REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinėse Valstijose trečią dieną užfiksuotas didžiausias nuo pandemijos pradžios sergamumas koronavirusine infekcija COVID-19, patvirtinus daugiau kaip 127 tūkst. naujų užsikrėtimo atvejų, penktadienį pranešė Džonso Hopkinso universitetas.

Jungtinėse Valstijose trečią dieną užfiksuotas didžiausias nuo pandemijos pradžios sergamumas koronavirusine infekcija COVID-19, patvirtinus daugiau kaip 127 tūkst. naujų užsikrėtimo atvejų, penktadienį pranešė Džonso Hopkinso universitetas.

REKLAMA

Baltimorėje įsikūręs universitetas pridūrė, kad per parą iki penktadienio 20 val. 30 min. vietos (šeštadienio 3 val. 30 min. Lietuvos) laiku mirė 1 149 anksčiau koronavirusu užsikrėtę žmonės.

COVID-19 epidemija šalyje plečiasi jau kelias savaites. Dabar blogiausia padėtis susiklosčiusi Vidurio Vakarų regione, bet šalies pietuose, šiaurės rytuose ir vakaruose per parą nustatomų naujų infekcijos atvejų skaičius artėja prie pavasarį per pirmąją COVID-19 bangą stebėto lygio.

Kol kas mirštamumas išlieka daug mažesnis nei pavasarį, bet penktadienis buvo ketvirta diena iš eilės, kai per parą mirė daugiau kaip tūkstantis žmonių. Vėliausiai tokio lygio COVID-19 pacientų mirštamumas Jungtinėse Valstijose buvo stebimas rugsėjo pradžioje.

REKLAMA
REKLAMA

Iki penktadienio vakaro Jungtinėse Valstijose, kurios yra labiausiai koronaviruso pandemijos paveikta šalis tiek pagal bendrą mirčių, tiek pagal užsikrėtimo atvejų skaičių, buvo nustatyta daugiau kaip 236 tūkst. su koronavirusu susijusių mirčių ir 9,7 mln. COVID-19 atvejų.

REKLAMA

Sergamumas toliau didės

Tikėtina, kad sergamumas toliau didės vėstant orams ir žmonėms daugiau kontaktuojant uždarose patalpose. Tokios sąlygos virusui plisti yra pačios palankiausios.

Vėsesnis ir sausesnis oras taip pat gali sukurti palankias sąlygas ilgiau išlikti gyvybingam ore ir ant paviršių.

Tikėtina mažesnio negu stebėto pavasarį mirštamumo priežastis – kad šiuo metu epidemija geografiškai yra tolygiau išplitusi visose Jungtinėse Valstijose, todėl ligoninės įstengia susitvarkyti su pacientų apkrova.

Be to, gydytojai taip pat išmoko geriau gydyti sunkius COVID-19 atvejus: pacientai guldomi ant pilvo; jeigu įmanoma – stengiamasi nenaudoti dirbtinio plaučių vėdinimo aparatų arba naudoti mažesnį slėgį, kai jie būtini. Bene svarbiausia, kad pacientams dabar duodama steroidinių preparatų, tokių kaip deksametazonas, siekiant nuslopinti pernelyg audringą autoimuninį atsaką, vadinamą citokinų audra.

REKLAMA
REKLAMA

Daugiau susirgimų – tarp jaunų

Dabar tarp užsikrėtusiųjų didesnę dalį sudaro jaunesni žmonės, kuriems sunkios formos susirgimas išsivysto rečiau.

Vakcinų gamintojos „Moderna“ ir „Pfizer“ nurodė galbūt būsiančios pasirengusios lapkričio gale prašyti patvirtinti jų kuriamus preparatus, kad juos būtų galima naudoti ekstremaliais atvejais.

Tačiau kai vakcinos taps prieinamos, jos tikriausiai bus tik vidutiniškai veiksmingos, todėl žmonėms toliau reikės dėvėti kaukes, laikytis atstumo ir rankų higienos, kad pandemija pasibaigtų.

Ukrainoje per pastarąją parą nustatyti 10 746 nauji koronavirusinės infekcijos atvejai – daugiausiai nuo pandemijos pradžios, taip pat mirė 187 anksčiau užsikrėtę pacientai, šeštadienį pranešė sveikatos apsaugos ministras Maksymas Stepanovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ministras per „Facebook“ paskelbtoje žinutėje nurodė, kad tarp naujai nustatytų COVID-19 pacientų buvo 316 vaikų ir 519 medicinos darbuotojų.

Ukrainoje – 187 mirtys

Ukrainoje fiksuotas rekordinis naujų COVID-19 atvejų skaičius ir 187 pacientų mirtis.

Ankstesnis per parą užregistruotų naujų COVID-19 atvejų rekordas Ukrainoje buvo užfiksuotas ketvirtadienį – infekcija buvo patvirtinta 9 850 žmonių.

Šalyje iki šiol nustatyti 450 934 COVID-19 atvejai, iš kurių 8 312 baigėsi pacientų mirtimi.

Per pastarąją parą buvo hospitalizuota 1 470 koronavirusu užsikrėtusių pacientų, o 8 685 pripažinti pasveikusiais.

Bendras pasveikusių COVID-19 pacientų skaičius padidėjo iki 204 229.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų