REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

BNS pateikia svarbiausių antradienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

BNS pateikia svarbiausių antradienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

REKLAMA

Koronaviruso situacija:

* Per parą patvirtinti 996 nauji koronaviruso atvejai. Tai – mažiausias rodiklis nuo lapkričio 4 dienos. Mirčių skaičius kol kas toliau auga – per dieną mirė 14 žmonių. Visi mirusieji turėjo gretutinių susirgimų, dauguma jų buvo vyresnio amžiaus. Ligoninėse nuo koronaviruso gydoma daugiau kaip 1300 žmonių.

* Santaros klinikos pranešė, kad Vilniaus regione užpildyti 94 procentai COVID-19 pacientams skirtų lovų. Papildomas lovas siekiama įrengti Alytaus, Ukmergės, Druskininkų ir Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėse, tačiau joms sudėtinga užtikrinti medicinos personalą, svarstoma ateityje pacientus vežti į kitų regionų ligonines.

* Seimo liberalui Jonui Varkaliui nustačius COVID-19, svarstyta galimybė atšaukti Seimo posėdį, tačiau parlamento pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen nusprendė, kad jis turi vykti. Kai kurie medikai sako, kad parlamentas rodo blogą pavyzdį visuomenei.

REKLAMA
REKLAMA

* Europos Komisija Lietuvai perdavė 300 mln. eurų lengvatinę paskolą. Šios lėšos skirtos išsaugoti darbo vietas ir padėti darbuotojams, nukentėjusiems nuo koronaviruso krizės. Iš viso Lietuvai numatyta skirti 602,31 mln. eurų.

REKLAMA

* Rusijoje per parą nuo koronaviruso mirė 442 žmonės – tai didžiausias oficialiai patvirtintas mirčių skaičius. Iš šalies regionų pranešama apie medicinos priemonių trūkumą ir morgų perpildymą. Kremlius kol kas atsisako įvesti visuotinį karantiną.

* Jungtinių Valstijų Mičigano, Vašingtono, Naujojo Džersio, Naujosios Meksikos bei Oregono valstijos ir Niujorkas bei Čikaga šią savaitę ruošiasi sugriežtinti dėl koronaviruso įvestus apribojimus.

Ginčas dėl Lenkijos. Lietuvoje dviejų dienų vizitą pradėjo Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda. Lietuvos vadovas Gitanas Nausėda sako, kad susitikime iškėlė klausimą dėl abortų draudimų bei paragino Lenkijos valdžią ieškoti kompromisų su protestus rengiančia visuomene. Konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis pareiškė, jog „Lietuva neapsimes akla, kad Lenkijoje egzistuoja tam tikros problemos žmogaus teisių srityje“. A. Duda pabrėžė, kad Lenkijoje žmogaus teisės atitinka visus tarptautinius standartus, o jo pasiūlytos pataisos, švelninančios abortų draudimą, užtikrins moterų teises. Jis taip pat gynė Varšuvos sprendimą blokuoti Europos Sąjungos biudžetą, sakydamas, kad numatyta išlyga stabdyti lėšas dėl teisės viršenybės pažeidimo gali būti diskriminacinė. Kadenciją baigiantis premjeras Saulius Skvernelis perspėja, kad naujoji centro-dešinės valdžia gali sugadinti santykius su Lenkija.

REKLAMA
REKLAMA

Kariai Irake. Seimas suteikė mandatą nuo 11 iki 50 didinti Lietuvos karių skaičių NATO mokymo operacijoje Irake. Kontingentą Irake ketinama plėsti vadovavimą NATO karinei mokymo operacijai Irake perėmusios Danijos prašymu. Lietuvos kariai koviniuose veiksmuose Irake nedalyvaus, nebent savigynos tikslais.

Santykiai su Baltarusija. Europos Sąjungos šalių užsienio reikalų ministrai ketvirtadienį vaizdo konferencijoje žada aptarti padėtį Baltarusijoje ir pasiūlymus dėl naujų sankcijų įvedimo. Prezidentas G. Nausėda pranešė, kad Lietuva su Lenkija galėtų įvesti sankcijas Baltarusijos režimą remiančioms įmonėms. Minskas teigia, kad į sankcijų griežtinimą imtųsi atsakomųjų priemonių. Baltarusija taip pat pareiškė iki ekspertų lygio pažeminanti savo dalyvavimą Rytų partnerystės iniciatyvoje, motyvuodama tai politizuotu partnerių požiūriu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vagystė Drezdene. Vokietijos policija sulaikė tris įtariamuosius dėl prieš metus įvykdyto įžūlaus apiplėšimo, kai iš valstybinio muziejaus Dresdene buvo pavogta keliolika deimantais inkrustuotų dirbinių. 2019 metų lapkričio 25 dieną įvykdytą brangenybių vagystę vietos žiniasklaidos vadino didžiausia per naujausių laikų istoriją.

Kirtis Rusijai. JAV Senatas priėmė įstatymą, leidžiantį amerikiečių prokurorams patraukti baudžiamojon atsakomybėn asmenis, atsakingus už sąmokslus vartoti dopingą per tarptautines sporto varžybas. Teisės aktas vadinamas Rodčenkovo antidopingo įstatymu – jis pavadintas Grigorijaus Rodčenkovo, kuris 2016 metais paviešino Rusijos dopingo programą, vardu. Įstatymas įsigalios, jei jį pasirašys prezidentas Donaldas Trumpas. Kremlius pareiškė, kad jam šis įstatymas kelia susirūpinimą, nes juo bandoma išplėsti JAV jurisdikciją į kitas šalis.

REKLAMA

JAV tarpuvaldis. Išrinktasis JAV prezidentas Joe Bidenas perspėjo, kad Donaldo Trumpo atsisakymas koordinuoti valdžios perdavimą gali kainuoti žmonių gyvybes, nes gali strigti pasirengimo darbai paskirstyti vakciną. 

Uragano siautėjimas. Centrinę Ameriką pasiekė pavojingas uraganas „Iota“. Iš Nikaragvos ir Hondūro evakuoti tūkstančiai žmonių. Tai yra stipriausia Atlanto vandenyno uraganų sezono audra. Mokslininkai sako, kad vis dažnesnes stiprias audras skatina klimato kaita. 

Kosminis skrydis. JAV bendrovės „SpaceX“ erdvėlaivis „Crew Dragon“ su keturių astronautų įgula antradienio rytą Lietuvos laiku susijungė su Tarptautine kosmine stotimi. Astronautai stotyje dirbs šešis mėnesius.

Etiopijos krizė. Jungtinės Tautos perspėjo, kad šiaurės Etiopijoje vystosi didžiulė humanitarinė krizė. Tūkstančiai žmonių kasdien palieka vidaus konflikto zona tapusį šiaurinį Tigrajaus regioną. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų