REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Čmilytė-Nielsen: Seimo darbas laikinai bus stabdomas

Papildyta 09:11

Seimo valdyba pirmadienį nusprendė atšaukti du parlamento posėdžius ir įvedė papildomų apribojimų, siekiant suvaldyti koronaviruso plitimą Seime. Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen siūlymu, antradienį Seimo posėdis vyks, tačiau po to bus padaryta pertrauka iki gruodžio 3 dienos.

Seimo valdyba pirmadienį nusprendė atšaukti du parlamento posėdžius ir įvedė papildomų apribojimų, siekiant suvaldyti koronaviruso plitimą Seime. Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen siūlymu, antradienį Seimo posėdis vyks, tačiau po to bus padaryta pertrauka iki gruodžio 3 dienos.

REKLAMA

„Didesnės nei savaitės pertraukos neturime galimybės turėti Seime. Trumpa pertrauka bus naudinga, o didesnės pertraukos negalime dėl teisinių reikalavimų. Būtent toks pasirinktas laikas yra sąlygotas Statuto reikalavimų.

Statutas mus įpareigoja, kad per savaitę  būtų balsuojama dėl ministro pirmininko kandidatūros (Ingridos Šimonytės – aut. past.). Todėl antradienio posėdį būtina rengti. Taip pat biudžeto svarstymas, kurį įpareigoja apsvarstyti,“ – teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Antradienio posėdyje numatoma balsuoti dėl I. Šimonytės kandidatūros į ministrės pirmininkės pareigas. Anot parlamento vadovės, didesnės pertraukos daryti negalima įvertinus būtinybę svarstyti biudžetą.

REKLAMA
REKLAMA

Ragino atlikti testus: apriboti galimybes dalyvauti Seimo posėdžiuose – neįmanoma

V. Čmilytė-Nielsen taip pat paragino parlamentarus reguliariai atlikti koronaviruso testus. 

„Savaitei stabdydami posėdžius nuo šio trečiadienio primigtinai rekomenduojame tiek frakcijų seniūnams, tiek kiekvienam nariui testuotis. Galimybės tokios bus užtikrintos.

REKLAMA

Įpareigoti Seimo narių ar apriboti jų galimybes dalyvauti Seimo posėdžiuose – neįmanoma, todėl tenka pasikliauti Seimo narių sąmoningumu.

Šioje vietoje galime tik rekomenduoti ir primigtinai priminti, kad tiek frakcijų nariai, seniūnai ar tiek kiekvienas Seimo narys žiūrėtų sąmoningai,“ – teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Seimo pirmininkės pirmadienio ryto žiniomis, Seime naujų užsikrėtimų nėra. Pasak jos, yra Seimo narių, kurie yra izoliacijoje: „Tikslaus skaičiaus negalėčiau pasakyti, nes iš NVSC gauname su tam tikru pavėlavimu.“

REKLAMA
REKLAMA

Pasiteiravus, ar tai reiškia, kad valdantieji antradienį gali neturėti daugumos: „Teoriškai tai gali būti.“

Įveda papildomų ribojimų

Parlamento vadovė pranešė, kad Seime nebus organizuojami renginiai, išskyrus spaudos konferencijas, Seimo nariai ir darbuotojai nevyks į komandiruotes, nebebus išduodami laikini leidimai, komitetai ir komisijos rinksis nuotoliniu būdu, išskyrus atvejus, jei posėdžiai vyksta uždarai ir negali būti perkelti į internetą dėl saugumo.

„Kol situacija Seime pablogėjusi epidemiologiniu požiūriu – tai į darbotvarkę trauksime tik pačius svarbiausius klausimus ir atsisakysime antraeilių. Be Statuto pakeitimų mes negalime judėti į priekį, todėl imsimės klausimo antradienį,“ – teigė V. Čmilytė-Nielsen.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Rengti uždarus posėdžius taip pat rekomenduojama Seimo frakcijoms, Seime taip pat bus uždarytos poilsio erdvės, bus matuojama žmonių temperatūra, parlamentarai įpareigojami nesibūriuoti. Jei Seimo nariai yra rizikos grupėje, tai bus laikoma pateisinama priežastimi jiems nedalyvauti parlamento posėdžiuose.

„Kur paprastai Seimo nariai būriuojasi, kalbasi, gera kavą ir panašiai, šios vietos bus uždarytos.

Dėl pertvarų, aš negaliu atsakyti konkrečiai, kada jos bus. {...} Bus įvertintos galimybės dėl fizinių barjerų Seimo posėdžių salėje. Kas matėte, žinote, kad tos galimybės yra ribotos,“ – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Veryga ragino stabdyti Seimo darbą bent 2 savaitėms

Praeitą savaitę Seimo pirmininkei ir dar keliems parlamentarams buvo nustatytas koronavirusas.

Kadenciją baigianti sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga praeitą savaitę paragino stabdyti Seimo darbą bent porai savaičių, kad būtų suvaldytas viruso židinys parlamente – ministro teigimu, parlamentarams turi būti taikomos tokios pat taisyklės kaip ir kitiems žmonėms.

REKLAMA

„Dabar svarbiausia turi būti sergančiųjų koronavirusu ir turėjusių kontaktą su jais izoliacija viruso inkubaciniam laikotarpiui, kol galutinai paaiškės užsikrėtusieji ir susirgusieji. Tai pagrindinės epidemiologinės taisyklės, kurių privalu laikytis, norint sėkmingo rezultato. Jos galioja visiems. Išimčių negali būti,“ – teigė ministras.

Teisės aktų projektus dėl nuotolinio darbo žada iki savaitės pabaigos

Seimo kanceliarija žada iki šios savaitės pabaigos pristatyti teisės aktų projektus dėl parlamento nuotolinio darbo organizavimo, tačiau kai kurie Seimo vadovybės nariai ragina spartinti procesą.

„Darbo grupei terminas – iki lapkričio 30 dienos. Paprašysiu, kad šios savaitės pabaigoje, penktadienį, būtų pateikti visi teisės aktų projektų pakeitimai, kurie būtų reikalingi norint pereiti prie nuotolinio darbo“, – per nuotolinį Seimo valdybos posėdį sakė laikinasis Seimo kancleris Marius Žiūkas.

REKLAMA

Jo teigimu, informacinių technologijų specialistai tuo pat metu rengia techninius sprendimus. Darbo grupėje dirba Seimo Teisės departamento, Seimo posėdžių sekretoriato darbuotojai ir IT specialistai.

„Šiandien arba rytoj galėtume pateikti darbų grafiką, kas ir kokiu laiku turėtų būti padaryta,“ – sakė kancleris.

Kai kurie Seimo valdybos nariai teigė, kad procesas trunka pernelyg ilgai.

„Girdime, kad Italijoje jau sausį vakcina atsiranda. Ar nebus taip, kad mes su visomis procedūromis – tiek teisinės bazės keitimu, tiek techniniu įsigijimu – užtruksim tiek, kad nebebus tų priežasčių, dėl ko reikalingas tas nuotolinis darbas“, – sakė „darbietis“ Andrius Mazuronis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Nemanau, kad situacija su darbo grupės darbu yra gera“, – jam antrino konservatorius Paulius Saudargas.

Jis paragino performuoti darbo grupę bei pradėti rengti posėdžius kasdien.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen teigė, kad parlamento vadovybė artimiausiu metu susisieks su darbo grupe ir įvertins galimybes paspartinti procesą.

Parlamente kol kas stringa Seimo statuto pataisos dėl nuotolinio darbo. „Valstiečiai“ teigia, kad pirminio projekto nuostatos būtų sudariusios galimybę valdantiesiems piktnaudžiauti savo galiomis, nes daug sprendimų patikėta pirmininkaujančiam be diskusijų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų