REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

LSMU Prof. Mindaugas Stankūnas konstatavo, kad COVID-19 situacija Lietuvoje šiuo metu yra sunkiai valdoma. Todėl, jo manymu, apie tam tikrą karantiną gali prisieiti kalbėti. 

LSMU Prof. Mindaugas Stankūnas konstatavo, kad COVID-19 situacija Lietuvoje šiuo metu yra sunkiai valdoma. Todėl, jo manymu, apie tam tikrą karantiną gali prisieiti kalbėti. 

REKLAMA

„Manau, kad situacija yra sunkiai valdoma. Ką dabar turime, tai tikrai yra „negerai“ ir tai kiekvieną dieną didėja ir nematau priežasčių, kodėl tas „negerai“ turėtų tapti „mažiau blogai“.

Dabar dėl to karantino. Mano tokia nuomonė, kas būtų ir tos grupės diskusija, tai nenoriu prišnekėti, bet žiūrint į visą tą perspektyvą, manau, kad vienokio ar kitokio karantino reikės“, – po prezidentūros pranešimo apie steigiamą naują sveikatos ekspertų grupę kalbėjo mokslininkas.

Jo teigimu, situaciją čia būtų galima palyginti su krepšinio varžybomis.

„Matai, kad komanda pralaimi 10 taškų, visi deriniai, metimai nesiseka, viskas nevyksta ir reikia paimti minutės pertraukėlę ir imti pasižiūrėti, kas vyksta negerai. Nes iš tikrųjų dabar tokia situacija, kad gal dar turime kokios vilties, bet įsivaizduoju, kad visa Žalgirio arena šaukia, kad imkime minutės pertraukėlę, kad turime kažką daryti“, – kalbėjo M. Stankūnas.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jo, tokiu atveju tas karantinas būtų skirtas tam, kad galėtume įvertinti, kas šalyje vyksta negerai.   

Kartais tenka keisti „komandos trenerį“

Krepšinio alegoriją perėmęs prof. Kęstutis Petrikonis taip pat pabrėžė, kad suvaldant pandemiją reikia ir tam tikro patarėjų darbo grupėse persigrupavimo.

REKLAMA

„Kaip mūsų buvęs Žalgirio treneris kartais sakydavo, reikia kartais gauti ir nesportinę pražangą, kad iš tikrųjų komanda pradėtų gerai žaisti. Kitą kartą keičiamas komandos treneris, kad vėlgi komanda geriau pradėtų žaisti.

Turbūt viena priežasčių yra, kad keičiantis situacijai vyksta persigrupavimas. Jei visi tie ekspertai, kurie čia yra pakviesti, ateis, tai pamatysite, kad tai greičiausiai yra tie patys žmonės, kurie dalyvavo darbo grupėse. Tik kas dabar skiriasi, kad bus taikomas kiek kitas modelis, keliami aiškūs tikslai ir terminai jiems pasiekti“, – komentavo jis.

REKLAMA
REKLAMA

K. Petrikonio teigimu, tiek Vyriausybė, tiek Sveikatos apsaugos ministerija daro, ką gali, bet reikalinga nauja idėja, nauji patarimai, kad visų pirma sveikatos sistema būtų apsaugota nuo kolapso.

Anot jo, situacijai, kurią turime šiuo metu, įtakos turėjo mūsų gamtinės sąlygos bei per didelis žmonių atsipalaidavimas:

„Neįvertinome, kad židinių susikaupė tiek, kiek neturėjo. Šiandien turime situaciją, kad ligoninės persipildo. Aš, kaip gydytojas, galiu pasakyti, kad po dviejų metų tikrai skaičiuosime tam tikrus skaudžius nuostolius, jei nepadarysime tam tikrų sprendimų. Visos šalys tą pripažįsta ir nebūkime naivūs.“

Steigia naują ekspertų tarybą

Kaip informavo prezidento atstovas Simonas Krėpšta, priimtas sprendimas prie prezidentūros steigti sveikatos ekspertų patariamąją tarybą tam, kad būtų užtikrinta, jog ekspertų balsas būtų girdimas ir įgalintas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Antrasis tarybos tikslas – užtikrinti kuo sklandesnį  koronaviruso krizės valdymo perdavimą iš vienų rankų pereinant į kitas“, – sakė jis.

Kaip sakė prezidentūros atstovas, šios ekspertų tarybos tikslas yra laikinas, vėliau ji planuojama perduoti naujajai Vyriausybei ir Sveikatos apsaugos ministerijai.

„Be jokios situacijos, situacija neramina,  matome eksponentinį užsikrėtimų augimą, tad reikia imtis visų būtinų sprendimų“, – pridūrė jis.

Anot jo, tai, ką toliau reikia keisti suvaldant situaciją, turi priklausyti nuo ekspertų įžvalgų ir rekomendacijų.

Naujas rekordas

Per praėjusią parą Lietuvoje patvirtinta 950 koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejų. 350 iš jų registruoti Vilniaus, 152 Kauno, 124 Klaipėdos, 120 Telšių, 97 Šiaulių apskrityse. Dar 35 atvejai registruoti Panevėžio, 32 Tauragės, 28 Marijampolės, 7 Alytaus ir 5 Utenos apskrityse.

REKLAMA

Iš šių atvejų didžioji dauguma registruoti, kai asmenys užsikrėtė po kontakto su asmenimis, kuriems patvirtintas koronavirusas. Tuo metu, atvejų, kai asmenų užsikrėtimo aplinkybės nėra aiškios, t. y epidemiologinių tyrimų metu nustatyta, jog asmenys išvykę į užsienį nebuvo, su patvirtintais COVID-19 atvejais nebendravo, registruoti 142. Tačiau šie skaičiai dar tikslinti, nes ne visų atvejų epidemiologiniai tyrimai šiuo metu baigti.

Taip pat pranešta apie 6 asmenų mirtis nuo COVID-19. Nuo COVID-19 iš viso mirė 150 žmonių. Dėl kitų priežasčių mirė trys koronavirusu užsikrėtę žmonės, iš viso tokių – jau 55.

Iš viso Lietuvoje koronavirusu užsikrėtė 13 tūkst. 088 asmenys, 8301 – tebeserga, 4582 – pasveiko.

REKLAMA

Izoliacijoje šiuo metu yra 28 tūkst. 756 žmonės. Nuo birželio 1 dienos Lietuvoje registruoti 393 įvežtiniai atvejai.

Praėjusią parą ištirti 11 tūkst. 866 ėminiai dėl įtariamo koronaviruso. Iš viso iki šiol ištirti 997 tūkst. 860 ėminių.

Ligoninėje – 370 žmonių

Lietuvos ligoninėse dėl COVID-19 gydoma 370 žmonių – 22 pacientais daugiau nei pranešta trečiadienį, 34 iš jų – reanimacijoje, su deguonies kaukėmis gydomi 165 pacientai, dar 14 žmonių taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija.

Iš viso Lietuvoje koronavirusu užsikrėtė 13 tūkst. 088 asmenys, 8301 – tebeserga, 4582 – pasveiko.

Iš beveik 17,6 tūkst. visų ligoninėse esančių lovų šiuo metu užimta per 10,5 tūkst. lovų. Reanimacijos lovų užimta daugiau nei pusė: 370 iš 666 esamų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų