REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

BNS pateikia svarbiausių pirmadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

BNS pateikia svarbiausių pirmadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

REKLAMA

Koronavirusas Lietuvoje:

* Per parą nuo koronaviruso mirė aštuoni žmonės – visi jie buvo vyresni nei 60 metų ir turėjo gretutinių susirgimų, nustatyti 1152 nauji atvejai. Sveikatos apsaugos ministerija teigia, kad koronaviruso atvejų skaičiaus augimas Lietuvoje ima lėtėti, yra ženklų, kad situacija pamažu stabilizuojasi, bet pacientų srautai ligoninėse vis dar auga – šiuo metu nuo koronaviruso gydomi 1359 žmonės, 100 iš jų – reanimacijoje. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako siūlysiantis Vyriausybei karantiną Lietuvoje pratęsti, tačiau nedetalizuoja, kuriam laikui. Šiuo metu karantinas galioja iki lapkričio 29 dienos.

* Pirmadienį įsigaliojo reikalavimas atlikti koronaviruso testą atvykstantiems iš Danijos, Ispanijos, Italijos, JAV, Nyderlandų ir Švedijos. Tokių priemonių imtasi reaguojant į pranešimus, kad šių šalių audinių auginimo ūkiuose nustatyta mutavusi koronaviruso atmaina.

REKLAMA
REKLAMA

* Lietuvoje pradėjo veikti mobilios komandos, skirtos teikti asmens sveikatos priežiūros paslaugas koronavirusu sergantiems ir rizikos grupei priklausantiems asmenims jų namuose arba socialinės globos namuose, kuriuose jie gyvena. Pirmoji tokia mobili komanda startavo Raseinių rajone.

REKLAMA

* Policija pranešė, kad dėl karantino ir saviizoliacijos pažeidimų praėjusią savaitę Lietuvoje nubausta 111 žmonių. Minimali bauda siekia 250 eurų.

* Koronaviruso židiniu pavasarį buvusios Nemenčinės gyventojų kraujo tyrimus atlikę Vilniaus universiteto mokslininkai paskelbė, kad imunitetą užtikrinantys antikūnai išlieka pusę metų.

Koronavirusas pasaulyje:

* JAV biotechnologijų bendrovė „Moderna“ paskelbė, kad, remiantis daugiau kaip 30 tūkst. žmonių klinikinių tyrimų rezultatais, jos kuriamos vakcinos nuo COVID-19 veiksmingumas siekia 94,5 proc. Įmonė tikisi iki metų pabaigos pagaminti 20 milijonų dozių, tačiau plačiau prieinama ji tikriausiai bus ne anksčiau kaip pavasarį. Prieš savaitę konkurentė „Pfizer Inc.“ pranešė, kad jos kuriama vakcina nuo koronaviruso nuo infekcijos apsaugo 90 proc. atvejų.

REKLAMA
REKLAMA

* Vokietijoje planuojama įvesti privalomą kaukių dėvėjimą mokyklose ir sumažinti moksleivių skaičių klasėse. Vokietijos kanclerė Angela Merkel tokius pasiūlymus teikia federalinių žemių vadovams. Nuo mėnesio pradžios Vokietijoje uždaryti barai ir restoranai, bet mokyklos ir parduotuvės lieka atidarytos. Šios priemonės padėjo sumažinti viruso plitimo tempą, bet jų nepakanka, kad atvejų skaičius pradėtų mažėti.

* Ilgą laiką švelnesnio nei dauguma šalių požiūrio į karantino suvaržymus besilaikiusi Švedija pirmadienį uždraudė didesnius nei aštuonių žmonių susibūrimus, taip siekdama suvaldyti sparčiai augančius naujus užsikrėtimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

* Viruso plitimas įsibėgėja Jungtinėse Valstijose. Nuo pandemijos pradžios patvirtintų infekcijos atvejų bendras skaičius viršijo 11 mln., vien per pastarąją savaitę JAV nustatyta milijonas naujų atvejų. Viksonsino ir Vašingtono valstijos pranešė, kad uždarys restoranus ir apribos žmonių susibūrimus, Čikagoje įsigaliojo draudimas išeiti iš namų be svarbios priežasties.

* Britų premjeras Borisas Johnsonas izoliavosi, kai koronavirusas patvirtintas parlamentarui, su kuriuo jis bendravo. B. Johnsonas neturi jokių ligai būdingų simptomų. Balandžio mėnesį B. Johnsonas nuo koronaviruso buvo gydomas ligoninėje. 

* Japonijoje apsilankęs Tarptautinio olimpinio komiteto vadovas Thomas Bachas pareiškė esą įsitikinęs, kad kitąmet Tokijo olimpinės žaidynės vyks su žiūrovais. Žaidynių pradžia planuojama 2021 metų liepos 23-ąją. Tarptautinis olimpinis komitetas žada užtikrinti, jog kiek įmanoma daugiau žaidynių dalyvių ir žiūrovų būtų paskiepyti prieš atvykdami į Japoniją, jeigu vakcina taptų prieinama iki ateinančios vasaros.

REKLAMA

* Italijos mokslininkai paskelbė, kad koronavirusinę infekciją COVID-19 sukeliantis virusas šalyje plito jau 2019 metų rugsėjį – anksčiau nei manyta iki šiol. Milano medikai išvadas padarė išanalizavę žmonių, kuriems buvo atlikta plaučių vėžio diagnostika, kraujo mėginius. Italijoje pirmas COVID-19 atvejis buvo patvirtintas šiemet vasarį. 

Įtampa Seime. Seimo pirmininkė liberalų lyderė Viktorija Čmilytė-Nielsen paragino valstiečius ieškoti kitos kandidatūros į parlamento vicepirmininkus vietoje siūlomos Aušrinės Norkienės. Kiek anksčiau dešiniųjų iniciatyva Seimo vicepirmininku nuo opozicijos buvo paskirtas „darbietis“ Andrius Mazuronis. „Valstiečiai“ ir socialdemokratai sako, kad neskirdami jų kandidatų į Seimo valdybą dešinieji pažeidžia opozicijos teises. 

REKLAMA

I. Šimonytės kandidatūra. Prezidentūra pranešė, kad prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį planuoja Seimui pateikti Ingridos Šimonytės kandidatūrą į premjeres. Sprendimas dėl pateiktos kandidatūros Seime turi būti priimtas ne vėliau kaip per savaitę nuo jos pateikimo.

Įtariamojo sugrąžinimas. Prokuratūra patvirtino, kad liepą Slovėnijoje sulaikytas žemės ūkio ir maisto produktų įmonės „Arvi“ įkūrėjas Vidmantas Kučinskas prieš kelias dienas buvo grąžintas į Lietuvą. Jam kaip kardomoji priemonė skirtas 20 tūkst. eurų užstatas. V. Kučinskas vasarą Slovėnijoje buvo sulaikytas Rusijos prašymu, bet netrukus po to Lietuvos teisėsauga jį paprašė perduoti Lietuvai. Verslininkas yra įtariamas dėl sukčiavimo ir svetimo turto iššvaistymo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sanatorijų atleidimai. Dėl pandemijos smarkiai sumažėjus klientų srautams, „Eglės“ sanatorija Druskininkuose ir Birštone atleidžia apie pusę savo darbuotojų: atitinkamai 266 ir 90.

Teismo sprendimas. Vilniaus apygardos administracinis teismas atmetė buvusio Kauno apskrities policijos viršininko Dariaus Žukausko skundą dėl jo atleidimo iš pareigų. Teismas pripažino, kad jo ryšiai galėjo kelti rizikos įslaptintai informacijai.

Bankų vadovė. Lietuvos bankų asociacijos prezidente išrinkta ekonomistė Eivilė Čipkutė. Ji pareigas pradės eiti gruodžio 7 dieną. E. Čipkutė pakeis liepos pabaigoje iš pareigų pasitraukusį Mantą Zalatorių, kuris kartu su tuometiniu Verslo konfederacijos vadovu Valdu Sutkumi sulaukė įtarimų neteisėtu poveikiu teisėkūros procesams. Asociacija vienija 20 Lietuvoje veikiančių bankų ir finansų sektoriaus įmonių.

REKLAMA

ES biudžetas. Vengrija ir Lenkija blokavo ES daugiamečio biudžeto ir ekonomikos gaivinimo fondo patvirtinimą. Jos prieštarauja, kad lėšų skyrimas būtų susietas su teisinės viršenybės principo laikymusi.

Represijos Baltarusijoje. Baltarusijos vidaus reikalų ministerija paskelbė, kad pastarosiomis dienomis buvo sulaikyta daugiau kaip 700 protestų dalyvių. Naują demonstracijų bangą sukėlė sulaikyto protestuotojo Ramano Bandarenkos mirtis. Europos Sąjunga svarsto plėsti sankcijas režimo atstovams. 

Moldovos kryptis. Moldovos prezidento rinkimus laimėjo proeuropietiška kandidatė ekspremjerė Maia Sandu. Ji sekmadienio rinkimuose įveikė prorusišką dabartinį valstybės vadovą Igorį Dodoną. M. Sandu pasisako už Moldovos integraciją į Europos Sąjungą. Išrinktąją prezidentę telefonu pasveikino Lietuvos vadovas Gitanas Nausėda. Jis „palinkėjo nesustoti reformų kelyje ir toliau siekti eurointegracijos“, pranešė Prezidentūra.

REKLAMA

Kardinolo mirtis. Eidamas 98-uosius metus mirė seksualiniu išnaudojimu kaltintas lenkų kardinolas Henrykas Gulbinowiczius, kilęs iš Vilniaus krašto. Jam Vatikanas buvo uždraudęs eiti pareigas.

Įtampa Armėnijoje. Dėl taikos sutarties su Azerbaidžanu kritikuojamas Armėnijos premjeras Nikolas Pašinianas kreipėsi į tautą, ragindamas nutraukti smurtą. Jis pareiškimą paskelbė praėjus keliomis dienos po to, kai pareigūnai pranešė sužlugdę sąmokslą nužudyti ministrą pirmininką ir areštavę opozicijos lyderį, buvusį Armėnijos saugumo tarnybų vadovą Arturą Vanecianą. Teismas po dienos paleido jį iš suėmimo. 

Kosminis skrydis. „SpaceX“ erdvėlaivis išskraidino į Tarptautinę komisinę stotį keturis astronautus. Trys amerikiečiai ir japonas iš Kenedžio kosminio centro sėkmingai pakilo pirmadienį 2 val. 27 min. Lietuvos laiku. „SpaceX“ erdvėlaiviai panaikino beveik dešimtmetį trukusią JAV priklausomybę nuo Rusijos raketų „Sojuz“. Erdvėlaivis Tarptautinę kosminę stotį turėtų pasiekti antradienio rytą Lietuvos laiku.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų