REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ne visiems sergantiems COVID-19 užteks vietos universitetinėse ligoninėse, nes tai net nėra būtina, ketvirtadienį pranešė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Perduodamas medikų prašymą jis ragino pacientus sąmoningumo ir supratimo.

Ne visiems sergantiems COVID-19 užteks vietos universitetinėse ligoninėse, nes tai net nėra būtina, ketvirtadienį pranešė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Perduodamas medikų prašymą jis ragino pacientus sąmoningumo ir supratimo.

REKLAMA

A. Veryga kreipėsi į visuomenę ir perdavė paraginimą iš koronaviruso gydymą organizuojančių ligoninių. 

„Jis susijęs su sudėtinga situacija, kuomet užsipildžius pagrindinėms ligoninėms lengvesnius pacientus tenka guldyti į kitas ligonines, kurios pasirengė ir yra tinkamos Covid pacientams gydyti. Tad raginame pacientų būti sąmoningais.

Tikrai suprantame, kad nėra patogu jau atvykus į vietą gydymo įstaigą būti pervežamam kažkur kitur. Suprantame pacientų norą gydytis universitetinėje ligoninės, tačiau čia pagalba teikiama tiems, kam reikalinga sudėtingiausia pagalba“, – sakė jis.

REKLAMA
REKLAMA

Ministras pabrėžė, kad didžioji dalis sergančiųjų COVID-19 gali būti gydoma paprastesnėse, ne universitetinėse gydymo įstaigose. 

„Todėl linkėtume supratimo, pasitikėjimo medikais“, – sakė jis.

Kaip pridūrė A. Veryga, yra numatyti kriterijai įstaigoms, kiek ten turi būti skirta lovų pacientams gydyti, deguonies tiekimo sistemų ir kt.

REKLAMA

Ramina: priemonės tyrimams įsigyjamos

Trečiadienį Vilniaus miesto savivaldybės administracijos vadovui Povilui Poderskiui pareiškus, kad Nacionalinė sveikatos priežiūros laboratorija (NVSLP) išnaudojo COVID-19 tyrimams skirtas terpes, pati įstaiga neneigė, kad situacija išties sudėtinga. Tačiau ne dėl terpių tyrimams atlikti, o mėgintuvėlių – paprasčiausiai neįvyko viešasis pirkimas.

Kaip aiškino NVSPL direktorius Danas Bakša, užstrigo mėgintuvėlių viešieji pirkimai, tačiau koronaviruso tyrimų procesas sutrikti dėl to bent jau kol kas neturėtų. 

REKLAMA
REKLAMA

„Dėl mėgintuvėlių situacija yra valdoma ir kažkokio kritinio momento nepasakyčiau, kad šiai akimirkai turime“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė jis.

Pranešta, kad šiuo metu skubiai perkama 220,5 tūkst. mėgintuvėlių, jie bus pristatyti per tris savaites. Pirma dalis turėtų būti pristatyta dar penktadienį. Mėgintuvėliai perkami neskelbiamų derybų būdu, apklausta daugiau nei 10 galimų tiekėjų.

Siūlė nepulti į isterijas

A. Veryga savo ruožtu pabrėžė, kad net ir dėl grėsmingos informacijos nereikėtų kelti isterijos.

„Ne kartą buvome girdėję, kad visuomenė nori žinoti, net jei ir kyla tam tikrų sunkumų ar rizikų. Tai nieko neslėpdami jas įvardiname, jei jokių kyla. O jų ateityje gali kilti ne viena, nes Lietuva absoliučios daugumos priemonių negamina, turi įsigyti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tad nesame apdrausti nuo kažkokių iššūkių ir sunkumų, bet jiems iškilus ieškoma sprendimų. Bet tai, kad pasakoma, jog yra grėsmių, neturėtų būti pretekstas isterikuoti ir kelti paniką visuomenėje, prasivardžiuoti, kelti abejonės valstybinėmis institucijomis“, – sakė ministras.

Nespėjami ištirti atvejai – įspėjimas visuomenei 

Paklaustas apie situaciją, kai NVSC nespėja ištirti atvejų ir ar situacija yra valdoma, ministras tikino, kad šis darbas labai imlus darbui. 

„Situacija epidemiologiškai turėtų valdoma, bet, deja, atvejų išaiškinimas, ištyrimas užtrunka. Tai yra labai imlu laikui, juk ir pačiam žmogui reikia prisiminti, kur jis buvo, su kuo bendravo“, kalbėjo jis.

REKLAMA

A. Veryga pabrėžė, kad stengiamasi kiek įmanoma daugiau atvejų ištirti, pasitelkiami savanoriai, kariuomenė.

„Tačiau žinant, kad tie ištekliai yra riboti, yra imamasi karantininių priemonių. Anksčiau ar vėliau tas atvejų skaičius sumažės ir NVSC galės procentiškai ištirti didesnį atvejų skaičių. O tai, kad atvejų nebepavyksta ištirti, tai dar vienas įspėjimas visuomenei, kad situacija yra rimta ir reikia laikytis karantino reikalavimų“, – sakė ministras.

Ministras taip pat priminė, kad buvo reaguota į tėvų skundus ir yra pakeitimų dėl kaukės dėvėjimo darželinukams ir pradinukams. Kaukės jiems nėra būtinos, tačiau ministras siūlė laikytis šios priemonės, kad tai nesukelia didelio diskomforto.

REKLAMA

„Geriau padaryti truputį daugiau nei mažiau“, – sakė jis.

Daugiau nei 1,5 atvejų

Per pastarąją parą Lietuvoje patvirtinti 1553 nauji Covid-19 ligos atvejai, nuo koronaviruso mirė devyni žmonės, ketvirtadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerija.

Dėl kitų priežasčių mirė 11 užsikrėtusiųjų. Nuo koronaviruso Lietuvoje iš viso mirė 244 žmonės, dėl kitų priežasčių – 91 užsikrėtusysis.

Lietuvos ligoninėse dėl COVID-19 gydomi 1092 žmonės, 83 iš jų – reanimacijoje, su deguonies kaukėmis gydomi 484 pacientai, 51 žmogui taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija.

Nuo pandemijos pradžios COVID-19 liga šalyje užsikrėtė 29 tūkst. 812 asmenų, 22 tūkst. 382 – tebeserga, 7096 – pasveiko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Izoliacijoje šiuo metu yra 84 tūkst. 24 žmonės. Nuo birželio 1 dienos Lietuvoje registruoti 433 įvežtiniai atvejai.

Praėjusią parą ištirti 14 tūkst. 455 ėminiai dėl įtariamo koronaviruso. Iš viso iki šiol ištirta 1 mln. 146 tūkst. 969 ėminių.

Ištirta tik 328 atvejai

505 atvejai iš vakar buvo užfiksuoti Vilniaus apskrityje, 273 Kauno, 214 Klaipėdos, 133 Panevėžio, 116 Šiaulių, 95 Telšių, 77 Alytaus, 70 Tauragės, 29 Marijampolės, 21 Utenos apskrityse. 20 atvejų kol kas dar nėra priskirta jokiam šalies regionui dėl informacijos trūkumo. Kuriems regionams priskirti šiuos atvejus paaiškės po epidemiologinio tyrimo. 

Testų rezultatai yra susieti automatiškai. Šiuo metu jau yra ištirti 328 atvejai, kitų atvejų tyrimai vyksta šiuo metu. 

REKLAMA

Atvejų, kai asmenų užsikrėtimo aplinkybės nėra aiškios, t. y epidemiologinių tyrimų metu nustatyta, jog asmenys išvykę į užsienį nebuvo, su patvirtintais COVID-19 atvejais nebendravo, registruoti 124. Tačiau šie skaičiai dar gali būti tikslinami, nes ne visų atvejų epidemiologiniai tyrimai šiuo metu baigti. 

NVSC primena, kad asmenys, kurie gavo patvirtinimą, kad jiems atliktas tyrimas PGR metodu (imant tepinėlį iš nosiaryklės) yra teigiamas, t. y. nustatytas koronavirusas, turi nedelsiant izoliuotis, nelaukdami NVSC specialistų skambučio, taip pat – informuoti asmenis, su kuriais pastaruoju metu bendravo, apie galimą riziką. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų