REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Neseniai Ekonomikos ir inovacijų ministerijoje buvo tyliai atsukti pinigų kraneliai. Iš jų pabirs net 31 milijonas eurų, o pinigai gali būti skirti projektams iš fantastikos srities – sanitariniams tuneliams nuo Covid-19, aparatams, kurie iš tolo atpažins koronavirusu sergančius žmones ir net jodui, kuris mus apsaugos nuo Covid-19. Plačiau apie tai – laidoje „Karštai su tv3.lt“.

Neseniai Ekonomikos ir inovacijų ministerijoje buvo tyliai atsukti pinigų kraneliai. Iš jų pabirs net 31 milijonas eurų, o pinigai gali būti skirti projektams iš fantastikos srities – sanitariniams tuneliams nuo Covid-19, aparatams, kurie iš tolo atpažins koronavirusu sergančius žmones ir net jodui, kuris mus apsaugos nuo Covid-19. Plačiau apie tai – laidoje „Karštai su tv3.lt“.

REKLAMA

Laidos žurnalistas pakalbino jodą nuo koronaviruso kursiančios įmonės vadovę V. Stonienę. Įmonėje šiuo metu dirba trys žmonės, bet jos vadovei klausimų nekyla, kad tokį vaistą jie tikrai galės sukurti.

„Jeigu gausime paramą, tikrai tą padarysime. <...> Tai yra inovatyvus produktas ir aš negaliu komentuoti“, – teigė V. Stonienė.

Kol pasaulis investuoja milijardus ir strimgalviais kuria efektyvią vakciną nuo Covid-19, lietuviai pasišovė išrasti vaistą, kuris galimai pagydys nuo koronaviruso.

REKLAMA
REKLAMA

1 mln. 300 tūkst. eurų jodido gamybai veikiausiai gaus bendrovė „Medholidays“ – įmonė, organizuojanti keliones. Įmonės darbuotojos paklausus, ar jai nebus sunku persiorientuoti nuo kelionių organizavimo į jodo gamybą, ši atsakė, kad viskas priklausys nuo vadovų valios.

REKLAMA

„Žinokit, net neįsivaizduoju. Jeigu pasakytų, tai dirbčiau, ką pasakytų dirbti“, – atsakė darbuotoja.

Nors jodą esą gaminsianti įmonė turi viso labo tris darbuotojus, valdininkams, dalinantiems visų mūsų pinigus, tai nėra kliūtis.

„Tai, mano supratimu, yra daug geriau negu šiaip duoti ir be atsakomybės. Duota atsakomybė sukurti darbo vietas ir sukurti reikalingą produktą“, – aiškino laikinasis ekonomikos ir inovacijų ministras Rimantas Sinkevičius.

Reputacija – ne rodiklis

Pinigų galima gauti ne tik neturint nei vieno darbuotojo, bet turint ir 5 tūkst. eurų skolą „Sodrai“. Pavyzdys – ponas Laimonas Jakas. Statybų įmonę be darbuotojų turintis vyras tikina, kad gavęs 800 tūkst. eurų paramą pagamins mums daugybę apsauginių veido kaukių. Esą kaukė kainuos vos kelis centus.

REKLAMA
REKLAMA

Anot pono Jako, kaukių gamybai statyti fabriko nereikės – užteks specialios įrangos.

„Tiesiog yra įranga, kuri padedama į tam tikrą patalpą ir tenai tas procesas vyksta. Ji reikalauja tik patalpos“, – aiškino į 800 tūkst. eurų paramą pretenduojantis gauti verslininkas.

Laimonas Jakas – spalvinga asmenybė. Mat ne vieną Lietuvos karių gynėju prisistatančio vyro įmonę ištiko bankrotas. Teismuose iki šiol sprendžiami neatsiskaitymo klausimai, o visai neseniai Darbo inspekcija teisme įrodė, kad L. Jako bendrovėje įdarbinti ukrainiečiai dirbo nelegaliai.

„Aš su nelegaliu darbu santykio neturiu, neturėjau ir neturėsiu. Teisėjo paklauskit, kodėl jis taip pasakė“, – laidos žurnalistams „Karštai su tv3.lt“ aiškino L. Jakas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į europinius milijonus rankas tiesiančių įmonių reputacija laikinajam ministrui R. Sinkevičiui – ne rodiklis. Ministras padėjo parašą po minėtais projektais. Ministrui svarbu, kad konkurse dalyvaujanti įmonė per 3 metus turėtų 145 tūkst. eurų apyvartą ir pažadėtų pagaminti geras apsaugos priemones nuo koronaviruso. Paklaustas, ar tai nebus pinigų išvaistymas, R. Sinkevičius teigė, kad tikrai ne.

„Aš manau, kad tie įsipareigojimai sukurti produktą ir yra pinigų neišvaistymas, o priešingai – įsipareigojimas“, – tikino R. Sinkevičius.

„Mes pajėgūs esame įsipareigojimus įvykdyti“, – tvirtino verslininkas L. Jakas.

Bandymas pasipinigauti?

Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Andrius Romanovskis netiki savo akimis, kad tokia lengva ranka Ekonomikos ir inovacijų ministerija žarsto 31 milijoną eurų.

REKLAMA

„Kaip yra nustatytos taisyklės, tai yra tu pirmas atėjai, pirmas gavai. Yra tų, kaip ir jūs minėjote, kurie kelia pagrįstų abejonių, ar čia nėra paprasčiausiai bandymas pasipinigauti“, – teigė A. Romanovskis.

Įdomu tai, kad projektų vertinimo apraše nėra jokių reikalavimų ką nors sukurti, nereikia jokių įsipareigojimų. Tereikia norėti ir ketinti.

„Tai dar kartą parodo, kad dabar reikia stabdyti šitą mašiną dėl to, kad kol kas tik greitis ir pinigų kiekis yra kriterijai, bet daugeliu atveju nukenčia efektyvumas arba pagrįstas pinigų investavimas“, – tikino A. Romanovskis.

„Aš savų neturiu ir nežinau, ar Vyriausybė turi savų. Aš labai abejoju, ar čia tiems saviems verta po tokias mažas pinigų sumas dalintis“, – tvirtino R. Sinkevičius.

Daugiau detalių apie šią situaciją išgirskite vaizdo siužete, esančiame straipsnio pradžioje.

Laidą „Karštai su tv3.lt“ žiūrėkite kiekvieną pirmadienį 19:30 per TV3 televiziją.

VISĄ LAIDĄ PAMATYKITE ČIA:

Straipsnis parengtas pagal laidą „Karštai su tv3.lt“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų