REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Sparčiai plintant koronavirusinei infekcijai, sveikatos apsaugos specialistai įvardija svarbiausias priemones, kaip tinkamai saugotis nuo klastingo viruso. 

Sparčiai plintant koronavirusinei infekcijai, sveikatos apsaugos specialistai įvardija svarbiausias priemones, kaip tinkamai saugotis nuo klastingo viruso. 

REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) specialistai įspėja, kad, lankantis viešose ir uždarose vietose, pavyzdžiui, parduotuvėse, vaistinėse ar turguose būtina laikytis ne mažesnio kaip 2 metrų atstumo nuo kitų žmonių. 

Be to, patariama apskritai vengti kontaktų su asmenimis, jei jie būtini, sumažinti jų trukmę iki minimalios, taip pat siūloma aktyviai leisti laiką atvirose erdvėse, o ne uždarose, naudoti dezinfekavimo priemones, jeigu nėra galimybės dažnai plauti rankų. 

Kaukių dėvėjimui taikomos išimtys 

Kaukių dėvėjimas yra viena iš būtiniausių priemonių, siekiant apsisaugoti nuo COVID-19 infekcijos, tačiau daliai žmonių yra taikomos išimtys, kada šios apsaugos nereikia naudoti. 

REKLAMA
REKLAMA

Apsauginės kaukės nėra privalomos asmenims, kurie sportuoja, taip pat aukšto meistriškumo sporto pratybose ar varžybose, aukšto meistriškumo sporto ir fizinio aktyvumo instruktoriams ir teisėjams. 

REKLAMA

Taip pat jų dėvėti nereikia ir viešojo maitinimo įstaigose sėdint prie stalo ar baro, paslaugos teikimo metu. Kaukių dėvėti nereikia ir neįgalumą turintiems asmenims, kuriems dėl savo sveikatos sutrikimų tokios apsaugos dėvėjimas gali pakenkti. Šiems asmenims rekomenduojama nešioti veido skydelį. 

Be to, dengti veidą apsaugos priemone neprivaloma už gyvenamosios vietovės (miestų, miestelių, kaimų, viensėdžių, sodininkų bendrijų) ribų ir kai šalia nėra kitų asmenų 20 metrų spinduliu, išskyrus šeimos narius. 

Svarbu, kaip yra dėvimos kaukės 

Vyresniems nei 6 metų vaikams būtinybė dėvėti kaukes taip pat turi būti rekomenduojama laikantis tam tikrų reikalavimų. 

REKLAMA
REKLAMA

Štai gydytojas Valerijus Morozovas yra komentavęs, kad kaukės naudojimo efektyvumas priklauso nuo to, ar laikysimės visų pateiktų patarimų. Gydytojas įvardija ir tai, kokios kaukės gali apsaugoti labiausiai. 

„Viena populiariausių naudojamų priemonių yra respiratorius. Jis apsaugo tave ir gali apsaugoti iki 90–95 procentų, bet visiškai neapsaugo aplinkinių. Jį užsidėjus kvėpuoti yra lengviau, nes dalis oro grįžta per vožtuvą, bet kartu su tuo per vožtuvą grįžta ir visas užkratas“, – kalbėjo medikas. 

V. Morozvas yra pastebėjęs ir kitą populiarią apsisaugojimo priemonę – tai medžiaginės kaukės, kurios dažniausiai yra daugkartinės, tačiau įvardija ir vieną jų minusą. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Minusas tas, jeigu jos neuždengia visiškai kaip respiratorius nosies, veido ir nepriglunda, tai apsauga yra maža. Turėtų būti bent aštuoni sluoksniai tvirtos medžiagos, kad galėtume sakyti, jog nepraleidžia lašelių“, – anksčiau komentavo medikas. 

Pasak gydytojo, pigiausias ir dažniausiai matomas variantas yra chirurginės kaukės, tačiau labai svarbu, kad tokia apsaugos priemonė būtų naudojama tvarkingai – nečiupinėjamas apsauginis paviršius, privalo būti pilnai dengiama nosis, burna. 

„Kaukė puikiai apsaugo ir jus, ir aplinkinius. Dar vienas populiarus būdas – apsauginiai skydai, kurie naudojami visuomenėje, bet iš tikrųjų jie apsaugo tik nuo tiesioginio lašelių patekimo. Apsauga jų yra tik tuomet, kai dėvėsime ir kaukę, kitaip tinkamos apsaugos negausime“, – kalbėjo V. Morozovas. 

REKLAMA

Paaiškino, kam saugotis yra ypač svarbu 

Dalis skirtingų amžiaus grupių asmenų, taip pat asmenys, sergantys lėtinėmis ligomis, privalo skirti ypatingą dėmesį pateiktoms rekomendacijoms, kadangi, užsikrėtus COVID-19, yra kur kas didesnė komplikacijų tikimybė. 

Pabrėžiama, kad į rizikos grupę patenkantys asmenys – vyresni kaip 65 metų arba sergantys lėtinėmis ligomis – esant galimybei, turi organizuoti darbą taip, kad būtų užtikrinamas kuo mažesnis kontaktas su kitais žmonėmis, taip pat patariama nesilankyti arba retai dalyvauti renginiuose, kitose susibūrimo vietose, pavyzdžiui, parduotuvėse, vaistinėse, bažnyčiose. 

Raginama nukelti asmenines šventes 

Specialistai taip pat perspėja, kad asmeninių švenčių organizavimas gali būti paženklintas koronaviruso židinio atsiradimu, todėl tokių renginių vertėtų vengti. 

REKLAMA

Visgi, jei šventė rengiama, reikia apriboti dalyvių skaičių iki 10 asmenų, joje negali dalyvauti asmenys, turintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų požymių, ir asmenys, kuriems yra privaloma izoliacija. 

Be to, rengiamos šventės metu visiems dalyviams patariama kosėti ar čiaudėti prisidengus vienkartine servetėle arba į sulenktos alkūnės vidinę pusę. Kaip jau ir buvo užsiminta anksčiau, privalu išlaikyti ir saugų atstumą nuo kitų asmenų, nedalyvauti šventėje, jei pasireiškia ūmios kvėpavimo takų infekcijos simptomai, privalu neužmiršti plauti rankų arba naudoti dezinfekavimo priemones. 

Po sąlyčio su sergančiuoju COVID-19 – izoliacija 

SAM primena, kad asmenims, turėjusiems kontaktą su koronavirusine infekcija sergančiu asmeniu, būtina izoliuotis gyvenamojoje vietoje 14 dienų po paskutinės sąlyčio dienos. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tačiau, jeigu esant izoliacijoje pasireiškia bent vienas iš koronavirusui būdingų simptomų – karščiavimas, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas – nedelsiant reikia skambinti į Karštąja koronaviruso liniją telefono numeriu 1808 ir pateikti visas susirgimo aplinkybes. 

Pastebima, kad jei per 14 d. nuo paskutinės sąlyčio dienos neatsiranda simptomų, asmuo nebelaikomas turinčiu susirgimo riziką, todėl galima grįžti į įprastą gyvenimo režimą. 

Būtina išlaikyti aplinkos higieną 

Sveikatos specialistai taip pat įvardija, kad žmonės neturėtų užmiršti ir aplinkos higienos palaikymo: patariama dažnai vėdinti patalpas, ypač ten, kur yra didesnis srautas skirtingų asmenų, ne rečiau kaip 2–3 kartus per dieną vėdinti gyvenamąsias patalpas. 

REKLAMA

Taip pat raginama įprastu muilu ar paviršiams skirtais valikliais valyti dažnai naudojamus paviršius gyvenamojoje ar darbo vietoje, pavyzdžiui, durų rankenas, turėklus, elektros jungiklius, pultelius ir kitas priemones. 

Keliautojus ragina atidėti keliones 

Tuo metu keliaujantiems asmenims patariama taip pat atidėti keliones arba, jeigu yra pasiryžtama išvykti į užsienį, svarbu stebėti epideminę situaciją ir reikalavimus, nustatytus kitoje valstybėje. 

Tokia informacija yra pateikiama Pasaulio sveikatos organizacijos puslapyje: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports/ arba Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro puslapyje https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical- distribution-2019-ncov-cases

Primename, kad nedėvintiems kaukių, kaip yra nurodoma tuo metu galiojančiose taisyklėse, asmenys gali būti traukiami administracinėn atsakomybėn ir sulaukti 500–1500 eurų baudos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų