REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Saviizoliacija – jau ilgą laiką Lietuvoje taikoma praktika, tačiau sistema vis dar neveikia tvarkingai. Netrūksta kuriozų, kai žmonės pranešimą apie saviizoliaciją gauna paskutinę jos dieną arba, kad turėjo izoliuotis, sužino tik po savaitės.

Saviizoliacija – jau ilgą laiką Lietuvoje taikoma praktika, tačiau sistema vis dar neveikia tvarkingai. Netrūksta kuriozų, kai žmonės pranešimą apie saviizoliaciją gauna paskutinę jos dieną arba, kad turėjo izoliuotis, sužino tik po savaitės.

REKLAMA

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) dėl tokių spragų atsiprašo ir teigia nespėjantys visų informuoti laiku. 

Žinutė paskutinę saviizoliacijos dieną

Su tv3.lt naujienų portalu susisiekė darželinuko mama Silvija (tikrasis vardas redakcijai žinomas – aut. past.), kuri pasakojo, kad trumpąją žinutę iš NVSC gavo paskutinę saviizoliacijos dieną. 

„Praėjus beveik dviem savaitėms, paskutinę saviizoliacijos dieną, jie parašė, kad mano vaikas turėjo darželyje sąlytį su sergančiu asmeniu, todėl jam taikoma saviizoliacija.

REKLAMA
REKLAMA

Dar rašoma, kad saviizoliacija gali būti 10 dienų, jei buvo atliktas tyrimas ir būtų neigiamas atsakymas“, – tv3.lt pasakojo Silvija. 

Vaiko mama stebisi tokiu NVSC darbu.

„Prieš dvi savaites atvejų buvo apie 200 per parą, bet jie tuomet jau nesugebėjo susisiekti su kontaktą turėjusiais asmenimis.

REKLAMA

Visa laimė, kad tik paaiškėjus susirgimo koronavirusu atvejui darželyje, auklėtoja ir darželio vadovybė iškart informavo tėvus, kada įvyko paskutinis kontaktas su sergančiuoju ir nurodė, kaip reikėtų elgtis, kad vaikas turi izoliuotis namie“, – sakė mama. 

Ugdymo įstaiga tėvams pranešė, kad jie gali susitvarkyti nedarbingumo pažymėjimus, kol vaikas saviizoliacijoje.

Darželis teigė, kad NVSC turi susisiekti ir pateikti daugiau informacijos. Darželis nurodė, kad tai gali užtrukti, nes atvejų daugėja, bet tikrai negalvojome, kad susisieks tik paskutinę saviizoliacijos dieną.

REKLAMA
REKLAMA

Galime tik džiaugtis, kad esame sveiki, laikėmės saviizoliacijos taisyklių ir saugome vieni kitus. Bet kiek yra tokių, kuriems trūksta informacijos ir dėl to gali virusą platinti toliau?“ – klausia Silvija.

Sužinojo, kad turi izoliuotis po savaitės laiko 

Vytauto didžiojo universiteto (VDU) studentei Karinai (tikrasis vardas redakcijai žinomas – aut. past.) buvo pranešta, kad užsikrėtė jos kurso draugė ir kontaktą merginos turėjo prieš aštuonias dienas. 

„Šiandien studentė informavo, kad jai patvirtintas teigiamas COVID-19 testas. Spalio 20 ir 23 d. jūs auditorijoje turėjote užsiėmimus. Jūs turėjote didelės rizikos sąlytį, todėl informuojame apie pareigą izoliuotis 14 dienų“, – rašoma studentei skirtame laiške, kuris buvo gautas 28 d.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Taip pat buvo teigiama, kad reikia užpildyti „Sąlytį turėjusių asmenų anketą“, kuri yra NVSC puslapyje, o kilus klausimams ar pablogėjus sveikatai susisiekti su NVSC. 

Susisiekti mergina bandė kelias dienas, tačiau jai nepavyko. 

„Tikrai nežinau, kaip dabar elgtis? Nuo sąlyčio praėjo 8 dienos, aš buvau ir darbe, ir mieste, net buvau išvykusi į kitą miestą. Nerimauju ir dėl asmenų, su kuriais buvau susitikusi per tas dienas, kai nieko nežinojau. O ir kiek laiko dabar turiu izoliuotis nesuprantu, ar 14 dienų nuo sąlyčio, ar nuo šiandien?“ – tv3.lt klausė Karina. 

Mergina teigia, kad informaciją gauti yra labai sunku ir atsidūrus tokioje situacijoje kyla daug klausimų, kurių niekas nesiteikia atsakyti. 

REKLAMA

Apie saviizoliaciją net nežinojo

Dar viena kurioziška istorija neseniai įvyko vienoje Vilniaus mokykloje, kur vaiko tėvai net nežinojo, kad jų sūnus turėjo būti saviizoliacijoje. 

„Spalio 19-ą mokykla paskelbė apie koronaviruso atvejį sūnaus klasėje. Praėjus trims dienoms, spalio 22-ąją, mokykla paskyrė namų mokymą. Dėl tyrimo iš NVSC paskambino spalio 27-ą, pasakė, kad „sūnui buvo paskirtas karantinas iki spalio 22 dienos“, apie ką iš jų pirmą sykį ir sužinojau“, – tv3.lt pasakojo berniuko tėtis Andrius. 

Vyras atskleidžia, kad tokie nesuderinamumai tiesiog kelia juoką. 

„Juokinga šiuo atveju tai, kad techniškai jis iki spalio 22 d. turėjo eiti į mokyklą, nors pagal NVSC duomenis – saviizoliacija ir karantinas“, – teigė tėtis. 

REKLAMA

Jis džiaugiasi, kad vaikas niekur nėjo ir leido laiką namie dėl prastos savijautos.

„Gerai, kad taip ar taip namie sėdėjo. Testą padarė per dieną, viruso nėra. Bet jeigu būtų buvęs, tai...“, – sakė berniuko tėtis. 

NVSC nespėja 

NVSC atstovė spaudai Austina Vžesniauskaitė teigė, kad žinutė galėjo veluoti, nes tokia praktika startavo tik šią savaitę.

„Trumposios žinutės paleistos tik šią savaitę, todėl, kiek žinau, galėjo taip būti, nes mes ankščiau neinformuodavome žinutėmis. Ten turėjo būti nurodyta, iki kada turi izoliuotis. Ankščiau žmonės buvo paskambinama, dabar eina žinutės“, – tv3.lt sakė atstovė spaudai. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nesvarbu, iš kur žmonės gauna informacija apie kontaktą su užsikrėtusiu Covid-19, izoliuotis vis tiek reikia. 

„Mes jau ne kartą prašėme, kad žmonės, kurie yra apsikrėtę, praneštų arba iš įstaigos ateina informacija, kad buvo užsikrėtimo atvejis ir yra rekomenduojama izoliuotis, vadinasi, jie turi izoliuotis jau nelaukdami mūsų skambučio. 

Tai yra tiesiog formalumas. Jei žmogus turi informacijos ir yra įspėtas, tai neatleidžia jo nuo įstatymo“, – sakė A. Vžesniauskaitė. 

Atstovė teigia, kad užsikrėtimų skaičius yra didelis ir NVSC nespėja išsiųsti pranešimų ar paskambinti. 

„Mes nespėjame tiesiog visų sąlytį turėjusių asmenų informuoti, nes pas mus eina po 900 atvejų vien tų žmonių, kurie yra užsikrėtę, tai jiems informavimas yra pirmesnis, na, o kitiems stengiamės, kad kuo greičiau, jei jau matome, kur tikrai labai didelės rizikos, tikrai stengiamės informuoti ir darbovietes, ir viską. 

REKLAMA

Tačiau, deja, nepavyksta, nes iš tų 900 žmonės turi po kokius 20–30 kontaktų, tai įsivaizduokite, kokie skaičiai per dieną perskambinti visiems žmonėms. Tikrai mes matome žmonių nepasitenkinimą, suprantame ir atsiprašome dėl to, bet, deja, jau tokia situacija yra“, – kalbėjo A. Vžesniauskaitė.

Neseniai NVSC į pagalbą prisijungė Lietuvos kariuomenė, tačiau jiems kol kas dar vyksta mokymai.

„Kariuomenė tik neseniai prisijungė, bet ji nespėjo perimti tų visų funkcijų, kurias galėtume jiems perduoti, nes kol kas dar vyksta mokymai. 

Toks ilgas laiko tarpas, kai skambiname yra dėl to, nes tikrai stengiamės visą informaciją sugaudyti, sužinoti, bet, deja, tokia situacija“, – sakė atstovė spaudai. 

A. Vžesniauskaitė teigimu, nesvarbu, ar informacija apie izoliaciją ateina iš NVSC, ar iš draugo, kuris užsikrėtė, žmogus turi prisiimti atsakomybę ir izoliuotis nelaukiant NVSC skambučio.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų