REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo šeštadienio vidurnakčio šalyje įvedant mažiausiai 3 savaičių karantiną tam tikri pakeitimai laukia ir sveikatos sektoriuje. Nors planinių paslaugų kaip pavasarį riboti neketinama, įspėjama, kad plečiant pagalbą COVID-19 pacientams jų sumažėti gali savaime.

Nuo šeštadienio vidurnakčio šalyje įvedant mažiausiai 3 savaičių karantiną tam tikri pakeitimai laukia ir sveikatos sektoriuje. Nors planinių paslaugų kaip pavasarį riboti neketinama, įspėjama, kad plečiant pagalbą COVID-19 pacientams jų sumažėti gali savaime.

REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigė, kad sveikatos paslaugos nėra kažkaip dirbtinai stabdomos ar ribojamos. 

„Yra pasisakyta dėl asmens sveikatos priežiūros paslaugų organizavimo vadinamu klasteriniu arba regioniniu principų, kas ir dabar yra daroma. Turime penkis regionus, penkis vadinamus klasterius, yra organizuojančios institucijos, kurios prižiūri ir koordinuoja, kaip yra teikiamos stacionarinės paslaugos“, – po Vyriausybės posėdžio kalbėjo jis.

Paslaugų mažėtų dėl COVID-19 gydymo

Kaip įvardyta dar pristatant siūlomus pakeitimus įvedus karantiną, turi būti pilnai užtikrinama planinė neatidėliotina pagalba, kurios nesuteikus gali reikšmingai pablogėti paciento būklė.

REKLAMA
REKLAMA

Taip pat užtikrinamas skubios pagalbos teikimas ir COVID-19 diagnostika, gydymas, izoliacija.

Pabrėžiama, kad tik tose įstaigose, kur organizuojamas Covid-19 gydymas, gali būti proporcingai ribojama planinė pagalba, siekiant užtikrinti anksčiau įvardintų principų laikymąsi.

REKLAMA

A. Veryga tą jau anksčiau yra akcentavęs:

„Jei bus užguldytos visos lovos, kurios šiuo metu yra prieinamos Covid-19 pacientams, tai bus toliau uždaromi planiniams ligoniams skirti skyriai ir bus paverčiami į skyrius, kurie bus skirti Covid-19 pacientams gydyti“, – sakė jis.

Tačiau, kaip tikino ministras, bus stengiamasi išsaugoti išteklius, kad kuo daugiau pacientų gautų reikiamą pagalbą.

„Gydymo įstaigos negalės užsidaryti, neplanuojama jų uždaryti. Stengsimės išsaugoti kiekvieną įmanomą išteklių, kad pacientai turėtų kiek galima didesnę galimybę gauti sveikatos priežiūros paslaugas. Dėl to, kad jos ir šiaip dėl plečiamo covidinių lovų skaičiaus ir taip bus riboti. Tai dirbtinai pačių įstaigos nebus stabdomos, kol bus įmanoma, jos pagalbą teiks“, – sakė A. Veryga.

REKLAMA
REKLAMA

Dėl konsultacijos pobūdžio spręs gydytojas

Kaip nurodoma „Dėl karantino Lietuvos Respublikos teritorijoje paskelbimo“ nutarime, ambulatorines asmens sveikatos priežiūros paslaugas teikiantis specialistas, įvertinęs paciento sveikatos būklę, priims sprendimą dėl paslaugų teikimo būdo, labiausiai atitinkančio paciento interesus.

Kaip tikino ministras, tai nebūtinai bus nuotolinės konsultacijos.

Kontaktiniu būdu bus teikiamos odontologinės, nėščiųjų, gimdyvių ir naujagimių sveikatos priežiūros, vaikų ir suaugusiųjų skiepijimo pagal Nacionalinę imunoprofilaktikos programą paslaugos.

Tokiu pačiu būdu organizuojamos ligų prevencijos programas, įsidarbinančių asmenų, siekiančių dirbti tokioje veiklos srityje, kurioje dirbant patiriamas atitinkamas kenksmingų rizikos veiksnių poveikis, profilaktinių sveikatos patikrinimų paslaugos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Draudimai dėl pacientų lankymo

Karantino metu draudžiamas asmens sveikatos priežiūros įstaigų pacientų lankymas, išskyrus įstaigos vadovo ar kito jo įgalioto asmens leidimu terminalinės būklės pacientų, pacientų iki 14 metų ir gimdyvių lankymą.

Taip pat nurodoma, kad sveikatos priežiūros įstaigos vadovai turi užtikrinti, kad įstaigoje asmens sveikatos priežiūros paslaugos teikiamos pagal patvirtiną planinių stacionarinių ir (ar) planinių ambulatorinių asmens sveikatos priežiūros paslaugų planą, kuris parengtas pagal sveikatos apsaugos ministro nustatytus reikalavimus ir atitinkantis paciento interesus;

Duomenys teikiami per e.sveikatą

Įstaigos, kurios priklauso Lietuvos nacionalinei sveikatos sistemai, visus paciento duomenis, susijusius su teikiamomis asmens sveikatos priežiūros paslaugomis, įskaitant epikrizes, siuntimus, atsakymus į siuntimus, medicininius vaizdus ir jų aprašymus, privalo tvarkyti tik per Elektroninę sveikatos paslaugų ir bendradarbiavimo infrastruktūros informacinę sistemą.

REKLAMA

Įstaigos, kurios Lietuvos nacionalinei sveikatos sistemai nepriklauso, šių duomenų tvarkymą ir jų atsekamumą užtikrina per įstaigos informacinę sistemą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų