REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijos regionuose situacija su koronavirusu tampa vis labiau įtempta, daugėja net ir tragiškų mirčių atvejų. Perpildytos pacientais ligoninės atsisako priimti ligonius, greitoji pagalba gali atvykti ir po 4-5 dienų nuo iškvietimo, o net ir sulaukę diagnozės žmonės tiesiog negali gauti vaistų ar patekti į ligoninę. 

Rusijos regionuose situacija su koronavirusu tampa vis labiau įtempta, daugėja net ir tragiškų mirčių atvejų. Perpildytos pacientais ligoninės atsisako priimti ligonius, greitoji pagalba gali atvykti ir po 4-5 dienų nuo iškvietimo, o net ir sulaukę diagnozės žmonės tiesiog negali gauti vaistų ar patekti į ligoninę. 

REKLAMA

Novosibirsko gyventojas Igoris Skripnikovas papasakojo, kaip nuo koronaviruso mirė jo tėvas – 48-erių vyro ilgą laiką nepriėmė į ligoninę, o po mirties į namus atėjo „pavėlavęs“ šeimos gydytojas. 

Jauno vyro teigimu, jo tėvą koronavirusas „suvalgė“ vos per porą savaičių. Oficiali mirties priežastis – pneumonija. Tačiau giminaitis yra tikras, kad tėvą buvo galima išgelbėti, jeigu laiku būtų suteiktas gydymas.

Igoris rašo, kad jo tėvas mirė lapkričio 12-ąją. Vyras net neturėjo žalingų įpročių ir niekada nesirgo „rimtomis ligomis“ – net ir įprastomis sezoninėmis peršalimo ar gripo infekcijomis. 

REKLAMA
REKLAMA

„Kovidas suvalgė jį per dvi savaites. Per šias savaites jam tai pagerėdavo, tai pablogėdavo. 7 dieną mes jau manėme, kad jis sveiksta, nes dingo temperatūra ir kosulys, tačiau tai buvo klaidinga saugumo iliuzija. Nuo lapkričio 8 jo būklė labai pablogėjo, 10 dieną jį paguldė į ligoninę, o 12-ą jo nebeliko“, – savo socialinio tinklo paskyroje pasakojo Igoris. 

REKLAMA

Sveikatos būklė staiga pablogėjo

Sūnaus teigimu, vyras dėl kvėpavimo takų ligos namuose gydėsi nuo spalio 31-osios. Per savaitę jam nepagerėjo – atsirado sausas kosulys ir temperatūra, dingo skonio kvapo pojūčiai. 

Igorio teigimu, pirmą sykį „greitąją“ kvietė dar lapkričio 2-ąją. Pacientui buvo pasakyta laukti „eilėje“, medikai pažadėjo atvykti per 2-3 dienas.

„Lapkričio 5-ąją atvyko paramedikas. Jis paprasčiausiai paklausė tėvo, netikrino pulsoksimetru, ir nustatė diagnozę – pneumonija. Mes klausėme ir jo, ir Covid-19 linija, kaip patekti į ligoninę, tačiau mums atsakė – pasidaryti plaučių KT ir su gautais rezultatais kreiptis jau patiems į polikliniką“, – aiškino mirusiojo sūnus. 

REKLAMA
REKLAMA

Mirusio vyro žmona į polikliniką važiavo kartu su vyru. Gydymo įstaigoje pacientui KT nepaskyrė – tik pratęsė nedarbingumą, išrašė antibiotikų ir išsiuntė namo. 

Netrukus šeima suprato, kad ir antibiotikų vaistinėse nebėra. „Teko kreiptis į draugus, draugų draugus ir pan. Mes turėjome tik keletą ceftriaksono ampulių, todėl vietoje dviejų injekcijų per dieną teko daryti tik po vieną. Tik lapkričio 9-ąją mums pavyko gauti reikiamą kiekį antibiotiko, tačiau ir tai tebuvo silpnesnis analogas – cefosinas“, – aiškino Igoris. 

Jo teigimu, lapkričio 8-ąją tėvo būklė staiga pablogėjo. „Greitosios“ medikai žadėjo atvykti, tačiau taip ir neatvažiuodavo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pačiam į ligoninę vežti jo nebuvo jokios prasmės – KT mes taip ir nesugebėjome pasidaryti, nes net ir mokamose poliklinikose tuo metu eilės buvo iki gruodžio 11 dienos. Lapkričio 10-ąją aš paskutinį sykį paskambinau 2 valandą nakties, pranešiau, kad jam pasidarė labai bloga, jis prastai kvėpuoja, dūsta, temperatūra siekia 40 laipsnių. Gydytojas, kuris atsiliepė, gana grubiai atsakė, kad visiems dabar blogai, o Leninskij rajone 300 iškvietimų, todėl jūs sėdėkite ir laukite savo eilės“, – tvirtina Igoris.

Lapkričio 10-osios rytą vyras pradėjo dusti. Galų gale, atvyko reanimacijos brigada. Pulsoksimetras parodė vos 30 proc. siekiantį deguonies lygį kraujyje – medikų teigimu, tai reiškė, kad plaučiai buvo faktiškai visiškai pažeisti. 

REKLAMA

Vyras iš pradžių buvo paguldytas į paprastą palatą ir tik vėliau į reanimaciją.

„Lapkričio 12-ąją jis mirė. Mirties išraše, kurį mums išdavė lapkričio 16-ąją, nėra nė žodžio apie kovidą, standartinis tekstas apie pneumoniją. Jo nebuvo tos dienos mirusiųjų Novosibirske statistikoje“, – aiškino tėvo netekęs vyras. 

Tačiau labiausiai V. Skripnikovo šeima nustebo kai lapkričio 16-ąją pas juos į namus atėjo terapeutė, kuri tik iš artimųjų sužinojo, kad pacientas jau mirė. 

Igoris dabar gailisi tik to, kad neįrašinėjo pokalbių telefonu, nes dabar ką nors įrodyti jam atrodo neįmanoma. „Mes patekome į mėsmalę, mūsų sveikatos apsaugos sistema sukramtė mus ir išspjovė“, – cituojamas „sib.fm“ jaunas vyras.

REKLAMA

Tai nėra vienetinis atvejis Rusijoje, kai žmonės miršta taip ir nesulaukę pagalbos. Neseniai nuskambėjo atvejis, kuomet Omske „greitosios“ medikai visą dieną buvo priversti po miestą vežioti pacientę su plaučių uždegimu, nes ligoninėse nebuvo vietos, kur ją paguldyti. Neseniai Berdsko mieste nuo koronaviruso mirė 41-erių moteris – sunkios būklės ji pralaukė „eilės“ į ligoninę savaitę. 

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų