REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Karantino laikotarpiu vyresniems vaikams teks mokytis ir nuotoliniu, ir įprastu būdu – mokykloje. Pamokų metų mokykloje visiems privalu dėvėti kaukes. Medicinos atstovai svarsto, kad didelių problemų vaikams tai sukelti neturėtų, o koronavirusas jiems pavojingas taip pat, kaip ir suaugusiems. 

Karantino laikotarpiu vyresniems vaikams teks mokytis ir nuotoliniu, ir įprastu būdu – mokykloje. Pamokų metų mokykloje visiems privalu dėvėti kaukes. Medicinos atstovai svarsto, kad didelių problemų vaikams tai sukelti neturėtų, o koronavirusas jiems pavojingas taip pat, kaip ir suaugusiems. 

REKLAMA

Tačiau pabrėžiama, kad priemonės galimai nėra tinkamai išdiskutuotos prieš jas įtvirtinant. 

Kaukes gali dėvėti tiek, kiek reikia

Infektologas Vytautas Usonis sako, kad vaikai kaukes gali dėvėti tiek, kiek reikia. 

„Galima išbūti tiek, kiek reikia, o vyresniems nei 10–11 metų vaikams, iš tikrųjų, Covid-19 pavojus yra didelis, jie serga ir dažniau, ir sunkiau, lyginant su mažais vaikais. 

Kitą vertus, jų kvėpavimo takai jau yra labiau panašūs į suaugusių ir kaukių dėvėjimas jiems tikrai nesudaro absoliučiai jokių medicininių problemų“, – tv3.lt sakė V. Usonis. 

REKLAMA
REKLAMA

Specialistų teigimu, medicininių problemų kaukės vaikams sukelti neturėtų. 

„Duomenų, kad būtų žalinga nėra. Medicinine prasme nėra tokių duomenų, nėra tokių tyrimų ir įrodymų, kad tai būtų žalinga“, – teigė Saulius Čaplinskas. 

REKLAMA

Gali pasitaikyti pavienių alergijų, tačiau tam reikia papildomų tyrimų.

„Pavieniai atvejai yra, kur alergizuoja ir parausta veido oda, o kad įrodyti, kad tai žalinga ar ne, tikrai jau turi tam tikros toksikologinės laboratorijos. 

Gali būti, kad tos kaukės gali būti pagamintos nesilaikant keliamų reikalavimų ir standartų“, – sakė Kęstutis Štaras. 

Priemones reikėtų plačiau aptarti

Nors nėra įrodymų, kad kaukės vaikams gali sukelti medicininių problemų, tačiau, specialistų teigimu, gali kilti psichologinių nesusipratimų. 

REKLAMA
REKLAMA

„Psichologai, socialiniai pedagogai, kiti turi atsakyti į klausimus, ką reiškia vyresniems vaikams dėvėti kaukes, jeigu visą laiką pamokų metu, o kaip po pamokinėje veikloje? Kaip bendraujant tarpusavyje? Kaip užklasinėje veikloje? 

Užtat, kiek aš žinau, nedaug yra šalių, kur siūloma, kad vaikai dėvėtų kaukes. Galbūt tos rekomendacijos eigoje keisis, bet vis tiktai vaikai turi gyventi normalų gyvenimą“, – tv3.lt teigė S. Čaplinskas. 

Jo nuomone, apie tokias priemones vertėtų diskutuoti plačiau. 

„Aš manau, kad visos priemonės turėtų būti apgalvojamos, išdiskutuotos įvairių sričių specialistų, remtis moksliniais tyrimais.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Aš ne kartą esu pabrėžęs, ką žino kiekvienas medikas, kad bet kuris tyrimas, bet kuri procedūra, bet kuris vaistas, netgi bet kuri tabletė turi būti pasverta jos galima nauda ir jos galima žala“, – sakė S. Čaplinskas. 

Tai reikėtų daryti mąstant apie ilgalaikę perspektyvą ir tolimesnį vaikų gyvenimą.

„Tai čia ypač svarbu ir reikia suprasti, kad mes kalbame apie ilgalaikį vaikų gyvenimo būdo pasikeitimą, nes niekur šitas virusas nedings. 

Manau, kad labai blogai yra, kai mes viską labai suabsoliutiname ir einame į kraštutinumus. Bet kurioje vietoje, turbūt, kraštutinumai yra negerai“, – sakė S. Čaplinskas. 

Kaukes gali dėvėti kaip ir suaugę

Mokyklinio amžiaus vaikai kaukes gali dėvėti taip pat kaip ir suaugę. 

„Vaikams kaukes reikėtų keisti kaip ir suaugusiems, kas 3–4 valandas“, – tv3.lt teigė V. Usonis. 

REKLAMA

Tačiau sveikatos atstovų teigimu, įteisinus tokias priemones reikia suteikti ir įrankius jas įgyvendinti. 

„Atitinkamai, jei siūloma kažką įvesti, kažką tai privalomo mokykloje, jei siūlome priemonę, turime duoti ir įrankius priemonei įgyvendinti. 

Tai aš įsivaizduoju, kad tokiu atveju tada reikėtų aprūpinti vaikučius tomis kaukėmis ir, atitinkamai, mažiausiai 3–4 kaukių per dieną jiems reikėtų“, – sakė S. Čaplinskas. 

Karantino laikotarpiu vyresnių klasių mokiniams ir pradinukams turi būti organizuojamas mišrus mokymas. Vyresniesiems bent dalis pamokų nuotoliniu būdu bus privalomos, nurodė Švietimo, mokslo ir sporto ministerija. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų