REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Milijonierius ir televizijos superžvaigždė, tapęs kontroversiškiausiu mūsų laikų JAV prezidentu, prieš politikos veteraną, kuris taptų vyriausiu kada pareigas ėjusiu šalies vadovu. Donaldas Trumpas prieš Joe Bideną. Respublikonas prieš demokratą. Netrukus paaiškės, kokia kryptimi pasisuks ne tik Amerika, bet ir visas pasaulis. 

Milijonierius ir televizijos superžvaigždė, tapęs kontroversiškiausiu mūsų laikų JAV prezidentu, prieš politikos veteraną, kuris taptų vyriausiu kada pareigas ėjusiu šalies vadovu. Donaldas Trumpas prieš Joe Bideną. Respublikonas prieš demokratą. Netrukus paaiškės, kokia kryptimi pasisuks ne tik Amerika, bet ir visas pasaulis. 

REKLAMA

Naujienų portalas tv3.lt kviečia susipažinti su svarbiausiais šių metų JAV prezidento rinkimų faktais. Šiemet pagrindiniai varžovai dėl JAV prezidento posto – respublikonas Donaldas Trumpas ir demokratas Joe Bidenas.

Kandidatai

Donaldas Trumpas

Pilnas vardas: Donaldas Johnas Trumpas

Gimė: 1946 m. birželio 14 d. (76 metai)

Gimimo vieta: Kvinsas, Niujorkas

Šeimyninė padėtis: buvo vedęs tris kartus, dabartinė žmona Melania Trump – buvusi manekenė iš Slovėnijos. D. Trumpas taip pat buvo vedęs čekų manekenę Ivaną Zelničkovą ir amerikiečių aktorę Marlą Maples. D. Trumpas turi penkis vaikus: Donaldą jaunesnįjį, Ivanką ir Ericą (kartu su Ivana), Tiffany (kartu su Marla), Baroną (kartu su Melania).

Partija: Respublikonų

Politinė patirtis: 45-asis JAV prezidentas (nuo 2017 iki dabar).

Kandidatas į viceprezidentus: dabartinis viceprezidentas Mike'as Pence'as. Buvęs Indianos gubernatorius ir Atstovų rūmų narys yra itin konservatyvių pažiūrų uolus krikščionis.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš esu krikščionis, konservatorius ir respublikonas. Būtent tokia tvarka“, – taip prieš ketverius metus respublikonų suvažiavime sakė M. Pence'as.

REKLAMA

Jis yra abortų priešininkas, skeptiškai atsiliepia apie galimybę didinti LGBT asmenų teises. M. Pence'as taip pat palaikė prezidento George'o W. Busho pasiūlymą dalinai privatizuoti socialines paslaugas. Dabar pareigas einantis viceprezidentas palankiai žiūri į griežtesnę imigracijos kontrolę ir tikina abejojantis, ar tikrai žmogaus veikla yra pagrindinis klimatą keičiantis veiksnys.

Rezultatai prezidento rinkimuose: 2016 m. D. Trumpas įveikė demokratų kandidatę Hillary Clinton. Nors buvusi valstybės sekretorė ir pirmoji šalies dama surinko daugiau rinkėjų balsų (66 mln. prieš 63 mln.), rinkimus laimėjo D. Trumpas, nes surinko daugiau rinkikų balsų, o pastarieji ir lemia nugalėtoją.

REKLAMA
REKLAMA

Trumpa dosjė: Prieš tapdamas prezidentu D. Trumpas buvo nekilnojamo turto magnatas ir televizijos šou žvaigždė. Savo karjerą jis pradėjo kaip sėkmingai vystydamas projektus Manhetene ir plėtodamas kazino verslą Atlantik Sityje. Nors vėliau jo verslas patyrė nuosmukių, D. Trumpas vėl pagavo auksinę paukštę įtvirtindamas savo vardą kaip prekinį ženklą ir įsisukdamas į pramogų pasaulį.

Daugiau apie Donaldą Trumpą.

Joe Bidenas

Pilnas vardas: Josephas Robinette’as Bidenas jaunesnysis

Gimė: 1942 m. lapkričio 20 d. (77 metai)

Gimimo vieta: Skrantonas, Pensilvanija

Šeimyninė padėtis: buvo vedęs du kartus, dabartinė žmona Jill Bidena. Pirmoji žmona Neilia kartu su dukrele Naomi žuvo avarijoje 1972 m. Kartu su Neilia J. Bidenas taip pat susilaukė dviejų sūnų – Beau ir Hunterio, su Jill J. Bidenas susilaukė dukters Ashley.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Partija: Demokratų

Politinė patirtis: senatorius (1973–2009 m.), viceprezidentas (2009–2017 m).

Kandidatas į viceprezidentus: senatorė ir buvusi Kalifornijos generalinė prokurorė Kamala Harris. Indės ir jamaikiečio šeimoje gimusi politikė taptų pirmąja juodaode, pirmąja Azijos kilmės ir pirmąja moterimi viceprezidente. Iki šiol posto siekė tik dvi moterys, tačiau joms sėkmė rinkimuose nenusišypsojo.

K. Harris ir pati mėgino jėgas šių metų prezidento rinkimuose, tačiau pasitraukė dar Demokratų partijos pirminiuose rinkimuose. Demokratų kandidatų debatų metu ji negalėjo kritikos dabartiniam savo porininkui J. Bidenui.

REKLAMA

Rezultatai prezidento rinkimuose: dalyvavo 1988 m. ir 2008 m. JAV prezidento rinkimuose, tačiau abu kartus pasitraukė pirminių Demokratų partijos rinkimų stadijoje.

Trumpa dosjė: Vienas iš labiausiai patyrusių Amerikos politikų Joe Bidenas nei mokykloje, nei universitete nebuvo pirmūnas. Tačiau įgimtos lyderio savybės praskynė J. Bidenui kelią didžiojoje politikoje, pirmiausia į Senatą, o vėliau į Baltuosius rūmus. Visgi asmeniniame gyvenime J. Bidenas patyrė ne vieną tragediją.

Daugiau apie Joe Bideną.

Kaip vyksta rinkimai?

Galima sakyti, kad JAV vyksta ne vieni, o penkiasdešimt skirtingų rinkimų. Kiekviena valstija turi skirtingą sistemą, kai vienur rinkėjai savo valią išreiškia balsuodami prie elektroninių automatų, o kitur – išskirtinai paštu.

REKLAMA

Visgi rinkimų nugalėtoją nulemia ne tai, kas daugiau surinks rinkėjų balsų (ką parodė ir 2016 m. rinkimai), o kas daugiau surinks rinkikų balsų. Kiekviena valstija turi tam tikrą rinkikų skaičių, kuris priklauso nuo valstijos dydžio. Daugiausiai gyventojų turinčiai Kalifornijai priklauso 55 rinkikai, o pavyzdžiui Vajomingui – 3 rinkikai.

Techniškai rinkėjai balsuoja ne už kandidatą, o už rinkiką, kurį įpareigoja balsuoti vienaip arba kitaip. Iš viso yra 538 rinkikai, norint pasiekti pergalę būtina užsitikrinti bent jau 270 rinkikų balsų.

Didžioji dalis valstijų turi nusistovėjusią tradiciją, ką palaiko rinkimuose, tačiau yra valstijų, kuriose nei demokratai, nei respublikonai neturi pranašumo. Tokios svyruojančiomis vadinamos valstijos dažniausiai ir nulemia rinkimų nugalėtoją. Šiuose rinkimuose bene svarbiausia svyruojančia valstija įvardijama Florida.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Apklausų rezultatai ir prognozės valstijose

Spalio mėnesio apklausos pergalę prognozuoja demokratų kandidatui J. Bidenui. Jų duomenys rodo, kad buvęs JAV viceprezidentas turėtų surinkti apie 52 proc. balsų. Dabartiniam šalies vadovui D. Trumpui apklausos nėra tokios palankios – prognozuojama, kad prezidentas surinks apie 44 proc. balsų.

„Žiūriu tas suklastotas apklausas <….> Mes laimėsim bet kokiu atveju“, – savo šalininkams Šiaurės Karolinoje kalbėjo D. Trumpas.

Prognozės, spėjančios, kiek valstijose rinkikų palaikymo surinks kandidatai, taip pat pergalę piešia J. Bidenui.

Pavyzdžiui, „Politico“ tvirtina, kad 279 rinkikai balsuos už J. Bideną, 163 už D. Trumpą, 96 rinkikų balsas neaiškus, CNN prognozė – 290 už J. Bideną, 163 už Trumpą, 85 balsas neaiškus, „FiveThirtyEight“ prognozuoja, kad J. Bidenas sulauks bent jau 334 rinkikų balsų, D. Trumpas – 163, 41 rinkiko balsas neaiškus.

REKLAMA

Tuo metu BNS ir „Vilmorus“ atlikta apklausa rodo, kad lietuviai Baltuosiuose rūmuose labiau norėtų matyti J. Bideną. Tyrimo metu tūkstančio gyventojų buvo klausiama, kuris iš kandidatų būtų geriau Lietuvai. 32,5 proc. apklaustųjų pasirinko J. Bideną, o 18,1 proc. – D. Trumpą. Beveik pusė apklaustųjų neturėjo nuomonės.

Rytų Europos studijų centro direktorius Linas Kojala sako, kad apklausa atspindi daugumoje Europos šalių vyraujančias tendencijas. Jo teigimu, neigiamą europiečių nusistatymą lemia kontroversiški prezidento D. Trumpo pasisakymai bei gausi kritika, kurios jis susilaukia žiniasklaidoje.

„Ankstesni tyrimai taip pat rodė, jog D. Trumpas yra mažiau palankiai Lietuvoje vertinamas lyderis nei buvę JAV prezidentai, pavyzdžiui, Barackas Obama. Savo ruožtu J. Bidenas yra lengviau nuspėjamas, viešėjęs ir Lietuvoje, tad, net ir respondentams nesigilinant į konkrečias jo politikos idėjas, asmenybė, galima manyti, atrodo patrauklesnė“, – BNS sakė L. Kojala.

REKLAMA

Jo teigimu, J. Bideno retorika būtų būtų nuosaikesnė, jis labiau nei D. Trumpas akcentuotų  daugiašales institucijas.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto docentas Kęstutis Girnius teigia, kad lietuviai „labiau remia J. Bideną, nes jis žada griežčiau elgtis su Rusija, nuosekliau palaikyti NATO, vykdyti tradicinę JAV politiką Baltijos šalių atžvilgiu“.

Svarbiausios temos rinkėjams

Šių metų vasarą Jungtinėse Valstijose įsikūręs „Pew“ tyrimų centras klausė amerikiečių, kokios jiems svarbiausios temos šiuose prezidento rinkimuose. Daugiausiai apklaustųjų – 79 proc. – kaip svarbiausią temą įvardijo ekonomiką, 68 proc. – sveikatos apsaugą, 64 proc. – Aukščiausiojo Teismo teisėjų paskyrimą, 62 proc. – koronaviruso pandemiją, 59 proc. – nusikalstamumą, 57 proc. – užsienio politiką.

JAV balsavimo apylinkės užsidarys maždaug 4 val. Lietuvos laiku (lapkričio 4 d.). Rinkimų nugalėtojas turėtų paaiškėti ankstyvą tos pačios dienos rytą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų