REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šeštadienio vakarą trumpam nusikelkime į svarbius įvykius penktadieniui besibaIgiant. Pirmasis naujai iškeptų Seimo narių plenarinis posėdis užtruko beveik iki nakties.

Šeštadienio vakarą trumpam nusikelkime į svarbius įvykius penktadieniui besibaIgiant. Pirmasis naujai iškeptų Seimo narių plenarinis posėdis užtruko beveik iki nakties.

REKLAMA

Iš pradžių viskas klojosi sklandžiai. Kaip ir tikėtasi, Viktorą Pranckietį Seimo pirmininko poste keičia liberalė Viktorija Čmilytė-Nielsen. O štai jos vicepirmininkų rinkimai iškart įplieskė didžiules aistras.

Nors opoziciniai valstiečiai tikėjosi, kad Čmilytė-Nielsen į vicepirmininkes siūlys jų atstovę Norkienę, ji pateikė mažiausios frakcijos – darbiečių narį Mazuronį. Opozicija jau kaltina naująją valdžią nusipirkus paramą už šiltą kėdę.

Seimo naujokams yra reikalų. Kai kuriuos į salę atlydi valytojos, ne taip paprasta ir duris atsidaryti. Kiti, jau salėje, lukštena instrukcijas, kaip prisijungti prie elektroninių sistemų, ieško savo darbo vietų ir klausosi patyrusių kolegų patarimų, kaip greičiau pasiekti vieną ar kitą tašką. Neilgai trukus visi jau savo kėdėse ir seimūnai pradeda esminį vakaro klausimą – Seimo pirmininko rinkimus. Čia – jokių staigmenų. Prisistatyti žengia antros pagal dydį valdančiųjų frakcijos – Liberalų sąjūdžio – pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

REKLAMA
REKLAMA

„Esu pasiryžusi. Turiu parlamentinio ir organizacinio darbo patirties, turiu į ką orientuotis ir iš ko pasimokyti. (…) Nebūsiu nepasiekiama, nedalyvausiu užkulisinėse intrigose“, – teigė V. Čmilytė-Nielsen.

REKLAMA

Frazę apie užkulisines intrigas opozicija Čmilytei-Nielsen primins jau po poros valandų. Tačiau kol kas vienintelis kritiką jai išsako Vytautas Bakas.

„Tai, kad jūs esate korupcinėje byloje teisiamos partijos atstovė, kaip ketinate suderinti tai su moralės, etikos, aukštos kultūros standartais? Ar, jūsų nuomone, tai normalu?“ – klausė Seimo narys V. Bakas.

„Kaip jūs puikiai žinote, neturiu jokio asmeninio ryšio su jūsų minima istorija. Esu jau trečia Liberalų sąjūdžio pirmininkė per pastaruosius ketverius metus“, – pridūrė V. Čmilytė-Nielsen.

REKLAMA
REKLAMA

Politikams išsidiskutavus skelbiamas slaptas balsavimas. Seimūnai išskuba į didesnę erdvę, tiesa, atstumai laukiant eilėje balsuoti neatrodo labai saugūs. Rezultatai paaiškėja dar nesugrįžus į salę.

„Ačiū, jaučiuosi gerai, labai džiaugiuosi tokiu pasitikėjimu išreikštu kolegų Seimo narių“, – kalbėjo naujai išrinkta Seimo pirmininkė.

37-erių buvusi Europos, pasaulio ir olimpiadų šachmatų čempionė pasiekė dar vieną gyvenimo pergalę. Už ją balsavo net 106 parlamentarai, tokio didelio palaikymo iki šiol nėra sulaukęs nė vienas Seimo pirmininkas.

Be to, ji tampa ir jauniausia iki šiol antrąjį pagal svarbą postą valstybėje užėmusia politike. Savo šlovės akimirkas išnaudoja ir vyriausiasis pagal amžių parlamentaras, 77-erių Antanas Vinkus. Būtent vyriausias Seimo narys pirmininkauja naujojo Seimo posėdžiui, kol išrenkamas nuolatinis parlamento vadovas. Perleidžia postą Vinkus skambiai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Atminkit, kad meilė yra stipresnė už neapykantą. Neapykanta yra riebaluoto piršto dėmė ant skaidrios sąžinės stiklo. Nekreipkit dėmesio – ir išnyks. Stiprybės!“ – pabrėžė jis.

Vis dėlto gera nuotaika kai kam greitai baigiasi. Ateina metas, kai pirmininkė turi siūlyti kandidatus į savo pavaduotojus, tiesa, šįvakar – tik du iš šešių. Prieš tai naujoji Seimo vadovė trumpam apsilanko opozicinėse frakcijose.

Dėl pirmojo kandidato – konservatoriaus Jurgio Razmos – ginčų nekyla. Tačiau antroji kandidatūra įplieskia žodžių karą. Vietoje viešai įvardytos valstietės Aušrinės Norkienės Čmilytė-Nielsen pasiūlo darbietį Andrių Mazuronį.

REKLAMA

„Aš noriu jūsų paklausti: paaiškinkit, kodėl jūs šiandien siūlote mažiausios opozicinės frakcijos atstovą į Seimo pirmininko pavaduotojus, o ne mūsų kandidatą?“ – klausė Ramūnas Karbauskis.

„Šiandien mes turim balsuoti dėl bent dviejų Seimo pirmininko pavaduotojų ir šią procedūrą mes tęsime kitą savaitę“, – atsakė V. Čmilytė-Nielsen.

Toks atsakymas opozicijos netenkina, jie tuoj pat ima ironizuoti, kad žadėtasis skaidrumas tęsėsi vos kelias valandas. Vicepirmininkais gali tapti tik du opozicijos atstovai, tačiau siūlėsi ir trečiasis – Gintautas Paluckas. Vadinasi, vienas jų posto negaus.

„Dabartinės valdančiosios daugumos veiksmas padaryti taip, kad didžiausia frakcija neturėtų pavaduotojo Seimo valdyboje“, – pridūrė valstietis R. Karbauskis.

REKLAMA

„Už postą nusiperkama parama iš opozicijos. Tik tiek“, – pridūrė socialdemokratas G. Paluckas.

Opozicija įtaria, kad trapią daugumą turintys valdantieji taip užsitikrina palaikymą per būsimus svarbius balsavimus. Pastarieji atkerta, kad Mazuronį seimūnai tiesiog palaiko labiau nei Norkienę.

„Galiu užtikrinti, kad pokiliminių susitarimų nebuvo, aš teikiu kandidatūrą, kuri turi palaikymą koalicijoje ir kuri yra kompetentinga“, – atrėžė naujoji Seimo pirmininkė.

„Mano kukliu pasvarstymu, ponia Norkienė paprasčiausiai šiandien nebūtų turėjusi balsų. Buvo galima tai išbandyti, teikti ją balsavimui, bet čia yra laisvas balsavimas“, – kalbėjo konservatorių pirmininkas G. Landsbergis. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apie tai, kad jį siūlys į vicepirmininkus, dievagojasi iki pat posėdžio nežinojęs ir pats Mazuronis. O sutikti apsisprendė esą per 15 sekundžių.

„Darbo partija su nauja valdančiąja dauguma nesutarė visiškai nieko. Jūs klauskit Seimo pirmininkės, dėl ko teikia“, – sakė darbietis A. Mazuronis.

Nekaip karjera dėliojasi ir Seimo naujokui, socdemų pirmininkui, kone visus rinkimus pastaraisiais metais pralaimėjusiam Paluckui. Kai frakcija vadovu išsirinko ne jį, o Algirdą Sysą, Paluckas aiškino, kad taip bus geriau, nes jis eis į vicepirmininkus.

„Aš turėsiu apsispręsti iki antradienio, ar man apskritai dalyvauti tokiame žaidime. Nes tai yra žaidimas. Man šitas žaidimas tikrai nepatinka, nes aš tikėjausi kitokios kultūros, kuri ir buvo žadėta“, – kalbėjo G. Paluckas.

Per slaptą balsavimą Seimas vicepirmininkais patvirtino ir Razmą, ir Mazuronį. Pirmąjį posėdį parlamentas baigė tik po vienuoliktos valandos vakaro.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų