REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Klinikų vadovai sako, kad kainų augimą lėmė išaugę kaštai apsaugos priemonėms, saugančioms nuo koronaviruso, kurias būtina keisti po kiekvieno paciento. Visgi odontologams darbo netrūksta. Tiek privačiose, tiek valstybinėse klinikose driekiasi pacientų eilės, o kai kurių procedūrų tenka laukti kelis mėnesius.

Klinikų vadovai sako, kad kainų augimą lėmė išaugę kaštai apsaugos priemonėms, saugančioms nuo koronaviruso, kurias būtina keisti po kiekvieno paciento. Visgi odontologams darbo netrūksta. Tiek privačiose, tiek valstybinėse klinikose driekiasi pacientų eilės, o kai kurių procedūrų tenka laukti kelis mėnesius.

REKLAMA

Dalis vilniečių skundžiasi, kad negali patekti pas odontologus:

„Jau visi dantys baigia išbyrėti. Kad ten neįmanoma pakliūti.“

„Nenoriu pradėti, jeigu ten ilgas gydymas… Man dabar tas karantinas nelabai. Kenčiu.“

„Pavyzdžiui, man reikia burnos higieną daryti. Nedaro, sakė, gal sausio mėnesį bus. Žodžiu, problemos didelės su dantimis.“

„Negalima pas gydytoją patekti. Nėra sako, užrašyta po vasario mėnesio. Ką darom? Vaistai ir viskas.“

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau medikai rankų sudėję nesėdi – darbo tikrai netrūksta. Odontologai pastebi: nuo to laiko, kai šalyje ėmė siautėti koronavirusas, žmonių dantų būklė dar labiau suprastėjo.

REKLAMA

„Truputėlį daugiau apsileidę su valymu, nes vartojimo kultūra padidėja esant namuose. Valgome daugiau, valomės turbūt mažiau, nes visai kitoks režimas, nebūtina prieš kažkur einant išsivalyti dantis dabar jau“, – sako klinikos „Medwell“ vadovas Jonas Stankevičius.

„Daugiau žmonių su skausmais ateina, nes, pavyzdžiui, tas, kas galėjo būti prieš 6-7 mėn. elementariai sugydyta, tiesiog ta patologija tapo šiek tiek sunkesnė. Jei galėjom kažkokį užpildą įdėti į dantį, tai galbūt mes jau dabar susiduriame su šaknų kanalų gydymo poreikiu“, – pasakoja Žalgirio klinikos vadovė Vytautė Pečiulienė.

REKLAMA
REKLAMA

Visgi kad kai kurių procedūrų tenka laukti ištisus mėnesius, pripažįsta ir privačių, ir valstybinių klinikų atstovai. Pacientų eilės formuojasi ne tik pirmojo karantino, kurio metu odontologų paslaugos buvo neprieinamos net du mėnesius, bet ir dabartinė tvarka, kai po kiekvieno paciento bent 15 minučių būtina vėdinti ir dezinfekuoti kabinetą.

„Tikrai žmonės pajuto, ką reiškia negalėti prisiskambinti odontologui ir patekti, ir suskubo tvarkytis prieš antrąją bangą, kad vėl netektų verkti prie telefono. Užrašymų į priekį yra daug, tiesiog dabar vėl reikia dar didesnius tarpus daryti ir dar viskas lėtėja“, – teigia klinikos „Skraidenta“ vadovė Inga Skirmantienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai, ką mes turėjome atidirbti, už pirmą karantiną, tai, aišku, sudėtinga dabar išlyginti, kas naujai norėtų patekti pas mus. Iš esmės mes dabar formuojame eilę ir jeigu ne konsultacijai, o gydymui, pavyzdžiui, pas gydytoją ortopedą, tai jau po Naujų metų tikrai tiktai“, – kalbėjo V. Pečiulienė.

Tačiau ir patys odontologai ragina žmones dabar neskubėti taisyti dantų bei nepradėti ilgalaikio gydymo, jei nekamuoja skausmai ir jei procedūras galima atidėti.

„Tai galėtų būti, pavyzdžiui, ortodontinis gydymas. Jeigu jis dar nėra pradėtas, jis gali būti atidėtas dar 2-3 mėn. Tai galėtų būti tas pats burnos protezavimas, ortopedinis gydymas, jeigu jis nėra pradėtas. Estetiniai visi darbai. Tai nėra kalba apie ūmią pagalbą, skausmą“, – sako V. Pečiulienė.

REKLAMA

Tiesa, kai kurie žmonės pas odontologus nesiveržia, tačiau dėl kitos priežasties:

„Ir dėl eilių ir truputėlį, aš manau, dėl kainų. Manau.“

„Buvo vaikui atlikta procedūra. Perplombuotas dantukas. Pabrango.“

Ir, iš tiesų, Statistikos departamento duomenimis, odontologų paslaugos spalį, lyginant su tuo pačiu mėnesiu pernai, šoktelėjo 15 procentų. Tiesa, dalis klinikų tvirtina, kad paslaugų kainos nesikeitė, tačiau pacientams tenka sumokėti už apsaugos priemones, kurias procedūros metu sunaudoja odontologas.

„Mes ką darome? Mes saugome kiekvieną klientą ar pacientą. Tai mes keičiame visą visą amuniciją, visą aprangą, kaukes, chalatus po kiekvieno mielo paciento. Tai vat šita vieta ji – nori nenori – brangsta. Ir kad balanso galutinė eilutė sueitų per šitą vietą, mes esame priversti įvesti naują kodą, t. y. asmens apsaugos priemonių kodas – 5-10 eurų priklausomai, kokia procedūra“, – pasakoja I. Skirmantienė.

REKLAMA

Tiesa, ne visos klinikos taiko apsauginių priemonių, kurios po procedūros keliauja į šiukšlių dėžę, mokestį.

„Kadangi mūsų kolektyvas yra nemažas ir mes turime visus specialistus po vienu stogu, tai šiandien dienai tai svyruoja apie 800 – 1000 eurų kaip minimum per mėnesį. Mūsų klinikos pozicija yra tokia, kad susiimam visi kartu, sukandam dantis ir iškenčiam šitą periodą draugiškai. Tai mes prisiimam dalį atsakomybės už visą vyksmą ir tokiu būdu suvalgome tuos nuostolius, kurie susiję su papildomomis apsaugomis priemonėmis“, – teigia J. Stankevičius.

Tačiau ekonomistas Žygimantas Mauricas pabrėžia, kad odontologų paslaugos brango ne tik dėl apsauginių priemonių, bet ir padidėjusio darbo užmokesčio bei šiemet šalies odontologijos klinikose vykdytų Mokesčių inspekcijos patikrinimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Ta sritis sulaukė pakankamai nemažai dėmesio tiek mokesčių inspekcijos, tiek kitų institucijų dėl galimo šešėlio. Dalis įmonių, ne visos jokiu būdu. Ir tos įmonės, na, išsiskaidrino šiais metais, rodo dabar didesnius darbo užmokesčius oficialius, tai be abejonės tai didina mokestinę naštą ir kainos kyla“, – kalbėjo ekonomistas Žygimantas Mauricas.

Tad esą tikėtis, kad pasibaigus pandemijai kainos grįš į buvusį lygį neverta.

„Vilties nėra daug, nes ekonomistai turi tokį terminą, kad kainos yra linkusios prilipti, tai jeigu jos pakyla, tai jos ten ir lieka. Tai dažniausiai kalbama yra apie kainų kilimą arba j stabilumą, tai kažkas tokio labai specifinio turi nutikti, kad jos imtų kristi. Tai, deja, tikėtina, kad tos kainos pakilusios ir išliks“, – pasakoja Ž. Mauricas.

Per metus šoktelėjo ne tik odontologų paslaugos, bet ir kitos – kirpyklų, sveikatos, restoranų ir viešbučių. Tik kiek mažiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų