REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuva nori, kad Jungtinės Valstijos svarstytų Lietuvą kaip nuolatinę savo pajėgų dislokavimo vietą, teigia Vašingtone viešintis laikinasis Lietuvos Krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis.

Lietuva nori, kad Jungtinės Valstijos svarstytų Lietuvą kaip nuolatinę savo pajėgų dislokavimo vietą, teigia Vašingtone viešintis laikinasis Lietuvos Krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis.

REKLAMA

Tai jis pareiškė dvišaliame susitikime JAV sostinėje su su laikinuoju šalies gynybos sekretoriumi Chrisopheriu C. Milleriu, pranešė Krašto apsaugos ministerija.

Šiuo metu Lietuvoje pratybų tikslais dislokuojamas jau antras rotacinis JAV karių batalionas.

„Norime, kad Jungtinės Valstijos svarstytų Lietuvą kaip nuolatinę savo pajėgų dislokavimo vietą, todėl investuojame į infrastruktūrą, kurdami sąlygas amerikiečių karių dislokavimui. Esame pasirengę priimti JAV pajėgas ir sudaryti jiems visas galimybes užtikrinti karinį rengimą bei savo užduočių vykdymą“, – susitikime sakė R. Karoblis.

Ministras susitikime su Ch. Mileriu akcentavo, jog JAV karių buvimas kartu su NATO pajėgomis sustiprina viso rytinio NATO flango saugumą, todėl Lietuva siekia sukurti visas reikiamas sąlygas sąjungininkų pajėgų rotacijoms Lietuvoje.

REKLAMA
REKLAMA

Ministras: „Black Hawk“ sraigtasparniai – istorinis įsigijimas 

Po dvišalio susitikimo Vašingtone buvo pasirašyta ir Lietuvos bei JAV sutartis dėl „Black  Hawk“ sraigtasparnių platformos įsigijimo. Pagal ją Lietuvos kariuomenė įsigis 4 sraigtasparnius UH-60M „Black Hawk“ su papildoma įranga, atsargines dalis, mokymų, remonto bei logistinį paketą.

REKLAMA

„Tai neabejotinai istorinis įsigijimas: atsisakę resursą išeikvojusios Mi-8 platformos, pradedame visiškai naują Karinių oro pajėgų etapą, kuriuo žengiame koja kojon su JAV ir kitomis moderniausiomis sąjungininkių kariuomenėmis“, - sakė R. Karoblis.

Lietuvos kariuomenė tikisi, kad naujieji sraigtasparniai sudarys sąlygas Lietuvos kariuomenei efektyviau vykdyti karinį rengimą, naudoti juos pėstininkams paramai iš oro teikti, nedidelių karinių vienetų greitam permetimui, medicininei evakuacijai ir kitoms užduotims.

Pasak KAM pranešimo, laikinasis JAV gynybos vadovas gyrė Lietuvą už gynybos finansavimo įsipareigojimų vykdymą ir akcentavo, kad „2 procentai nuo BVP turėtų būti grindys, bet ne lubos“. C. Milleris taip pat domėjosi Lietuvos pozicija Rusijos grėsmės atžvilgiu ir pabrėžė JAV gynybos ir atgrasymo įsipareigojimų tvirtumą bei tęstinumą Lietuvai.

REKLAMA
REKLAMA

Ministras Vašingtone taip pat susitiko su kitais aukšto rango JAV gynybos departamento atstovais – Oro pajėgų sekretore Barbara M. Barrett,  Kongreso atstovais, su šalies Sausumos pajėgų sekretoriu Ryanu D. McCarthy.

JAV yra Lietuvos strateginė partnerė ir pagrindinė Baltijos regiono saugumą užtikrinanti sąjungininkė. Lietuva iš JAV perka ginkluotę – raketų sistemas „Javelin“, taip pat 200 amerikietiškų šarvuotų visureigių. Į Lietuvą dažniau atvyksta rotacinės JAV pajėgos, Valstijos taip pat investuoja į Lietuvos poligonų pritaikymą kariuomenės reikmėms.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų