REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kelmės židiniui ir toliau plečiantis, nauji koronaviruso atvejai nustatyti Liolių socialinės globos namuose. Ketvirtadienį čia patvirtinti penki nauji užsikrėtimai koronavirusu. Susirgo keturi globotiniai ir vienas darbuotojas. Šiuo metu Covid-19 serga penktadalis visų Liolių socialinės globos namų gyventojų.

Kelmės židiniui ir toliau plečiantis, nauji koronaviruso atvejai nustatyti Liolių socialinės globos namuose. Ketvirtadienį čia patvirtinti penki nauji užsikrėtimai koronavirusu. Susirgo keturi globotiniai ir vienas darbuotojas. Šiuo metu Covid-19 serga penktadalis visų Liolių socialinės globos namų gyventojų.

REKLAMA

Dar prieš dvi savaites buvo patvirtintas pirmasis koronaviruso atvejis Liolių socialinės globos namuose. Šiandien jau serga penktadalis globotinių. Ketvirtadienį patvirtinta, kad koronavirusu užsikrėtė dar keturi globotiniai ir vienas darbuotojas. Iš 70 gyventojų Covid-19 patvirtinta 16 asmenų.

Direktorius: kaip bus, lemia labai daug

Naujienų portalui tv3.lt susisiekus su Liolių socialinės globos namų direktoriumi Erminijumi Simonavičiumi, direktorius sako, kad situacija kol kas dar yra gana gerai valdoma.

REKLAMA
REKLAMA

„Infektologinio skyriaus gydytojų pirma reakcija buvo, kad dar labai neblogai laikomės. Iš turimų 70 gyventojų, 16 serga“, – naujienų portalui tv3.lt situaciją komentavo E. Simonavičius.

REKLAMA

Direktorius sakė, kad visi atvejai kol kas buvo susiję, o sergantieji ir sveiki asmenys globos namuose yra atskirti.

„Nauji keturi atvejai iš tos pačios patalpos arba laiptinės, kur jau buvo fiksuoti atvejai. Bijom, kad išsiplės ir apims visus, bet šiai dienai esame atskyrę srautus, žmones. Kaip ir pavyksta. Nėra taip, kad sparčiai plistų, bet išlenda vienas kitas atvejis. Iki nustatymo vienas su kitu jie vis tiek bendravo. <...> Žmonės, kurie jau patvirtinti, ir kurių testai neigiami, yra atskirti, kad tarpusavyje nekontaktuotų“, – pasakoja E. Simonavičius.

REKLAMA
REKLAMA

Globos namų direktorius džiaugiasi, kad nė vienas iš globotinių kol kas nėra ligoninėje, o visi 16 užsikrėtusiųjų jaučiasi gerai.

„Svarbu, kad atvejai yra besimptomiai. Neturime sunkių, problematiškų. Jeigu jie besimptomiai, tai tikslo vežti kažkur nėra“, – sako E. Simonavičius.

Paklaustas, ar jau laiko globos namuose įsiplieskusį koronaviruso židinį suvaldytu, E. Simonavičius teigia, kad situacijos nuspėti neįmanoma.

„Dedame visas pastangas, kad sprogimo nebūtų, o kaip bus, lemia labai daug faktorių. Imkime tą patį darbuotoją. Visą parą nepristovėsi ir neprisekiosi, tai reikia ir žmonių sąmoningumo.

Skyrėme visas apsaugos priemones, kad naudotųsi. Šiai dienai, jau dvi savaitės, kaip bijome sprogimo, bet jis kol kas neįvyko. Su ta viltimi ir gyvename“, – komentuoja Liolių socialinės globos namų direktorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Iš viso Liolių socialinės globos namuose yra patvirtinta 19 atvejų. Koronavirusu užsikrėtė 16 globotinių ir trys darbuotojai.

Įvedamas karantinas

Dar trečiadienį Vyriausybė pritarė siūlymui nuo spalio 26-osios dvylikoje savivaldybių įvesti karantino režimą. Tarp jų ir Kelmės rajonas, kur ir yra Liolių socialinės globos namai. Karantinas bus skelbiamas Elektrėnų, Joniškio rajono, Jurbarko rajono, Kelmės rajono, Klaipėdos rajono, Kretingos rajono, Marijampolės, Pasvalio rajono, Plungės rajono, Skuodo rajono, Šiaulių rajono, Švenčionių rajono teritorijose. Karantinas truks iki lapkričio 9 d. 24:00 val.

Negalima būriuotis

Savivaldybėse, kuriose paskelbtas karantinas, bus ribojamas keliavimo tarpmiestinio ir priemiestinio reguliaraus susisiekimo keleivinio transporto maršrutais intensyvumas – kai išvykstama už savivaldybės teritorijos ribų, keliautojams leidžiama užimti tik sėdimas vietas ne mažesniu kaip 1 metro atstumu.

REKLAMA

Asmenys bus įpareigojami viešose vietose būti ne didesnėmis nei 5 asmenų grupėmis, išskyrus šeimos narius, laikytis ne mažesnio kaip 2 metrų atstumo tarp asmenų ar asmenų grupių, vengti tiesioginio fizinio kontakto, laikytis asmens higienos reikalavimų. Apribojamas netaikomas, kai dalyvaujama laidotuvėse.

 

Privalomos kaukės

Vyresni nei 6 metų vaikai viešose uždarose erdvėse ir viešajame transporte turi dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones, išskyrus asmenis, kai jie sportuoja, aukšto meistriškumo sporto pratybose ar varžybose dalyvaujančius aukšto meistriškumo sporto ir fizinio aktyvumo specialistus, aukšto meistriškumo sporto ir fizinio aktyvumo instruktorius ir teisėjus, viešojo maitinimo įstaigose sėdint prie stalo ar baro, taip pat paslaugos teikimo metu, kai paslaugos negalima suteikti paslaugos gavėjui būnant su kauke.

REKLAMA

Šis reikalavimas netaikomas neįgalumą turintiems asmenims, kurie dėl savo sveikatos būklės kaukių dėvėti negali ar jų dėvėjimas gali pakenkti asmens sveikatos būklei. Šiems asmenims rekomenduojama nešioti veido skydelį.

Nuotolinis darbas

Valstybės ir savivaldybių institucijose, įstaigose, valstybės ir savivaldybių valdomose įmonėse darbas organizuojamas ir klientai aptarnaujami nuotoliniu būdu arba daliniu nuotoliniu būdu ir atvejus, kai atitinkamas funkcijas būtina atlikti darbo vietoje. Privaloma užtikrinti būtinųjų neatidėliotinų funkcijų atlikimą. Privačiam sektoriui rekomenduojama dirbti tokia pat darbo organizavimo forma kaip ir viešajame sektoriuje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Parduotuvių, kioskų ir kitų prekybos vietų patalpose, teritorijose ir (ar) šalia jų ribojamas pirkėjų ir kitų lankytojų srautas – užtikrinamas ne mažesnis kaip 10 kv. m vienam pirkėjui tenkantis prekybos plotas arba vienu metu aptarnaujamas ne daugiau kaip vienas pirkėjas.

Paslaugų teikimo vietose ribojamas paslaugų gavėjų ir kitų lankytojų srautas – užtikrinamas ne mažesnis kaip 10 kv. m paslaugos teikimo vietos patalpų plotas, tenkantis vienam paslaugos gavėjui arba kitam lankytojui, arba vienu metu paslaugos teikiamos ne daugiau kaip vienam paslaugos gavėjui.

Kiti apribojimai

Draudžiamas asmens sveikatos priežiūros įstaigų pacientų lankymas, išskyrus terminalinės būklės pacientų, pacientų iki 14 metų ir gimdyvių lankymą. Draudžiamas gyventojų lankymas visose stacionariose socialinių paslaugų įstaigose, šeimynose, grupinio ir bendruomeninio gyvenimo namuose. Rekomenduojama riboti vaikų, žmonių su negalia ir pagyvenusių žmonių dienos ir užimtumo centrų veiklą.

Savivaldybių administracijos privalo užtikrinti vaikų ir žmonių su negalia priežiūrą išimtiniais atvejais įstaigose, jeigu tokia priežiūra neįmanoma namuose. Rekomenduoti savivaldybių teritorijose veikiančioms religinėms bendruomenėms organizuoti religines apeigas tokiu būdu, kad būtų išvengta susibūrimų, arba susilaikyti nuo religinių apeigų atlikimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų