REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Santaros klinikos stabdo gydymo paslaugas, nebetelpa COVID-19 pacientai: liko vos 6 lovos

papildyta 14.28 val.

Santaros klinikos skelbia apie sudėtingą situaciją – Vilniaus regione šiuo metu užimta 94 proc. COVID-19 pacientams skirtų lovų. Taip pat pranešta, kad dalis planinių paslaugų ligoninėje dėl to jau dabar yra sustabdyta.

Santaros klinikos skelbia apie sudėtingą situaciją – Vilniaus regione šiuo metu užimta 94 proc. COVID-19 pacientams skirtų lovų. Taip pat pranešta, kad dalis planinių paslaugų ligoninėje dėl to jau dabar yra sustabdyta.

REKLAMA

„Mes, ko gero, šiandien pasiekėme didžiausią užsipildymą pacientų vietomis, t. y. visų numatytų lovų, kurios buvo praplėstos per pastarąsias dienas, yra užpildyta net 94 proc. 

O tai reiškia, kad Vilniaus regionas, kuriame yra daugiau nei 900 gyventojų šiandien turi 6 laisvas lovas ir planuojama 6 pacientus išrašyti, tai reiškia, kad per parą turime surasti kaip užtikrinsime Covid-19 sergančiųjų gydymą ir stacionarizavimą. Kalbu tik apie Vilniaus regioną“, – sakė Santaros klinikų direktorė valdymui Aušra Bilotienė-Motiejūnienė.

Ji pridūrė, kad parai turėti reikėtų bent 25 lovas.

Stoja planinės paslaugos

Kaip konstatavo klinikų atstovė, dėl tokios situacijos neabejotinai reikia peržiūrėti kitų paslaugų teikimą.

REKLAMA
REKLAMA

„Turime stabdyti tiek chirurgines, tiek terapines paslaugas paliekant tik neatidėliotinas planines paslaugas, būtinąją pagalbą ir visuose padaliniuose perskirstyti pacientų priežiūrą, darbą, perskirstome personalą“, – kalbėjo ligoninės atstovė.

REKLAMA

Ji informavo, kad jau maksimaliai sumažintos ir nuo šios dienos sustabdyta didžioji dalis stacionarinių planinių chirurginių ir terapinių paslaugų:

„Ambulatorinė pagalba ir konsultacijos teikiamo visa apimtimi, taip pat ir būtinoji pagalba, planinė neatidėliotina pagalba taip pat teikiama. Savo lovas pagal galimybes esame išnaudoję, tad neabejotinai galimai dar gali tekti mažinti apimtis. Tačiau nereikia pamiršti, kad dar turime atramines ligonines“

Būtina 100 papildomų lovų

A. Bilotienės-Motiejūnienės teigimu, reikiamai Covid-19 pacientų gydymui būtinos 100 papildomų lovų reikalingos per šiandien rytoj. 

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jos, kol kas nepavyksta įgyvendinti užsibrėžto tikslo, kad jau antradienį Alytaus V. Kudirkos ir Ukmergės ligoninėse būtų po papildomas 30, Druskininkų ligoninėje – 10, Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje – 60 vietų.

„Šiandien buvome susitikę su visų regionų įstaigų atstovais, sprendėme klausimą, kaip greitai galėtų įsitraukti atraminės ligoninės. Kaip minėjau, mūsų įgaliojimai yra išplėsti, bet praktiškai tai dar neveikia“, – sakė ji.

Anot jos, tikrai nėra taip, kad įstaigos nenori bendradarbiauti, bet pagrindinė problema yra žmogiškieji ištekliai.

„Kaip paslaugas organizuojanti įstaiga labai prašome visų partnerių susitelkimo, geranoriškumo ir greitos reakcijos. Visi suprantame, jog turime imtis galbūt ne visai įprastų, patogių sprendimų, kad užtikrintume pagalbą visiems pacientams“, – sako A. Bilotienė-Motiejūnienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ji pridūrė, kad nors su kai kuriomis įstaigomis, pavyzdžiui, ta pačia Švenčionių ligonine, buvo susitarta anksčiau, bet visai neplanuotai įvyko Covid-19 protrūkis.

„Tačiau planuojame, kad ši įstaiga vėliau įsijungs į veiklą. Druskininkų ligoninė pati pasisiūlė, tad nuo rytojaus turėsime 10 lovų. Aišku, tai nėra pakankamas skaičius. Kaip minėjau, Antakalnio ligoninė jau bendradarbiauja, bet trūksta žmogiškųjų išteklių“, – sakė ji.

Taip pat yra tariamasi ir dėl kitomis ligomis sergančių terapinių pacientų perkėlimo į kitas įstaigas tam, kad būtų dar praplėstos patalpos covidiniams pacientams gydyti.

Klinikose šiuo metu – 154 pacientai

COVID-19 pacientų gydymą regione organizuojančios ligoninės duomenimis, Santaros klinikose gydomi 154 COVID-19 sergantys pacientai, trys iš jų – vaikai. 28 iš sergančiųjų gydomi Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuje.

REKLAMA

Atraminėse ligoninėse gydomi dar 208 pacientai: Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje – 122, iš jų keturi – reanimacijoje, Alytaus V. Kudirkos ligoninėje – 43 (keturi reanimacijoje), Ukmergės ligoninėje – 27 (reanimacijoje – du), Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje – 16 pacientų.

Pasak Santaros klinikų, aiškėja būtinybė bendradarbiauti jau ne tik regiono viduje, bet ir dalintis pajėgumais tarp regionų įstaigų, todėl apkrova bei iššūkiai organizuojančioms įstaigoms tik auga. Šiuo metu Santaros klinikose iš visų 47 regiono reanimacijos-intensyvios terapijos vietų yra įrengta 36.

Pranešama, kad jau varstoma pasitelkti pagalbą ir iš išorės – rezidentus, poliklinikų personalą, kitų ligoninių medikus ar darbui su COVID-19 pacientais naudotis saviizoliacijoje esančių medikų pagalba.

REKLAMA

Telks sudėtingiausius pacientus

Anot A. Bilotienės-Motiejūnienės, klinikos ir toliau stiprins pajėgas būtent šiame sektoriuje – teikdamos paslaugas pačios sunkiausios būklės pacientams, todėl būtina, jog kitos regiono ligoninės padėtų pasirūpinti likusiais pacientais. 

Santaros klinikose gydomi sunkiausia Covid-19 forma sergantys pacientai, kuriems dėl virusinio plaučių pažeidimų sukelto kvėpavimo nepakankamumo nepadeda dirbtinė plaučių ventiliacija. Tokiems pacientams taikoma ekstrakorporinė membraninė oksigenacija (EKMO).

Antradienį klinikose pradeda veikti 14 papildomų reanimacijos ir intensyvios terapijos vietų COVID-19 sergantiems pacientams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atidaromas ECMO padalinys pacientams su sunkiausiu plaučių pakenkimu, kai gyvybei palaikyti deguonį tenka tiekti tiesiai į kraują.  Naujai įrengtame  EKMO poskyryje vienu metu galima gydyti 7 COVID-19 pacientus. 

Atvejų skaičius sumažėjo

Per praėjusią parą Lietuvoje registruoti 996 nauji koronaviruso atvejai, mirė 14 žmonių, antradienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Dar šeši COVID-19 sirgę žmonės mirė dėl kitų priežasčių.

Koronavirusas nuo pandemijos pradžios iš viso nustatytas 36 tūkst. 876 asmenims, 299 žmonės mirė. Dar 117 užsikrėtusiųjų mirė dėl kitų priežasčių.

Tebeserga 27 tūkst. 894 asmenys, 8566 – pasveiko. Izoliacijoje šiuo metu yra 109 tūkst. 697 žmonės.

REKLAMA

Nuo birželio pradžios šalyje registruoti 475 įvežtiniai atvejai. Per praėjusią parą ištirta 12 tūkst. 480 ėminių dėl įtariamo koronaviruso, bendras nuo pandemijos pradžios ištirtų ėminių skaičius siekia 1 mln. 200 tūkst. 154.

Ligoninėse nuo koronaviruso šiuo metu gydomi 1369 žmonės, 107 iš jų – reanimacijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų