REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sausio mėnesį realu gauti pirmas koronaviruso vakcinų dozes, sako ministras Aurelijus Veryga. Tiesa, jis pridūrė, kad tokiu metu šalį galėtų pasiekti tik pirmosios skiepų dozės.

Sausio mėnesį realu gauti pirmas koronaviruso vakcinų dozes, sako ministras Aurelijus Veryga. Tiesa, jis pridūrė, kad tokiu metu šalį galėtų pasiekti tik pirmosios skiepų dozės.

REKLAMA

Pasigirdus kitų šalių sveikatos politikų pranešimams, kad vakcinos jau galėtų atkeliauti sausio mėnesį ir galėtų būti pradėti skiepijimai, A. Veryga sutiko, kad toks scenarijus galimas. 

„Dėl to, kada realu ar nerealu gauti vakciną, tai neatsakysiu. Viskas priklausys nuo gamintojų, kaip jiems pavyks su registracija, pristatymu. 

Manau, kad realu sausį gauti pirmąsias dozes, bet tai nereiškia, kad visos vakcinos ir atkeliautų, nes kai kurių sulauksime tik kitų metų antroje pusėje, nes jos yra labai skirtingose kūrimo stadijose“, – sakė ministras.

Paskelbė apie 90 proc. efektyvumo vakcinas

Portalas tv3.lt primena rašęs, kad „Covid-19“ vakcinos kūrimas daugeliui gamintojų jau pasiekė paskutinį etapą, kuomet ji yra išbandoma didelėje grupėje žmonių.

REKLAMA
REKLAMA

Pirminiai „Pfizer/BioNTech“ gauti bandymų rezultatai rodo, kad jų gaminamos vakcinos efektyvumas siekia 90 proc. Jeigu tokie skaičiai pasitvirtins, tai bus daug geresni skaičiai, nei daugelis prognozavo ir tikėjosi.

REKLAMA

Vakcinos nuo koronaviruso efektyvumas turėtų siekti bent jau 50 proc., kad ją būtų galima registruoti naudojimui rinkoje. Tikslas tuomet būtų, kad bent pusė tų, kurie ją gaus, įgytų imunitetą, taip užkardant viruso plitimą. 

„Šiandien yra didi diena mokslui ir žmonijai. Pirmieji mūsų trečiosios fazės Covid-19 vakcinos tyrimai parodė pirminius įrodymus, kad mūsų vakcina geba apsaugoti nuo Covid-19“, – „The Guardian“ cituojamas „Pfizer“ vadovas Albertas Bourla. Bendrovės atstovo teigimu, vaistas neturi jokių rimtų šalutinių poveikių.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes pasiekėme reikšmingą tašką mūsų vakcinos kūrimo programoje tuo metu, kai pasauliui to reikia labiausiai, infekcijai plintant rekordišku greičiu, ligoninėms pritrūkstant vietų, o ekonomikoms sunkiai atsigaunant“, – pasakojo „Pfizer“ vadovas.

Kol kas „Pfizer“ vakcinos tyrimas dar tęsiamas ir skaičius gali kažkiek kisti, tačiau žinia apie 90 proc. užtikrinamą apsaugą nuo viruso gali pradžiuginti politikus ir sveikatos apsaugos atstovus visame pasaulyje, nes tai gali reikšti pandemijos pabaigą.

Trečiojoje „Pfizer“ vakcinos kūrimo fazėje dalyvavo daugiau nei 43 tūkst. žmonių. Bendrovės teigimu, duomenys dar bus apdorojami iki trečiosios lapkričio savaitės pabaigos. Tuomet jie bus perduoti vertintojams. Jeigu viskas vyks taip, kaip suplanuota, pirmosios vakcinų dozės šalis, kurios yra pasirašiusios su „Pfizer“ sutartis, pasieks jau metų pabaigoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų