuotoliniu būdu, o plenarinių posėdžių salėje įrengti pertvaras tarp Seimo narių.

„Ką turėtumėte suprasti, mes negalime jo pateikti, todėl kad ir Nacionalinis visuomenės sveikatos centras nėra Seimo statuto žinovai, aiškintojai, jie negali pateikti nurodymų kažkokių, kaip Seimas turėtų organizuoti savo darbą“, – pasakoja laikinasis Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

REKLAMA
REKLAMA

„Jūs iš esmės atsisakote pateikti Seimui kažkokias rekomendacijas ir tiesiog siūlote Seimo kanceliarijai pačiai priimti sprendimus, be jūsų, kaip Sveikatos apsaugos ministro, kaip operacijų vadovo dalyvavimo“, – teigia Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Supratęs, kad Seimo vadovybei pačiai teks priimti sprendimus, kaip dirbti ateityje, konservatorius Paulius Saudargas panoro, kad Veryga saviizoliacijos taisyklėse įrašytų išimtį Seimo nariams. Kad šie galėtų taisyklių nesilaikyti.

„Išimties sudarymas reikštų, kad žmonės tie, kurie turi izoliuotis, susirinktų į salę ir užkrėstų vieni kitus“, – kalbėjo laikinasis Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kokius turėtume dėvėti veido kaukes, ar kokius skafandrus, ar užtektų respiratoirų, ar pirštinių, tegul specialistai įrašo, mes laikysimės, bet mes nepažeisime savo Konstitucinių pareigų“, – kalbėjo P. Saudargas.

„Vaikščioti su skafandrais, galima, bet tada bus dar krūva sąlygų, reikės pravesti Seimo nariams mokymus, kaip skafandrą saugiai, kaip medikams apsirengti, nusirengti, įsijungs infekcijų valdymo reikalai ir tai, supraskime, mes neleidžiame į gydymo įstaigą medikui užsikrėtusiam su jokiu skafandru niekur eiti“, – sako A. Veryga. 

Seimo vadovė suabejojo, ar epidemiologų nurodymas parlamentarams izoliuotis nepažeidžia Konstitucijos. Tačiau vienas iš jos kūrėjų, Vytautas Sinkevičius sako, kad dabar matomas seimūnų noras išsisukti iš situacijos, į kurią jie patys save įsistūmė, nesusitarę dėl nuotolinio darbo.

REKLAMA

„Jokių teisių ir Konstitucijos tokie reikalavimai nepažeidžia, nes jie yra Konstituciškai pagrįsti. Jais yra siekiama užtikrinti didesnę Konstitucinę vertybė, tai yra apsaugoti kitų žmonių sveikatą ir gyvybę nuo užkrečiamos ligos. Ir Seimo nariai privalo paklusti tiems reikalavimams“, – pasakoja Konstitucinės teisės ekspertas Vytautas Sinkevičius.

Šios kadencijos valdantieji jau kelis kartus bandė keisti Seimo statutą, tačiau tai atrodo misija neįmanoma – pirmą kartą „valstiečiai“ paprašė klausimą atidėti, o antrąjį kartą Seimo dauguma nesugebėjo surinkti reikiamo balsų kiekio. Tiesa, viskas galėjo būti jau išspręsta, jeigu ne pačių konservatorių veiksmai. Per pirmąjį karantiną tik 8 konservatoriai balsavo už nuotolinio darbo galimybę. O tam nepritarė 3 kartus daugiau frakcijos narių. Esą nebuvo tikri, ar bus užtikrintos visos opozicijos teisės.

REKLAMA

„Tarkim imti pertrauką bet kada, svarstymo metu ir t.t. ir panašiai, kad jos taip pat būtų išlaikytos ir tada, kada parlamentas posėdžiauja online būdu. Tai labai gaila, kad nepavyko to padaryti per pusę metų, nepavyko rasti to sprendimo“, – teigia ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė.

Bet konservatorius Razma tada pasigedo ne teisių opozicijai, o galimybės dirbti kitoje salėje.

„Jūs išbraukiate tas nuostatas, kad Seimas galėtų dirbti kitoje patalpoje. Jeigu, sakykime, šitie rūmai sudega, tai mes neišvengiamai turėsime ieškoti kitos patalpos. Dabar jūs šitą išbraukiate. Ir tada mus verstumėte dirbti nuotoliniu būdu“, – kalbėjo konservatorius Jurgis Razma.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau panašu, kad optimalaus sprendimo nenorėjo patys konservatoriai. Nepritarus statuto pataisoms, buvo surengtas balsavimas dėl projekto grąžinimo tobulinimui. Tačiau tuomet konservatoriai buvo dar vieningesni ir nė vienas iš jų nebalsavo už.

„Pagal Konstituciją, negali būti tokios situacijos, kad Seimas nefunkcionuotų. Konstitucija daro nuorodą į Seimo statutą ir pagal Konstituciją, Seimo struktūrą ir darbo tvarką nustato Seimo statutas. Vadinasi pats Seimas turi teisę nustatyti savo struktūrą, savo darbo tvarką, balsavimo tvarką ir t.t“, – sako V. Sinkevičius.

Seimui tapus koronaviruso židiniu, su koronavirusu sergančiais žmonėmis tvarkytis nespėjantis Visuomenės sveikatos centras atrado pora savo specialistų specialiai seimui.

REKLAMA

„Šiaip protrūkių valdymui mes nebeskiriam žmonių dėl to, kad tiesiog neįmanoma, bet suprasdami rimtumą situacijos ir kad tai yra protrūkis Seime ir gali dar taip lengvai, kaip ir ministras minėjo, nesibaigti, tai yra skirti 2 pastovūs žmonės, yra atiduoti Seimo kanceliarijai jų kontaktai, šitam protrūkiui Seime valdyti“, – pasakoja epidemiologė Rolanda Lingienė.

Dėl to Seimo valdyba kreipėsi į Verygą, kad šis skirtų didesnį finansavimą visuomenės sveikatos centrui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų