REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Šalyje įvestas karantinas, o beveik visas ugdymo procesas perkeliamas į nuotolinį mokymą. Tačiau darželinukams, ikimokyklinio ir pradinio ugdymo moksleiviams mokymo procesas vyks kaip įprasta – į mokyklas jie eiti turės. 

Šalyje įvestas karantinas, o beveik visas ugdymo procesas perkeliamas į nuotolinį mokymą. Tačiau darželinukams, ikimokyklinio ir pradinio ugdymo moksleiviams mokymo procesas vyks kaip įprasta – į mokyklas jie eiti turės. 

REKLAMA

Tėvai tokiam sprendimui pritaria, o ekspertai teigia, kad taip nuspręsta dėl ekonominių priežasčių ir todėl, kad tokio amžiaus vaikai negali dirbti savarankiškai. 

Tėvus sprendimas tenkina

Lietuvos tėvų forumo atstovas teigia, kad toks sprendimas atrodo logiškas. 

„Viskas atrodo logiška, nes maži vaikai panašu, kad yra atsparesni ir mažiau šansų, kad jie išplatins virusą, jei iš tos pusės. 

O iš kitos pusės galvojant apie tėvus, apie tai, kad mažų vaikų negalima palikti vienų namie, tai būtų didelė problema tėvams, jei reikėtų likti su vaikais namie, jie negalėtų eiti į darbą“, – tv3. lt sakė K. Mikolajūnas. 

REKLAMA
REKLAMA

Jo teigimu, tokio amžiaus vaikai mažai kontaktuoja tarp klasių ar grupių, todėl yra pakankamai saugu.

„Pradinėse klasėse yra viena pagrindinė mokytoja. Kai kuriose mokyklose, iš klasės vaikai neišeina į koridorių, tai tarp klasių kontaktai yra labai minimalūs, ta prasme, yra reguliuojami srautai, tai pakankamai yra saugu įvertinus visą situaciją, – teigė Lietuvos tėvų forumo atstovas.  

REKLAMA

Priežastys ekonominės

Šeimos gydytojai priežasčių, kurios gali būti susijusios su sveikata, šiame sprendime nemato. Jų nuomone, jos labiau ekonominės. 

„Negaliu pasakyti, kodėl taip yra. Labai tikėtina, kad tai labiau susiję su valstybės finansiniais sprendimai. Viena vertus, buvo ta mintis, kad vaikai serga lengviau, ir ekonomiškai, aišku, neapsimoka uždaryti, nes tėvams teks išduoti nedarbingumo pažymėjimus. 

Antra – kiek turime tų patirčių, tai pasaulis tokios nuomonės, kad vaikai serga lengviau, dėl to buvo mintis, kad darželiuose ir mokyklose nebus tokio išplitimo, bet patirtis parodė, kad yra šiek tiek kitaip“, – svarstė šeimos gydytoja Rasa Isevičienė. 

REKLAMA
REKLAMA

Vaikai serga lengvesnėmis viruso formomis, tačiau infekciją namo vis tiek gali parnešti. 

„Toks sprendimas yra dėl ekonominių priežasčių. Ne dėlto, kad jie lengviau perserga, ar mažiau užsikrečia, jie gi ir į šeima parneša tą infekciją, o dėl to, kad kitaip labai stoja ekonomika. 

Kada didelė dalis šeimų, auginančių mažamečius vaikus, yra priverstos išeiti iš darbo ir turėti nedarbingumą, tai mažėja dirbančių skaičius, manyčiau, kad dėl to. Taip dauguma jų perserga lengviau, bet jie vis tiek infekciją parneša į šeimą“, – tv3.lt teigė šeimos gydytoja Toma Kundrotė. 

Vaikai negali dirbti savarankiškai

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) teigia, kad toks sprendimas priimtas atsižvelgiant į kitų šalių praktiką ir Lietuvos švietimo sistemos patirtį. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Atsižvelgiant į kitų šalių ir Lietuvos švietimo sistemos patirtį bei vadovaujantis tyrimais ir mokslininkų, psichologų, edukologų, epidemiologų rekomendacijomis, yra siūloma, kad ikimokyklinis, priešmokyklinis ir pradinis ugdymas turėtų būti organizuojamas kontaktiniu būdu, užtikrinant valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytas asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi ir kitas būtinas visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygas“, – tv3. lt teigė ŠMSM.

Tokio amžiaus vaikams yra reikalinga suaugusiųjų pagalba.

„Ikimokyklinio, priešmokyklinio  amžiaus vaikai, taip pat ir pradinių klasių mokiniai ugdymą organizuojant nuotoliniu būdu dar negali dirbti savarankiškai. Jiems reikalinga suaugusiųjų  pagalba, o ne visi tėvai turi galimybes dirbti nuotoliniu būdu ir padėti vaikui“, – komentavo ŠMSM. 

Pradinukams, taip pat ikimokyklinukams ir priešmokyklinukams ugdymas karantino laikotarpiu bus vykdomas kontaktiniu būdu. Vyresnių klasių moksleiviams ir studentams ugdymo procesas perkaltas į nuotolinį mokymą.   

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų