REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau artimiausiomis naktimis numatoma šlapdriba, temperatūra kris žemiau nulio. Hidrometerologijos tarnyba praneša, kad penktadienio naktį ir ryte Lietuvoje pūs stiprus vėjas bus šlapdriba ir perkūnija.

Jau artimiausiomis naktimis numatoma šlapdriba, temperatūra kris žemiau nulio. Hidrometerologijos tarnyba praneša, kad penktadienio naktį ir ryte Lietuvoje pūs stiprus vėjas bus šlapdriba ir perkūnija.

REKLAMA

Ar tai vienkartinis atšalimas, ar jau sulaukėme žiemos, kalbėjome su klimatologu Arūnu Bukančiu.

Jau kelinta diena girdime gąsdinimus, kad artėja sniegas ar bent jau šlapdriba. Kiek išties tai realu?

Kol kas tikrai negalima pasakyti, kad artėtų dideli šalčiai su sniegu ar šlapdriba. Temperatūra dar laikosi apie 5–6 laipsnius, pajūryje dar daugiau – netgi 9–10 laipsnių.

Artimiausiomis dienomis, žinoma, bus jau neigiama temperatūra ir naktimis, bet dienomis dar numatoma apie 5–6 laipsnius, pajūryje 7–8 laipsnius.

REKLAMA
REKLAMA

Jokio ilgalaikio sniego tikrai nebus ir sniego danga dar nesusidarys artimiausią dešimtadienį.

Ar jau jaučiame, kad artėja žiema?

Kol kas tai yra trumpalaikis atvėsimas, kadangi iš vakarų atslenkantys ciklonai įtraukia arktinio oro ir savo užnugarinėje dalyje visą laiką mums atneša šalčių. Tie šalčiai dabar bus santykiniai  –  2 arba 3 (laipsniai šalčio – red. past.). Bet ilgalaikės atšalimo bangos tikrai nėra, nes dar ir Baltijos jūra labai šilta.

REKLAMA

Pavyzdžiui, rytinėje, prietrytinėje Baltijos jūros dalyje yra dabar apie 11–12 laipsnių vandens temperatūra. Tai yra 5–6 laipsniais aukštesnė už klimatinę normą. Taigi ta pernaša iš vakarų –  ji neišvengiama, kartu mums pateikia ir šilumos.

Jūs sakote, kad aukštesnė už klimatinę normą. Iš principo už savaitės turėsime kalendorinę žiemą. Ar tai reiškia, kad artimiausiu metu dar nematysime tos tikros žiemos?

Išvis kalendorinės žiemos datos neturi kažkokios prasmės, kadangi gamta visiškai nežiūri į kalendorių. Jau visą šį rudenį ir lapkričio, spalio mėnesiais visi reiškiniai ir procesai vėlavo.

REKLAMA
REKLAMA

Tarkime, temperatūra turėjo nukristi žemiau 5 laipsnių jau spalio pabaigoje, bet nukrito apie 15 dienų vėliau. Pajūryje dar iki šiol nėra tai įvykę.

Taigi visi procesai vėluoja ir šiemet tikrai galime džiaugtis, kad turime šiltą rudenį. Lapkričio ir spalio pabaiga buvo net 4–5 laipsniais šiltesnė už daugiametį vidurkį. Dabar jau tikriausiai visiems įdomu, koks bus gruodis, tai moduliavimo prognozės rodo, kad tikėtinas netgi 1–2 laipsnių teigiamas nuokrypis. Reiškia, netgi gruodžio mėnesio temperatūra vidutinė bus teigiama.

Tai ar galima manyti, kad gruodžio pradžia bus šiltesnė ar netgi panaši kaip dabar lapkritis?

Kol kas dabartinės prognozavimo galimybės leidžia numatyti vidutinę temperatūra ir viso mėnesio vidurkį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Žinoma, kad kelios dienos šaltos gali būti, kelios labai šiltos, bet bendrai dabar mes aptarėme vidutinę temperatūrą ir ji yra numatoma aukštesnė negu vidurkis. Turėtų būti apie 1 (laipsnį šalčio – red. past.) , o bus tikriausiai apie 1–2 šilumos.

Taigi nei sniego dangos neturėtumėm laukti gruodžio mėnesį, nei sezoninio įšalo. Laikinas įšalas gali susidaryti, bet pastovaus dar ne.

Ar sulauksime sniego bent jau per Kalėdas, atsakymą žiūrėkite išsamiau vaizdo siužete, esančiame viršuje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų