REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Trys vakcinų gamintojai iš skirtingų šalių paskelbė apie sėkmingą trečiąjį bandymų etapą, kurio metu apsaugą nuo koronaviruso gauna dešimtys tūkstančių savanorių. Kai kurie jų skundžiasi šalutiniais efektais, tačiau ekspertai perspėja, kad visos vakcinos jų gali turėti.

Trys vakcinų gamintojai iš skirtingų šalių paskelbė apie sėkmingą trečiąjį bandymų etapą, kurio metu apsaugą nuo koronaviruso gauna dešimtys tūkstančių savanorių. Kai kurie jų skundžiasi šalutiniais efektais, tačiau ekspertai perspėja, kad visos vakcinos jų gali turėti.

REKLAMA

Amerikiečių „Pfizer“, kartu su „BioNTech“ kuriama vakcina, gamintojų teigimu, siekia 90 proc. efektyvumo rodiklį. Rusų „Sputnik V“, nors ir užregistruota jau rugpjūčio mėnesį, savo tyrimų pirminius rezultatus paskelbė tik po „Pfizer“ pranešimo.

Rusijos gamintojai iš Gamalejaus instituto tvirtina, kad jų vakcinos efektyvumas siekia 92 proc. Netrukus prie šių gamintojų prisijungė ir kita amerikiečių farmacijos gigantė „Moderna“. Šios bendrovės atstovų teigimu, vakcinos efektyvumas siekia net 94,5 proc. 

Visų gamintojų trečiosios fazės vakcinų bandymų metu savanoriai nežinojo, kuriam iš jų buvo suleistas placebas, o kuriam tikroji vakcina. Kol kas nėra tiksliai žinoma ir tai, koks yra vakcinų efektyvumas pagal amžių, lytį ar šalį, kaip ilgam susiformuoja antikūnai. 

REKLAMA
REKLAMA

„Kaip per galingas pagirias“

Viena iš „Pfizer“ tyrime dalyvaujančių moterų tvirtino, kad po pirmosios vakcinos dozės (skirtingai nuo gripo vakcinos, koronavirusas turi du skiepus, su 28 dienų pertrauka) jai pasireiškė karščiavimas, galvos ir kūno skausmai, kuriuos ji prilygino gripo vakcinos poveikiui. Tačiau po antrosios vakcinos dozės šalutiniai efektai „buvo gerokai blogesni“, teigiama moterį kalbinusių „Press Association“ publikacijoje. 

REKLAMA

Kitas kalbintas savanoris, lobistas iš Teksaso Glennas Deshieldsas, pasakojo, kad galėtų prilyginti vakcinos šalutinius poveikius „galingoms pagirioms“. Tačiau jis pripažino, kad staiga užėję, jie taip pat greitai ir išgaravo.

Rusijoje šalutinių efektų yra, bet jie nėra išskirtiniai

Rusijoje buvo įkurta speciali „Sputnik V“ savanorių grupė, kuri dalijasi „potyriais“ ir rezultatais.

„Kiek aš žinau, nė vienas iš mūsų grupės, kuri tiksliai žino, kad buvo vakcinuoti, neužsikrėtė. Mūsų grupėje yra net gydytojai, kurie nėra klinikinių bandymų tyrimo dalyviai, tačiau jie gavo skiepus kaip medicinos personalas. Jie kasdien dirba „raudonojoje“ zonoje, darosi PGR tyrimus, ir niekas iš jų taip pat neužsikrėtė. Mums sakė, kad „Sputnik V“ efektyvumas – 92 proc. Manau, kad šis skaičius nurodytas siekiant apsisaugoti“, – „Meduza“ pasakojo vienas iš savanorių grupės įkūrėjų Vladimiras Ruseckis.

REKLAMA
REKLAMA

Molekulinės biologijos mokslininkė Irina Jakutenko RTVI pasakojo, kad šalutiniai efektai tokiais atvejais – normali praktika.

„Vienos vakcinos šalutinių efektų turi daugiau, kitos – mažiau. Nuo „Sputnik V“ iš esmės šalutinių efektų daugiau, negu nuo kokios nors gripo vakcinos, bet iš esmės tai viskas normos ribose“, – aiškino ji.

„Sputnik V“ kūrėjo, Gamalejaus centro vadovo Aleksandro Gincburgo teigimu, 85 proc. paskiepytų rusų vakcina žmonių nepajuto jokių šalutinių efektų. Likusiems pasireiškė temperatūra iki 38 laipsnių, galvos ir raumenų skausmai, paraudimas adatos dūrio vietoje.

Vakcina nuo Covid-19, sukurta vokiečių „BioNTech“ ir amerikiečių korporacijos „Pfizer“ mokslininkų, pademonstravo itin didelį efektyvumą, tvirtina gamintojai. Jų teigimu, riziką susirgti koronavirusu ji sumažina net 90 proc., tačiau netrukus sužinota ir tai, kad ne visos šalys sugebės ja pasinaudoti.

Daugiau apie vakciną žiūrėkite TV3 reportaže:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų