REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sparčiai didėjant Covid-19 užsikrėtusių asmenų skaičiui, universitetai ir mokyklos ugdymo procesą vis dažniau perkelia į nuotolinį mokymą. Tačiau vis dar yra mokyklų, kurios dirba įprastai.

Sparčiai didėjant Covid-19 užsikrėtusių asmenų skaičiui, universitetai ir mokyklos ugdymo procesą vis dažniau perkelia į nuotolinį mokymą. Tačiau vis dar yra mokyklų, kurios dirba įprastai.

REKLAMA

Kai kurie tėvai, bijodami, kad vaikas virusą gali parnešti namo, neleidžia vaiko į mokyklą be pateisinamos priežasties, tačiau dėl tokios praktikos vaiko teisių specialistai teigia, kad ugdymo įstaiga turi imtis veiksmų. 

Tėvų nuomonės išsiskiria

Pasiteiravus vaikų tėvelių, ar jie planuoja neleisti vaiko į mokyklą be pateisinamos priežasties dėl baimės užsikrėsti Covid-19, nuomonės išsiskyrė. 

„Prisisedėjo jau užtektinai namuose. Tikiuosi, mokyklų neuždarys. Pas mus kai kurios klasės izoliuojasi, tikiuosi, baigsis tos nesąmonės“, – teigė vieno vaiko mama. 

REKLAMA
REKLAMA

„Tikrai ne, nėra net minties tokios, kad vaikas neitų į mokyklą. Turi būti pateisinama priežastis, kodėl vaikas turi mokytis namuose, jeigu nepaskelbtas karantinas“, – sakė kito vaiko mama.

REKLAMA

Tačiau yra tėvų, kurie tokią praktiką jau taiko. 

„Taip daro ir ne viena mama. Ypač, jeigu kažkur dar tyrimai vykdomi. Pateisinimai jau čia jūsų ir mokyklos susitarimai“, – teigė mama.

Kiti atskleidžia, kad priėmus tokį sprendimą tereikia pranešti mokymo įstaigai, kad vaikas neatvyks. 

„Be problemų. Parašykite, neatvyks tomis ir tomis dienomis dėl šeimyninių priežasčių ir tegu iki atostogų sėdi namie, jei tik jums nuo to ramiau. Gali dar pasižadėti sekti el. dienyną ir daryti užduotis namuose, tada išvis niekas neprikibs“, – sakė mama. 

REKLAMA
REKLAMA

Reikia gydytojo pažymos

Ugdymo specialistai teigia, kad vaiko be pateisinamos priežasties negalima neleisti į mokyklą. 

„Negali tėvai neleisti vaikų į mokyklą be pateisinamos priežasties. Neslėpsiu, ir mūsų įstaigoje buvo toks ne vienas atvejis, kada tėvai arba šeimos nariai serga lėtinėmis ligomis ar turi onkologinių susirgimų ir tėvai teiravosi, ar negalima būtų vaikui organizuoti ugdymo nuotolinių būdu, ar gauti kažkokią pažymą, kad vaikui būtų skiriamas namų mokymas. Turi būti parengtas medikų dokumentas, kuris leistų tai daryti.

Mes tada siūlėme kreiptis į gydytojus, bet kiek žinau ir jie neskyrė namų mokymo. Vadinasi, tie vaikai turėtų eiti į mokyklą. Panašiais situacijas teko girdėti ir iš kitų vadovų“, – tv3.lt sakė mokyklų vadovų asociacijos pirmininkas ir KTU licėjaus direktorius Dainius Žvirdauskas. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

D. Žvirdausko teigimu, ugdymą galima perkelti į nuotolinį, jei taip nuspręsta elgtis visoje įstaigoje. 

„Vaikas nuotoliniu būdu gali būti mokomas, kai patvirtintas Covid-19 atvejis įstaigoje ar reikia izoliacijos ir tada visa įstaiga išeina į nuotolinį ugdymą. 

Nesulaukus testo atsakymo, įstaiga gali priimti sprendimą kelias dienas ar savaitę mokymą organizuoti nuotoliniu būdu, jei tokį sprendimą leidžia įstaigos įstatai, bet taip, kad tėvai paprašytų mokymą organizuoti nuotoliniu būdu, nes bijo, kad vaikas ar šeimos nariai užsikrės, būti negali“, – sakė direktorius.

Ugdymo įstaiga turi imtis veiksmų 

Vaiko teisių apsaugos specialistai įspėja, kad už tokį poelgį gali būti fiksuojamas vaiko teisių pažeidimas.

REKLAMA

„Vaikas turi teisę į mokslą, mokslas privalomas iki 16 m. Jei vaikas neleidžiamas į mokyklą be pateisinamos priežasties, ugdymo įstaiga imasi jai deleguotų veiksmų.

Situacijai nesikeičiant (jei ugdymo įstaigos priemonės neveiksmingos) arba yra įtarimų apie galimus ir kitus vaiko teisių pažeidimus, turi būti informuotas VTAS. Ugdymo įstaigoms yra parengtos ŠMSM atmintinės šiuo klausimu“, – tv3.lt teigė Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos atstovė spaudai Vaiva Arnašė. 

Kitą savaitę prasidedančias rudens atostogas, kurios truks nuo spalio 26 d. iki lapkričio 3 d., Vyriausybė rekomendavo  pratęsti dirbant iš namų ir ugdymą organizuojant nuotoliniu būdu. 

Tačiau pradinių klasių mokiniai po savaitės trukmės atostogų grįš į mokyklas, jiems nuotolinis mokymas netaikomas, išskyrus savivaldybes, kuriose paskelbtas karantinas, arba tose mokyklose taikomas infekcijos plitimą ribojantis režimas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų