REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors COVID-19 susirgimų augimas ir sulėtėjo, konstatuojama, kad karantinas neveikia tiek, kiek norėtųsi. Anot Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) atstovės Gretos Gargasienės, tikrojo karantino efekto galima laukti tik po 40-ies dienų.

Nors COVID-19 susirgimų augimas ir sulėtėjo, konstatuojama, kad karantinas neveikia tiek, kiek norėtųsi. Anot Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) atstovės Gretos Gargasienės, tikrojo karantino efekto galima laukti tik po 40-ies dienų.

REKLAMA

Laikinasis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga dar anksčiau pažymėjo, kad nėra taip, kad karantinas apskritai neveiktų, tačiau neatmetama galimybė ir griežtinti ribojimus.

Savo ruožtu NVSC specialistė atkreipė dėmesį, kad greito karantino rezultato tikėtis ir nevertėtų.

„Specialistų manymu, to eksponentinio augimo, atvejų dvigubėjimo neturime, nors susirgimų kreivė vis dar kyla, bet tai yra pasekmė tos situacijos, to atsipalaidavimo, kuris buvo dar iki karantino.

Taip pat noriu pabrėžti kad pats terminas „karantinas“ reiškia 40 dienų, tai kada galime tikėtis rezultato ir kažkokio esminio efekto. Šiandien Lietuva gyvena 20-tą karantino diena, taigi šios savaitės pabaigoje galima tikėtis lūžio, bet vertinti karantino rezultatus dar nėra tinkamiausias metas“, – sakė NVSC valdymo skyriaus vyriausioji specialistė .

REKLAMA
REKLAMA

Ji pažymėjo, kad visgi protrūkių struktūroje jau dabar matomas karantino rezultatas. 

„Tą rodo vien tai, kad nėra protrūkių, susijusių su laisvalaikio vietomis. (...) tačiau norint išvengti karantino griežtinimo artėjančių švenčių proga visiems reikia prisiminti asmeninę atsakomybę“, – pabrėžė G. Gargasienė.

REKLAMA

Ministras savo ruožtu tikino, kad net ir matant situacijos gerėjimą sunku galvoti apie kažkokius karantino atlaisvinimus. 

Pasitelks gydytojus iš kitų įstaigų

A. Veryga taip pat informavo, kad toliau ruošiami pokyčiai, kurie kleistų gydymo įstaigoms keistis specialistais.

„Situacija tikrai išlieka labai sudėtinga. Išlieka poreikis, esant reikalui, koronavirusinei infekcijai skirtų skyrių pakviesti medikų iš kitų įstaigų“, – sakė A. Veryga.

Jis pabrėžė, kad jei esant specialistų trūkumui būtų pasitelkiamos papildomos pajėgos, norisi, kad visa tai būtų susiję su geranoriškumo ir bendradarbiavimo pagrindu. Kaip pažymėjo ministras, viskas turėtų vykti abiejų įstaigų sutarimu.

REKLAMA
REKLAMA

Tokiems medikams bus mokamas ir darbo užmokestis, dienpinigiai, dengiamos kitos papildomos išlaidos, taip pat mokamas priedas už darbą pavojingomis sąlygomis.

Laboratorija skubiai pirks priemones 

Vakar pasirodė nerimą kelianti žinia, kad daugumos COVID-19 tyrimams reikalingų medžiagų pagal dabartines testavimo apimtis neužteks iki Kalėdų. NVSPL praneša, kad medžiagos bus perkamos patobulintų neskelbiamų derybų būdu.

Kaip informavo laboratorija, tamponėlių, kurių šiuo metu likę 514 tūkst. vienetų, ir virusologinių terpių, kurių likę 327 tūkst. vienetų, pakaks iki gruodžio vidurio.

Mėgintuvėlių, kurių likę 534,5 tūkst. vienetų, turėtų užtekti iki gruodžio pabaigos, o tyrimams reikalingų PGR reagentų, kurių likę 248 tūkst. vienetų, pakaks iki sausio pradžios.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat likę beveik 363,5 tūkst. vienetų RNR reagentų, nurodoma, kad jų turėtų pakakti iki vasario vidurio ir įsigyti daugiau kol kas nesiruošiama.

Visgi Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) įspėjo, kad šiuo atveju įstatymas nenumato pirkimų „patobulintų“ neskelbiamų derybų būdu, tačiau teigė, kad ketina laboratorijai suteikti pagalbą dėl vykdomų pirkimų.

Virš 2 tūkst. naujų atvejų

Per pastarąją parą Lietuvoje patvirtinti 2104 nauji COVID-19 ligos atvejai, dėl koronaviruso mirė 17 žmonių, ketvirtadienį pranešė Statistikos departamentas. Dėl kitų priežasčių mirė aštuoni užsikrėtusieji.

Nuo pandemijos pradžios COVID-19 liga šalyje užsikrėtė 53 tūkst. 757 asmenys, 40 tūkst. 459 – tebeserga, 12 tūkst. 655 – pasveiko.

REKLAMA

Nuo koronaviruso Lietuvoje iš viso mirė 449 žmonės, dėl kitų priežasčių – 194 užsikrėtusieji.

Per praėjusią parą ištirta 11 tūkst. 312 ėminių dėl įtariamo koronaviruso, bendras nuo pandemijos pradžios ištirtų ėminių skaičius siekia 1 mln. 211 tūkst. 62.

Ligoninėse gydomi 1704 COVID-19 pacientai, 121 iš jų – reanimacijoje, deguonis reikalingas 916 pacientų, 75 asmenims taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija.

Šiuo metu užimta apie daugiau nei pusė ligoninių lovų 9 027 iš 16 tūkst. 788.

Iš 665 reanimacijos lovų užimta kiek daugiau nei pusė – 382. Iš 618 lovų, kuriose gali būti taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija, užimtos yra 229, iš 6 323 lovų su deguonimi užimta 2 161.

REKLAMA

Dar neištirti 756 susirgimai

Iš 2104 naujų koronaviruso atvejų dar nėra ištirti 756 susirgimai, ketvirtadienį pranešė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

„Testų rezultatai yra susieti automatiškai. Šiuo metu dar nėra ištirti 756 atvejai. Jų tyrimai vyksta šiuo metu“, – rašoma pranešime.

Iš 2104 naujų atvejų po 441 buvo užfiksuota Vilniaus ir Kauno, 291 – Šiaulių, 259 – Klaipėdos, 194 – Panevėžio, 126 – Alytaus, 104 – Tauragės, 94 – Marijampolės, 78 – Telšių, 62 – Utenos apskrityse. 14 atvejų kol kas dar nėra priskirta jokiam šalies regionui dėl informacijos trūkumo. Kuriems regionams priskirti šiuos atvejus paaiškės po epidemiologinio tyrimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Centras informuoja, kad 134 asmenys specialistams nurodė, jog jie galėjo užsikrėsti šeimoje, 203 asmenys negalėjo nurodyti, kur galėjo užsikrėsti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų