REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po aštuonerių metų į valdžią sugrįžus konservatoriams bei liberalams, buvusi šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad naujosios valdžios laukia trys rimti iššūkiai. Be to, D. Grybauskaitė priduria, kad nueinanti valdžia išvaistė pinigus, todėl dabar skola yra bene rekordinė.

Po aštuonerių metų į valdžią sugrįžus konservatoriams bei liberalams, buvusi šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad naujosios valdžios laukia trys rimti iššūkiai. Be to, D. Grybauskaitė priduria, kad nueinanti valdžia išvaistė pinigus, todėl dabar skola yra bene rekordinė.

REKLAMA

Apie tai, kokių pokyčių galime sulaukti atėjus į valdžią naujai išrinktai valdžiai, kalbėjome su D. Grybauskaite.

Sveiki, prezidente. Socialiniame tinkle parašėte, kad šie rinkimai – tai bene geriausia, kas galėjo nutikti Lietuvai. Kodėl?

Na, todėl, kad matau ateinantį sunkmetį, tai yra kombinacija trijų rimtų iššūkių: antorji pandemijos banga, taip pat ekonominės situacijos blogėjimas ir didžiūlė valstybės skola, kurią mums palieka nueinanti valdžia, kurią reikės vis tiek atiduoti. 

Tai iš tiesų ši trijų problemų kombinacija reiškia, kad reikia labai atsakingos valdžios ir profesionalios, kuri žino, kaip reikia tvarkytis. Tai šiuo atveju tokioje situacijoje konservatoriai su perspektyva Ingridos Šimonytės premjeravimui yra geriausia, kas Lietuvoje galėjo nutikti, ir tas variantas išties yra tinkamiausias. 

REKLAMA
REKLAMA

Prezidente, bet jūs preš ketverius metus irgi buvote gana optimistiškai nusiteikusi ir gynėte valstiečius, nors didžioji dalis juos kritikavo. Sakėte, kad dar nereikia jų teisti, nes jie nepradėjo savo valdymo. Gal tas pats gali nutikti ir su konservatoriais?

REKLAMA

Valstiečiai į Seimą atėjo su labai didele grupe naujokų, kurie neturėjo jokios valdymo patirties, ir visada norisi tikėti, kad žmonės nori, ko geriausio. Bet palaipsniui pradėjo ryškėti jų vadybinių gebėjimų neturėjimas, kerštingumas, draudimų manija ir praktiškai ši politinė jėga tapo griovėja savo pačios politikos, tai dėl to ir teko pereiti prie rimtesnės kirtikos.

Na, o dabar mes turime bent jau porą partijų, kurios nėra visiškai naujokės, turi politinį patyrimą, o ypač krizių valdymo patyrimą, kuris nėra dėkingas jokiai politinei jėgai, bet esu visiškai įsitikinusi, kad I. Šimonytė ir profesionali, ir padori, kas tikrai nėra taip dažnai sutinkama mūsų politikų tarpe, ir žinau, kad ji tikrai dirbs valstybei, valstybės interesams ir nespręs savo asmeninių reikalų.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidente, kas, jūsų galva, lėmė tokius rezultatus, kad būtent valstiečiai pralaimėjo, o konservatoriai užėmė pirmąją vieta, ir pagal surinktus atrodo, kad jie apsikeitė vietomis?

Beveik įvyko švytuoklė. Ir yra iš tiesų labai daug objektyvių ir subjektyvių priežasčių. Tai ta pati politinė švytuoklė dažnai atsitinka, nors atrodė, kad šių metų pradžia ir pandemijos primoji banga nuo jos išgelbės valstiečius, bet nespėjo, antroji banga vis tik juos parbloškė. 

Tai yra negebėjimas tvarkytis ir vis lindo informacija, kokia situacija bloga sveikatos įstaigose, kad per vasarą nebuvo pasiruošta antrajai bangai, ir, be abejo, visi 4 metai paranojos, kerštavimo, draudimų. Tiesiog žmonėms nusibodo. Nusibodo tokia politika, kuri nieko nekūrė, o tik dairėsi atgal, ieškojo priešų, tai išties negali tu ilgai matyti, kentėti ir paskui dar balsuoti už tokią politiką.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ar galėtumėme prie tokių gąsdinimų priskirti ir prieš antrąjį turą valstiečių pasakymus, kad, atėjus į valdžią konservatoriams, jie pradės diržų veržimosi politiką? 

Aš esu įsitikinusi, kad socialiniai dalykai bus tikrai saugomi. Ir čia žmonėms nereikėtų bijoti kažkokių algų sumažinimo, pensijų, tai bus saugoma, bet neracionalūs, švaistūniški pažadai, ypač iš ekonomikos DNR investicinių projektų ir kitų fix idėjų, kurios išties lėmė tokią didžiūlę skolą ir dar numatė toliau neatsakingai švaistyti pinigus, tai ši vieta bus pirmasis taikinys peržvelgti biudžetą, bet visos socialinės išmokos ir pažadai iš tikrųjų bus saugomi.

REKLAMA

Kai kalbam apie naująjį kursą, ar jūs pritartumėte dešiniųjų norams pakeisti tam tikrus sprendimus, pavyzdžiui, vaistų, prekybos alkoholiu srityje. Buvo tokių draudimų, nurodymų žmonėms, kaip reikėtų gyventi ir ką daryti.

Aš manau, kad naujoji dauguma tikrai peržvelgs kai kuriuos neracionalius draudimus ir ateityje jie bus vienaip ar kitaip koreguojami. Ir tai yra normalu, nes dalis tų ribojimų yra pertekliniai, varžantys ir žmogaus teises bei laisves, ir erzinantys žmones, ir nei moralinės, nei socialinės, nei ekonominės naudos neatnešantys. 

Prezidente, ne kartą užsiminėte apie valstybės skolą. Iš tikrųjų, konservatoriams turbūt taip lemia likimas, kad jie ateina į valdžią tada, kai valstybė turi pakankamai didelę skolą. Kaip reikėtų elgtis konservatoriams, ar iš tiesų nereikės veržtis diržų?

REKLAMA

Deficitas ne toks baisus, bet jau tampa labai nemaloni didelė valstybės skola – artėja prie 50 proc. Ir tai yra rekordas. 

<....> Sugebėjo Kubiliaus Vyriausybė išvesti šalį iš krizės su daug mažesne skola, kai tuo tarpu ekonomikos pakilimo, kai pasaulyje buvo pigių pinigų, ši nueinanti valdžia palieka netgi 50 proc. nuo BVP didžiulę valstybės skolą. Tai yra labai neatsakinga, tai yra švaistūniška ir, be abejo, likimas lemia būtent konservatoriams, kad jie laimi tuomet, kai yra sunkiausias laikotarpis valstybės vystymuisi ir kai reikia prisimti didžiulę politinę atsakomybę ant savo pečių. 

Kaip žiūrite į tai, kad laimėjo tos partijos, kurias veda moterys? Ir iš tikrųjų moterų Seime yra kaip niekada daug. Galbūt tai rodo kitokį žmonių požiūrį?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Džiaugiuosi, kad 38 moterys (pateko į Seimą – red. past.). Tai dar nedaug, mes vis dar atsiliekame nuo europinio vidurkio, bet tai vis geriau nei nieko. Galėčiau ir pajuokauti, kad tiek pačios mano patirtis, tiek, kiek žinau, ir pasaulio patirtis (rodo – red. past.) – su didelio sunkmečio laikotarpiu dažniausiai moterys išstumiamos, lyg ir natūraliai prisiimti tą didesnę atsakomybę ir vadovauti tų problemų sprendimui. Tai dabar įvyko ir Lietuvoje, tai vyksta ir Baltarusijoje.

<...> Išties, yra lyg ir tokių tendencijų, lyg ir pasikartojančių pavyzdžių. Bet tik noriu pasakyti, kad ir konservatorių likimas, ir moterų atsiradimas tokioje aukštoje politikos pozicijoje tikrai rodo, kad darbų tikrai bus ir jie bus nelengvi.

REKLAMA

Lietuvoje jau seniai neturėjome premjerės moters. Jūsų akimis, ko galima tikėtis iš Ingridos Šimonytės, kokia ji bus premjerė?

Pirmiausiai, bus visiškai kita politinė kultūra. Šis žmogus bendraus, kalbės, girdės kitų nuomonę, bet priims svarbiausius, optimaliausius, Lietuvai reikalingus sprendimus.

Čia nebus partiškumo, čia nebus asmeniškumo. Šiam žmogui visada rūpės tik valstybės ir jo žmonių interesai, todėl visiškai pasitikiu jos ir padorumu, ir profesionalumu, o svarbiausia – vadybiniais gebėjimais.

Prezidente, bet turbūt nėra nė vienos valdžios, kuri neišvengtų vienokio ar kitokio skandalo. Kaip seksis konservatoriams? 

Aš manau, kad pavienių paslydimų gali būti ir tai turbūt normalu. Gali būti ir įvarių interpretacijų, „išpūtimų“, nes jau girdime, kad būsimoji opozicija galanda ginklus, o, žinant jų kiršinimo, persekiojimo patirtį, čia nebus visiškai nuostabu, kad jie tokia destrukcija ir užsiims.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų