REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniaus apygardos teismas nuteisė 17-metį dėl dviem metais jaunesnės merginos nužudymo. Nepilnametis išvengė didžiausios dėl jauno amžiaus jam grėsusios 10 metų įkalinimo bausmės.

Vilniaus apygardos teismas nuteisė 17-metį dėl dviem metais jaunesnės merginos nužudymo. Nepilnametis išvengė didžiausios dėl jauno amžiaus jam grėsusios 10 metų įkalinimo bausmės.

REKLAMA

Kauno nepilnamečių tardymo izoliatoriuje-pataisos namuose nepilnametis praleis 8 metus. Maža to, 17-metis buvo išteisintas dėl kaltinimų išprievartavimu. Kaltinamojo veiksmuose, anot teismo, nebuvo šios nusikalstamos veikos požymių. Tai taip pat turėjo įtakos skiriant švelnesnę bausmę.

Dukros netekusiems tėvams iš žudiko bendrai priteista 45 tūkst. eurų neturtinei žalai atlyginti. Nors pateikti ieškiniai buvo dvigubai didesni. Paauglės motinai vietoj 45 tūkst. priteisti 25 tūkst., o tėvui vietoj 35 tūkst. priteista 20 tūkst. eurų.

Nusikaltimą paauglys įvykdė dar būdamas 16 metų. Bet bylos nagrinėjimo metu paaugliui žudikui jau suėjo 17 metų. Plačiau šį teismo nuosprendį naujienų portalui tv3.lt pakomentavo nužudytos paauglės tėvams atstovaujantis advokatas Stanislovas Liutkevičius. Savo ruožtu nuteistojo advokatas griežtai susilaikė nuo bet kokių komentarų.

REKLAMA
REKLAMA

Reakcija – neigiama

Advokatas S. Liutkevičius pasakojo, kad po nuosprendžio kol kas jam teko bendrauti tik su nužudytos paauglės mama:

REKLAMA

„Jos pirma reakcija buvo labai neigiama. Visi tikėjosi, kad jam skirs 10 metų. Žinoma, kai perskaičiau nuosprendį ir papasakojau bausmių skyrimo taisykles nepilnamečiams, šiek tiek ramiau į viską buvo reaguojama.

Suprantama jos kaip mamos reakcija, norėjosi bausmės maksimumo. Iš kitos pusės, teismas vadovavosi bendra praktika. Jokiais būdais neteisinu kaltinamojo. Bet teismas pabrėžė, kad jis yra teisiamas pirmą kartą.

Taip, dar yra dvi baudžiamos bylos, kuriose jis taip pat yra kaltinamasis. Bet jos dar neišnagrinėtos, tad teisiškai jis iki šiol nebuvo teistas. Priimdamas sprendimą teismas pasvėrė sunkinančias ir lengvinančias aplinkybes.“

REKLAMA
REKLAMA

Paauglio situaciją sunkinančia aplinkybe pripažintas nužudymas ypatingai žiauriai. Tai, kad nusikaltimą jis padarė būdamas nepilnamečiu, anot advokato, automatiškai yra vertinama kaip lengvinanti aplinkybė.

Žudikui padėjo ir tai, kad teisminio nagrinėjimo metu jis nuosekliai papasakojo nužudymo aplinkybes. Tai, ką jis papasakojo, atitiko surinktus įrodymus byloje. Įprastai esą visada stengiamasi pagrąžinti realybę, jis to nedarė. Tad teismas atsižvelgė į nuoširdžiai atskleistas nusikaltimo aplinkybes.

„Išvesdami nepilnamečiui bausmės vidurkį, teismai remiasi intervalu nuo ketverių iki 10 metų. Įvertinus sunkinančių ir lengvinančių aplinkybių balansą, skirta už vidurkį šiek tiek griežtesnė bausmė. Tikėtina, kad tai lėmė itin žiaurus nusikaltimo pobūdis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Įvertinus teismo pateiktus argumentus, mano nuomone, daugiausia jam galėjo būti skirta 8 su puse, gal 9 metai už grotų. Paaiškinau nukentėjusiajai situaciją. Ji pasitars su vyru ir turėtų pasakyti sprendimą dėl apeliacijos“, – teigė S. Liutkevičius.

Išskyrė esminį akcentą

Jei bus apsispręsta skųsti Vilniaus apygardos teismo sprendimą, tai, anot advokato, akcentas būtų dedamas dėl kaltinamojo išteisinimo neatlikus seksualinio prievartavimo veiksmų:

„Dėl šio kaltinimo argumentų nuosprendyje, švelniai tariant, nepakanka. Daugiausia abejonių yra būtent dėl to. Neturtinės žalos ir bausmės dydis būtų antrame plane.“

Tėvai pateikė atskirus ieškinius dėl neturtinės žalos. Jų dydžiai, anot S. Liutkevičiaus, nebuvo laužti iš piršto:

REKLAMA

„Ieškiniuose pateiktos sumos iš bendro konteksto neiškrito. Mama prašė 45 tūkst., tėvas – 35 tūkst. eurų. Per daug sumažino (priteista atitinkamai 25 tūkst. ir 20 tūkst. eurų), mano nuomone. Galėjo sumažinti po 10 tūkst. eurų, bet ne po tiek.“

Anot advokato, dukros netekę tėvai nelabai tikisi, kad kada nors sulauks pinigų.

„Tėvai nori, kad jų dukrai gyvybę atėmęs jaunuolis visą gyvenimą jaustų bent jau finansiškai, ką jis padarė. Kad priteista neturtinė žala būtų kaip priminimas tam, ką jis padarė“, – pabrėžė jis.

Kūnas rastas kapinėse

Naujienų portalas tv3.lt primena, kad ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas kovo 14 d., gavus pranešimą, jog dieną prieš tai po pietų iš namų Vilniuje išėjo ir negrįžo 2005 m. gimusi nepilnametė.

REKLAMA

Atlikus paieškos priemones, kovo 15-osios vakarą nepilnametės kūnas su smurto žymėmis rastas sostinės Sudervės kapinėse.

Ikiteisminis tyrimas dėl paieškos buvo perkvalifikuotas į nužudymą. Atlikę ne vieną priemonę bei išanalizavę visą gautą informaciją, pareigūnai itin greitai nustatė ir sulaikė asmenį, įtariamą šiuo labai sunkiu nusikaltimu.

Sulaikytasis – taip pat nepilnametis, 2003 m. gimęs jaunuolis. Atliktos kratos jo gyvenamojoje vietoje metu rasti daiktai, turintys įrodomosios reikšmės, bei nusikaltimo padarymo įkalčiai.

Paaiškėjo, kad įtariamasis su auka buvo pažįstami. Teisėsaugininkai sakė, kad įtariamasis prisipažino nužudęs 15-metę. Kaip tai padaryta, kokie motyvai – teisėsaugininkai nekomentuoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nevaldomo būdo

Kaltinimus šioje byloje palaikęs Vilniaus apygardos prokuratūros prokuroras Tomas Čepelionis anksčiau sakė, kad paauglys kaltę pripažįsta tik iš dalies. Jis pripažįsta nužudymą, bet nepripažįsta seksualinių veiksmų:

„Jo veiksmus galėjo išprovokuoti pyktis. Staigus susinervinimas. Jis buvo žinomas Vaikų teisių apsaugos tarnybai dėl nevaldomo pykčio. Staigaus impulsyvumo, auklėjimo problemų.“

Prokuroras pridūrė, kad šiuo metu atliekamas dar vienas ikiteisminis tyrimas dėl kito seksualinio nusikaltimo:

„Taip pat dėl seksualinio prievartavimo. Tas pats kaltinamasis. Bet ten ne mano byla, todėl nieko daugiau nekomentuosiu. Galiu pabrėžti, kad nužudymo bylose nebūna sutrumpinto įrodymų tyrimo. Abu tėvai pareiškė ieškinius dėl turtinės ir neturtinės žalos.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų