REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Baltarusija pradėjo elektros gamybą Astravo AE, Lietuva nutraukė prekybą elektra

papildyta 12:31 val.

Baltarusija antradienį pradėjo elektros gamybą Astravo atominėje elektrinėje, o Lietuva nustatė nulinį pralaidumą komerciniam elektros srautui iš Baltarusijos.

Baltarusija antradienį pradėjo elektros gamybą Astravo atominėje elektrinėje, o Lietuva nustatė nulinį pralaidumą komerciniam elektros srautui iš Baltarusijos.

REKLAMA

Baltarusijos energetikos ministerija pranešė, kad Astravo atominės elektrinės pirmasis reaktorius prijungtas prie Baltarusijos energetikos sistemos.

„12 val. 3 min. (11 val. 3 min. Lietuvos laiku – BNS) Baltarusijos AE pirmojo bloko turbinos generatorius prijungtas prie šalies bendros energetikos sistemos“, – teigiama ministerijos pranešime.

Lietuvos elektros perdavimo sistemos operatorius „Litgrid“ pranešė sistemos valdymo centre 11.06 val. užfiksavęs duomenis, rodančius elektros gamybą Astravo AE

„Litgrid“ nuo 11.38 val. nustatė nulinį MW pralaidumą komerciniam elektros srautui iš Baltarusijos“, – rašoma pranešime. 

REKLAMA
REKLAMA

Nuo šiol elektros rinkos dalyviai negalės vykdyti komercinių elektros mainų tarp Baltarusijos ir Lietuvos. Apie tai bendorvė jau informavo elektros biržos „Nord Pool“ dalyvius.

REKLAMA

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas sako, jog užfiksavus elektros gamybos Astravo elektrinėje pradžią, Lietuva visiškai blokuoja elektros patekimą į šalies rinką per Lietuvos-Baltarusijos linijas ir užkerta galimybes AE poreikiams naudoti Lietuvos tinklus.

„Šios nacionalinės priemonės užtikrina, kad Astravo AE elektra nebūtų prekiaujama mūsų rinkoje, tačiau ne mažiau svarbūs ir regioniniu lygiu pasiekti sprendimai, kad Astravo AE elektra nepatektų į Baltijos šalių elektros rinką, o ES privalo užtikrinti kritiškai svarbų vaidmenį branduolinės saugos klausimais”, – pranešime spaudai teigė Ž. Vaičiūnas.

REKLAMA
REKLAMA

„Litgrid“ Sistemos valdymo departamento direktorius Giedrius Radvila sako, jog „Litgrid“ Baltarusijai neteiks ir avarinio galios rezervo, kuris palaikomas Kruonio hidroakumuliacinėje elektrinėje, be to, šiuo metu nėra ir veikiančios automatikos, kuri galėtų aktyvuoti šios elektrinės agregatus dėl Astravo AE atsijungimo perkrovoms tinkluose.

„Toliau stebime situaciją ir esame pasiruošę imtis būtinų veiksmų Lietuvos elektros sistemos patikimumui užtikrinti“, – teigė G. Radvila. 

Liepą „Litgrid“ informavo kitų BRELL sutarties šalių, tarp jų ir Baltarusijos, operatorius dėl išėjimo iš normatyvinio avarinio rezervo susitarimo. Lietuva savo reikmėms rezervais apsirūpina Kruonio pajėgumais, taip pat per jungtis su Lenkija ir Švedija bei naudodama balansavimo pajėgumus Baltijos šalių rinkoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Litgrid“ analitikų skaičiavimais, elektros importas iš Baltarusijos pirmąjį pusmetį siekė 0,3 TWh, arba apie 5 proc. visos importuotos elektros. Daugiausia elektros į Lietuvą importuojama iš Švedijos – pirmąjį pusmetį importas siekė 45 proc. 

Fiziškai Lietuvos, Latvijos ir Estijos elektros sistemos bus atskirtos nuo Baltarusijos ir Rusijos 2025 metais, sinchronizavus tinklus su Vakarų Europa. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų