REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valdžia vėl nori grąžinti visuotinį kaukių dėvėjimą. Tuomet gyventojai, kurie gyvena raudonai pažymėtose savivaldybėse, dengti nosį ir burną privalės visose viešose vietose. Negana to, Vyriausybė siūlo imtis masinių renginių ribojimų. Sporto rungtynės tuomet vyks be žiūrovų, o kultūriniuose mokamuose renginiuose teks laikytis dar didesnių atstumų. Sveikatos apsaugos ministras turi ir kitą žinią – karantine greitai gali atsidurti visa Lietuva.

Valdžia vėl nori grąžinti visuotinį kaukių dėvėjimą. Tuomet gyventojai, kurie gyvena raudonai pažymėtose savivaldybėse, dengti nosį ir burną privalės visose viešose vietose. Negana to, Vyriausybė siūlo imtis masinių renginių ribojimų. Sporto rungtynės tuomet vyks be žiūrovų, o kultūriniuose mokamuose renginiuose teks laikytis dar didesnių atstumų. Sveikatos apsaugos ministras turi ir kitą žinią – karantine greitai gali atsidurti visa Lietuva.

REKLAMA

Rinkimuose pralaimėjusio, kadenciją baigiančio Seimo nario valstiečio Valerijaus Simuliko kėdę kabinete dezinfekciniu skysčiu apipurškia Vadovybės apsaugos tarnybos pareigūnai. Seime bendros patalpos dezinfekuojamos reguliariai, tačiau specifinė kabinetų dezinfekcija taikoma tik esant reikalui.

V. Simulikas prastai pasijautė ketvirtadienį, jam staiga pakilo temperatūra, atlikus koronaviruso testą, šeštadienio vakarą parlamentaras gavo teigiamą atsakymą.

REKLAMA
REKLAMA

„38-i laipsniai, buvo daugiau, kosulys. Su daktare nuolat palaikau kontaktą. Plius arbatos, plius kompresai, kaitinta druska ant krūtinės“, – sako Seimo narys V. Simulikas.

REKLAMA

„Šiuo atveju buvo dezinfekuotas Seimo nario kabinetas, koridorius, bendro naudojimo patalpos, komiteto salė, kurioje Seimo narys lankėsi, ir žinoma posėdžių salė“, – pasakoja Seimo kanceliarijos atstovė Justė Radzevičiūtė-Laugalienė.

Koronavirusas paguldė ne tik Seimo narį, bet ir šeštadienio COVID-19 atvejų rekordą. Per pastarąją parą laboratorijos nustatė dar daugiau – 766-as infekcijas.

„Rytoj sunku prognozuoti, bet tikrai nebus mažiau ir taip kiekvieną dieną jų daugės. Galim sulaukti ir 1000. Žmonės neišlaiko atstumų, nesilaiko asmens apsaugos priemonių. Šitie pažeidimai buvo padaryti. Šitų rekomendacijų nebuvo laikomasi“, – teigia visuomenės sveikatos centro atstovė Daiva Razmuvienė.

REKLAMA
REKLAMA

Premjeras Saulius Skvernelis sekmadienį pripažino, kad pasibaigus rinkimams pagaliau COVID-19 situacija Lietuvoje susilauks tinkamo Vyriausybės dėmesio.

„Sukasi. Kiekvieną dieną rinkimų kampanijos metu buvo ne tas prioritetas iš tikrųjų kalbant apie Vyriausybės ir mano asmeninį darbą. Matome, kaip kinta skaičiai visoje Europoje“, – kalbėjo S. Skvernelis.

Vyriausybė nieko nelaukusi papildė raudonų savivaldybių, kuriose prasideda karantinas, sąrašą. Dabar jų – 21. Nuo trečiadienio ribojimai jau įsigalios Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje ir dar penkiose savivaldybėse –  Šilalės, Širvintų, Telšių, Trakų ir Vilniaus rajonuose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Šalia anksčiau paskelbtų ribojimų yra ir keletas svarbių naujovių: jei trečiadienį Vyriausybė tam pritars, nuo penktadienio raudonose savivaldybėse visose viešose vietose, net ir einant gatve reikės dėvėti kaukę. Nosį ir burną bus galima atidengti tik kai už gyvenamųjų teritorijų ribų, šalia 20 metrų spinduliu nėra kitų asmenų. Ši tvarka taip pat negalios šeimos nariams, profesionaliems sportininkams, neįgaliesiems.

Aurelijus Veryga trečiadienį Vyriausybei siūlys ir smarkiai apriboti masinius renginius. Tokiu atveju štai tokios eilės šalia arenų, kur vyksta krepšinio rungtynės, išnyks, nes žiūrovai nebus įleidžiami. Kultūriniams renginiams, kuriuose bilietai parduodami elektroniniu būdu, kiekvienas žiūrovas turės sėdėti dviejų metrų atstumu vienas nuo kito. Visi kiti renginiai draudžiami.

REKLAMA

„Jeigu žmonės susirenka į kultūros renginį, spektaklis arba klasikinės muzikos koncertas, kur žmonės sėdi, kas 2 metrai ir sėdi ir klausosi arba žiūri, tai yra viena situacija. Kita situacija yra arenoje, kur nors žmonės ir įleidžiami laikantis griežtų taisyklių, matuojamos temperatūros, registruojami, bet matomės, kas vyksta su žmonėmis, kai juos pagauna azartas. Tada niekas jokia apsauga, niekas, neįmanoma suvaldyti yra.

Ką mes matėme, situacija ir su naktiniais klubais. Kol esi atėjęs ir blaivas pradžioje tai viskas tvarkoje, bet kai įsibėgėja naktis ir linksmybės. Žmonės tiesiog pasikeičia ir užtikrinti tas sąlygas yra nerealu“, – sako A. Veryga.

REKLAMA

Jis perspėja ir kitas savivaldybes. Esą jei situacija ir toliau prastės, karantinas greitai gali įsigalioti visoje šalyje.

„Realiai Žalioje zonoje yra likusios tik penkios savivaldybės. Ir tai yra Tauragė, Alytus, Utena, Varėna ir Rokiškis. Situacija blogėja ir tose, kurios buvo žalios“, – pasakoja A. Veryga.

„Dar kartą kreipiuosi ir visus žmones. Valdžia privalo daryti savo darbus, bet jūsų atsakomybė yra pirmiausia apsaugoti save, savo artimiausius žmones, naudojantis visomis apsaugos priemonėmis“, – teigia prezidentas Gitanas Nausėda.

Gyventojai jau dabar mokosi gyventi kitaip. Nuo šiandien barai, klubai, gali veikti tik iki 24-os valandos vakaro, visose maitinimo įstaigose įsibėgėjo klientų registracija. Jeigu žmogus nori pavalgyti vietoje, tenka arba štai taip pildyti popieriaus lapą, ar skenuoti specialius kodus prie kasos, nurodyti savo vardą, pavardę, telefono numerį:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Telefono numeris mano funkcionuoja rinkoje ir be mano žinios daug kur. Tai tokiam tikslui negaila.“

„Dauguma bijom, nenorim susirgti, aš palaikau.“

„Man atrodo perlenkta lazda, nes nelabai ten ką priseksi ir sukontroliuosi.“

„Kai pirma diena šiek tiek sunku, reikia priprasti prie to. Žmonės šiek tiek pasipiktinę, bet tvarkysimės.“

Visuomenės sveikatos specialistai prašo visų gyventojų padėti jiems sekti viruso kelią. Esą židiniai būtų lokalizuojami daug greičiau, jei patys gyventojai nelaukę specialistų skambučių, sudarytų žmonių sąrašą su kuriais bendravo per pastarąsias 14-a dienų ir juos perspėtų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų