REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Augant COVID-19 atvejų skaičiui Vyriausybė imasi vis griežtesnių priemonių – dalyje savivaldybių jau paskelbti karantinai, nauji ribojimai laukia ir nacionaliniu mastu. Nors sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pabrėžia, kad situacija šiandien kitokia nei pavasarį, neslepia, kad problemos dėl sveikatos paslaugų prieinamumo iš dalies gali kartotis. 

Augant COVID-19 atvejų skaičiui Vyriausybė imasi vis griežtesnių priemonių – dalyje savivaldybių jau paskelbti karantinai, nauji ribojimai laukia ir nacionaliniu mastu. Nors sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pabrėžia, kad situacija šiandien kitokia nei pavasarį, neslepia, kad problemos dėl sveikatos paslaugų prieinamumo iš dalies gali kartotis. 

REKLAMA

Ministro teigimu, dabartiniai karantinai nuo pavasarį buvusio gana skiriasi ir leidžia visiškai neuždaryti gyvenimo. 

„Pirmiausia karantinas dabar apima ne visą teritoriją, lieka dalis savivaldybių, kur lokalus karantinas nėra pritaikomas, ten, kur sergamumo ir kiti rodikliai yra geresni nei likusioje Lietuvos dalyje. 

Ir kas dar skiriasi nuo pavasario, tai tada, prisimename, nedirbo ir nemaža dalis parduotuvių, paslaugos buvo stabdomos, planinės sveikatos paslaugos apribotos ženkliai. Tai šiuo metu šių apribojimų nėra. Nepaisant labai blogos situacijos visuomenė turi tam tikras paslaugas turi išlaikyti,  ypač kalbant apie sveikatos priežiūros paslaugas“, – Žinių radijo laidoje kalbėjo jis.

REKLAMA
REKLAMA

Sveikatos paslaugos apsiribos savaime

Paklaustas, ar dabar nebus ribojamos sveikatos paslaugas, ministras steigė, kad jos savaime tam tikra prasme apsiribos, jei infekcija įsisuks gydymo įstaigoje.

REKLAMA

„Jei joje liga išplis tarp medicinos personalo arba medikai turi kontaktą su užsikrėtusiuoju, kuris vertinamas kaip aukštos rizikos, ir jei jie izoliuojasi, tai paslaugos kurį laiką yra neteikiamos arba būna labai apribotos.

Ir, kaip esu minėjęs, jei gydymo įstaigai tenka išplėsti lovų skaičių COVID-19 pacientams gydyti ir jei jos išplečiamos  kažkokio kito skyriaus ar klinikos sąskaita, tai ten planinės pasaugos tuo metu nebus teikiamos“, – komentavo A. Veryga.

Ruošia planus dėl ugdymo proceso

Jis taip pat užtikrino, kad planai dėl darbo mokyklose – iš pradžių moksleiviai savaitę atostogaus, o dar savaitę mokysis nuotoliniu būdu.

REKLAMA
REKLAMA

Visgi ministras užsiminė, kad jau yra svarstomi ir nauji modeliai, kaip galėtų mokytis vyresnieji moksleiviai.

„Žadama toliau kalbėtis su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija, jei situacija toliau blogėtų dėl pagrindinio, vidurinio ugdymo moksleivių. Norėtųsi sudaryti bent minimalias galimybes jiems gauti ir kontaktinį mokymą. 

Tad kalbėjome apie tuos modelius, kurie kai kur yra naudojami, pavyzdžiui, kas dvi savaites mokomasi kontaktiniu būdu, kitas dvi – nekontaktiniu. Matyt, bus svarstomas tas pats kaukių dėvėjimas pagrindinio – vidurinio segmento mokiniams. Bet tai yra ateičiai, apie tai kalbėsime šią savaitę“, – dėstė operacijų vadovas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Karantinas – 21 savivaldybėje

Portalas tv3.lt primena, kad nuo pirmadienio karanntinas paskelbtas šiose savivaldybėse: Elektrėnų, Joniškio rajono, Jurbarko rajono, Kelmės rajono, Klaipėdos rajono, Kretingos rajono, Marijampolės, Pasvalio rajono, Plungės rajono, Skuodo rajono, Šiaulių rajono, Švenčionių rajono teritorijose.

Karantino režimo trukmė – nuo spalio 26 d. 00:00 val. iki lapkričio 9 d. 24:00 val.

Tuo metu Raseinių rajone karantinas pratęstas dar dviem savaitėms iki lapkričio 6 d. 24:00 val.

Tose savivaldybėse, kur jau galioja karantinas, išplėstos sąlygos irgi įsigalios trečiadienį.

Nuo trečiadienio karantinas įvedamas ir Kauno miesto, Klaipėdos miesto, Šilalės, Telšių, Trakų, Širvintų rajonų ir Vilniaus miesto ir rajono savivaldybėse.

REKLAMA

Karantino trukmė: nuo spalio 28 d. 00:00 val. iki lapkričio 11 d. 24:00 val.

Kaukės  – visose viešose vietose

Pakoreguotos ir karantino sąlygos. Tose savivaldybėse, kuriuose įsigalioja karantinas, nustatoma, kad kaukių dėvėjimas yra privalomas iš esmės visose viešose vietose, išskyrus asmenis, kurie sportuoja, dalyvauja aukšto meistriškumo varžybos.

Taip pat išimtys bus taikomos neįgaliesiems asmenims, kaukių nereikės dėvėti už gyvenamosios vietovės ribų ir kai šalia nėra kitų asmenų 20 metrų spinduliu, išskyrus artimus šeimos narius.

Taip pat nauja tai, kad kultūros, laisvalaikio, pramogų, sporto įstaigose ribojamas paslaugų gavėjų ir kitų lankytojų srautas. Būtinas užtikrinti ne mažesnis kaip 10 kv. m paslaugos teikimo vietos patalpų plotas, tenkantis vienam paslaugos gavėjui arba kitam lankytojui.

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų