REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visai neseniai kūdikio susilaukusiai moteriai vaikelio gimimo džiaugsmą aptemdė juodi debesys. Dar prieš gimdymą moteriai buvo diagnozuotas koronavirusas, o kūdikiui gimus net dvi įstaigos, jos teigimu, atsisakė atlikti privalomą kūdikiams tyrimą. Abi ligoninės pasakoja savo istorijos puses ir sako, kad dėl nesusipratimų gali būti kalta ir pati moteris.

Visai neseniai kūdikio susilaukusiai moteriai vaikelio gimimo džiaugsmą aptemdė juodi debesys. Dar prieš gimdymą moteriai buvo diagnozuotas koronavirusas, o kūdikiui gimus net dvi įstaigos, jos teigimu, atsisakė atlikti privalomą kūdikiams tyrimą. Abi ligoninės pasakoja savo istorijos puses ir sako, kad dėl nesusipratimų gali būti kalta ir pati moteris.

REKLAMA

Naujienų portalą tv3.lt pasiekė neseniai pagimdžiusios mamos Eglės istorija. Eglė dar prieš savaitę susilaukė kūdikio, tačiau, kaip pati moteris pasakoja, džiaugsmą netrukus apkartino nemalonumai.

„Teko praeiti kryžiaus kelius“, – su siaubu išgyventą savaitę prisimena moteris.

Prieš gimdymą diagnozuota Covid-19

Lapkričio 2 d. moteriai prasidėjo gimdymas. Gimdyti ji nuvyko į Klaipėdos universitetinę ligoninę (KUL). Ten jai buvo atliktas Covid-19 testas, o tyrimo rezultatas jau tos dienos vakare parodė, kad moteris virusu yra užsikrėtusi. Eglė buvo perkelta į gimdyvių, sergančių Covid-19, skyrių.

Kad galėtų dalyvauti gimdyme, kitą dieną privačiai testą pasidarė ir Eglės vyras. Dar po dienos paaiškėjo, kad Eglės vyras virusu nėra užsikrėtęs. Tai Eglei ėmė kelti įtarimų, mat, kaip ji pati pasakoja, jie kartu daro beveik viską, tad užsikrėtęs būtų ir vyras.

REKLAMA
REKLAMA

„Kartu miegame, kartu valgome, naudojamės tais pačiais patogumais“, – tv3.lt sako Eglė.

Ėmusi abejoti testu, moteris prašė ligoninės darbuotojų leisti tyrimą pakartoti. Ligoninės darbuotojai tai padaryti atsisakė.

REKLAMA

KUL sako, kad testo pakartoti negalėjo dėl to, kad toks, jų teigimu, yra sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos įsakymas.

„Vadovaujantis LR Sveikatos apsaugos ministro 2020 m. spalio 15 d. įsakymu Nr.V-2273, besimptomiams asmenims SARS-CoV-2 viruso tyrimai PGR metodu Covid-19 ligos ir stebėjimo metu nebekartojami“, – tv3.lt rašo KUL vyriausiojo gydytojo pavaduotojas Eugenijus Zalagėnas.

Trečiadienį naktį moteris ant rankų jau sūpavo kūdikį. Kūdikiui taip pat buvo atliktas koronaviruso testas, jis parodė, kad Eglės naujagimis virusu nebuvo užsikrėtęs.

REKLAMA
REKLAMA

Praėjus kelioms dienoms po gimdymo, šeštadienį, Eglė vis dėlto pasidarė antrą testą ir jis parodė, kad moteris Covid-19 neserga.

Nepadarė genetinio tyrimo

Koronaviruso testų nesusipratimas nebuvo vienintelis Eglės džiaugsmą apkartinęs įvykis. Nuo kūdikio gimimo praėjus ne daugiau nei penkioms paroms yra atliekamas paveldimų medžiagų apykaitos ligų tyrimas. Tačiau, kaip pasakoja pati Eglė, ji, praėjus parai po kūdikio gimimo, buvo išleista iš ligoninės, tad genetinio tyrimo kūdikiui KUL neatliko.

Ligoninė Eglei pasakė, kad tyrimą jos kūdikiui atliks poliklinika, kurioje Eglė yra registruota, UAB „Mano šeimos gydytojas“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Man pasakė, kad susisiekė su mano poliklinika „Mano šeimos gydytojas“ ir kad man reikia paskambinti jiems ir jie paims“, – tv3.lt pasakoja Eglė.

Atlikti genetinio tyrimo, KUL sako negalėję, nes tuo metu, kai mama ir kūdikis paliko ligoninę, kūdikis buvo dar per mažas. Ligoninė teigia, kad Eglė KUL gydytojos akivaizdoje susisiekė su savo šeimos gydytoja ir susitarė, kad tyrimą atliks kita poliklinika.

„Paimti kraują dėl paveldimų medžiagų apykaitos ligų mes negalėjome, nes šis tyrimas imamas 2–5 parų amžiuje. Mama pati prie gydytojos R.M. pasiskambino savo šeimos gydytojai, kad jos naujagimiui šis tyrimas bus paimtas poliklinikoje. Lapelis šio tyrimo paėmimui įduotas mamai į rankas“, – situaciją komentuoja E. Zalagėnas.

REKLAMA

Tačiau, kaip pasakoja Eglė, susisiekusi su minėta privačia klinika išgirdo, kad dėl teigiamo jos koronaviruso testo, nieko tokio, jei tyrimas kūdikiui bus atliktas ir vėliau.

„Ketvirtadienį paskambinau ir jie pasakė, kad neaišku, aš sergu, ar nesergu ir kad nieko tokio, jei genetinis testas bus atliekamas po 10 ar 14 dienų“, – prisimena Eglė.

Eglė sako, kad tyrimo kūdikiui atlikti klinika nenorėjo dėl teigiamo moters koronaviruso testo.

„Vyko tikras nervų karas. Prašiau jų raštiško paaiškinimo, kodėl atsisako atlikti tyrimą“, – sako Eglė.

Privati klinika UAB „Mano šeimos gydytojas“ naujienų portalui tv3.lt sako, kad Eglės kūdikiui tyrimą atlikti sutiko ir buvo sutarę, kada jį atliks. Klinika teigia, kad sutartą laiką atšaukė pati Eglė.

REKLAMA

„Mūsų žiniomis, pacientė su naujagimiu iš gimdymo stacionaro išleista į namus lapkričio 5 d., ketvirtadienį. Mes siūlėme atvykti pas naujagimį antrą darbo dieną po išvykimo iš gimdymo stacionaro, t. y. pirmadienį, lapkričio 9 d. ryte. Tačiau vėliau, naujagimio mamai prašant, buvo nutarta pas naujagimį nuvykti penktadienį vakare. Paskambinus naujagimio mamai, jog būtų galima suderinti atvykimo laiką, slaugytojai buvo atsakyta, kad naujagimiui tyrimas jau yra paimtas“, – tv3.lt komentuoja UAB „Mano šeimos gydytojas“ direktoriaus pavaduotoja Jovita Kuzminienė.

Eglė pasakoja, kad pasikonsultavusi su kitais gydytojais, nusprendė kreiptis į kitą privačią kliniką, kur beveik paskutinę akimirką testas kūdikiui ir buvo atliktas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Testai gali klaidinti

Dar anksčiau Sveikatos apsaugos ministerija sakė tv3.lt, kad pasitaiko tokių atvejų, kai kas kelias dienas daromi koronaviruso testai rodo skirtingus rezultatus.

„Kaip informavo SAM specialistai, skirtingu laiku paimtų tyrimo ėminių rezultatai gali būti skirtingi dėl antigeno kiekio kvėpavimo takuose kitimo, ėmimo metu paimamų ląstelių kiekio ir pan.“ – prieš savaitę tv3.lt sakė SAM spaudos tarnybos patarėja Neringa Mikėnaitė.

Vis dėlto, SAM atstovės teigimu, jei asmeniui buvo padaryti du testai, ir abu parodė skirtingus rezultatus, žmogus yra laikomas sergančiu.

„Jei bent vienas PGR tyrimo rezultatas yra teigiamas, toks atvejis laikomas patvirtintu COVID-19 infekcijos atveju ir turi būti izoliuojamas tam tikrą laiką (min. 10 dienų) priklausomai nuo klinikinės būklės“, – sako N. Mikėnaitė.

REKLAMA

Šiuo metu Lietuvoje galioja karantinas. Ribojimus galite rasti čia:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų