REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Popiežiui Pranciškui pareiškus, kad pritaria homoseksualų civilinės partnerystės įteisinimui, pasaulyje kilo tikras šurmulys, o Lietuvos bažnyčia į pontifiko pareiškimus reaguoja atsargiai, laukia oficialių Vatikano pareiškimų ir patikslinimų. Tuo metu lietuviai žinią interpretuoja įvairiai, vieni džiaugiasi kiti piktinasi Popiežiaus pasakymais. Visus nuraminti dabar bando pats dokumentinio filmo apie Popiežių kūrėjas – aiškina, ką išties Pranciškus norėjo pasakyti.  

Popiežiui Pranciškui pareiškus, kad pritaria homoseksualų civilinės partnerystės įteisinimui, pasaulyje kilo tikras šurmulys, o Lietuvos bažnyčia į pontifiko pareiškimus reaguoja atsargiai, laukia oficialių Vatikano pareiškimų ir patikslinimų. Tuo metu lietuviai žinią interpretuoja įvairiai, vieni džiaugiasi kiti piktinasi Popiežiaus pasakymais. Visus nuraminti dabar bando pats dokumentinio filmo apie Popiežių kūrėjas – aiškina, ką išties Pranciškus norėjo pasakyti.  

REKLAMA

83-ejų popiežiaus Pranciškaus pasisakymas apie tos pačios lyties asmenų partnerystę nuskambėjo Romos kino festivalyje debiutavusioje dokumentinėje juostoje „Pranciškus“.

„Homoseksualūs žmonės turi teisę būti šeimoje. Jie yra Dievo vaikai ir turi teisę turėti šeimą. Dėl to nė vienas neturi būti atstumtas ar menkinamas. Turime sukurti civilinės sąjungos įstatymą, kad jų santykiai būtų įteisinti“, – sako popiežius Pranciškus.

REKLAMA
REKLAMA

Žinia apie tai, kad popiežius Pranciškus pritaria gėjų civilinei partnerystei garsiai nuvilnijo per visą pasaulį, mat skelbiama, kad tai pirmas kartas, kai Popiežius išreiškė tokį palaikymą homoseksualams per savo 7-erius metus Šventajame soste.

REKLAMA

Žinia nepraskriejo ir pro lietuvių ausis. Vilniuje gyvenantis homoseksualas Marius sako – Popiežiaus žodžius sutikęs džiugiai.

„Jos pasakymas tikrai yra reikšmingas. Nors tai ir nėra oficiali bažnyčios pozicija ar Vatikano kažkoks dokumentas. Tačiau jis parodo, kad bažnyčia – Romos katalikų bendruomenė – gali keistis. Ir tik klausimas ar ji pasiruošusi tą daryti“, – pasakoja homoseksualus vilnietis Marius Gorochovskis.

Panašu, kad ir daugiau lietuvių popiežiaus pasisakymai nustebino:

„Nežinau. Nesusidūriau su tokia situacija, nežinau, ką pasakyti. Nustebino. Tikrai.“

„Turi būti vyras ir moteris.“

„Teigiamai vertinu. Manau, kad Popiežius atsižvelgia į tai, kas jau egzistuoja pasaulyje ir yra. Bet jis aiškiai atskyrė, kas yra bažnyčios jurisdikcijoje ir civilinės teisės.“

REKLAMA
REKLAMA

„Na puiku. Dievas turi visus žmones mylėti, nepriklausomai nuo jų pažiūrų.“

„Man atrodo, kad neverta daryti tokių šeimų.“

O tuo metu Kaune, šiandien lyg tyčia susirinko Lietuvos Bažnyčios vadovai. Čia vyksta iškilmingas metropolito palijaus įteikimas Kauno arkivyskupui Kęstučiui Kėvalui.

„Aišku, kad tai nėra oficialus pasisakymas, Popiežiaus kalbėjimas autoriteto ex katedra vardu. Visai yra kitos dimensijos ir kito lygmens. Tai šiuo metu negalime daryti išvadų, ką jis turėjo omeny sakydamas. Aiškiai, kad galbūt atskyrimas nuo santuokos. O kitos interpretacijos bus matyti šiomis dienomis, kurios ateis iš Vatikano spaudos tarnybos“, – teigia Kauno arkivyskupas metropolitas Kęstutis Kėvalas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Kiek teko sužinoti apie patį filmą, tai atrodo, kad jis kalba tą patį, apie ką mes kalbėjome su valdžia. Nėra įteisinimas, ne bažnyčioje homoseksualų santuoka. Bet yra kalbama apie užtikrinamas teises per kažkokį kitą institutą, kuris nėra šeima“, – kalbėjo Lietuvos vyskupų konferencijos pirmininkas Gintaras Grušas.

Kauniečiai ir kitų miestų gyventojai Popiežiaus pasisakymus taip pat vertina labai skirtingai:

„Keičiasi visuomenė, visi keičiamės, kažkas turėtų keistis. Dar reikia gerai apgalvoti.“

„Aš pats nėra, kad juos labai mėgčiau. Bet, manau, kad žmonės – jie patinka ar nepatinka man – vis tik turėtų teisę tuoktis.“

REKLAMA

„Suprantu, partnerystė gal ir tegu būna, bet kaip vaikus auginti, tai aš nežinau.“

„Pažįstu tikrai homoseksualių žmonių ir bendrauju, bet kad tai reikėtų įteisinti – ne, nemanau.“

„Gali. Ir aš žinau šeimą tokią. Ir jie, prašau, sukūrė, ir jie gyvena labai gražiai, ir jie laimingi irgi.“ 

„Šiaip bažnyčia visada buvo prieš. Nežinau, kodėl jis taip pasakė. Gal senatvė.“ 

Gėjai, tai aš nežinau. Tie gėjai buvo irgi visą amžių, bet jie buvo savo vietoje. O dabar taip jau išlindo, kad jiems reikia privilegijų visokių. Gyveno – tegu gyvena, nieks jų nekabina pagal mane. Aš nežinau, neturėjau reikalų su jais.“

REKLAMA

„Aš neutraliai: nei ten, nei ten.“

„Turi būti atstovai: vienas vienokios lyties, vienas kitokios.“

„Kiekvienas renkamės gyventi, kaip norim. Ar su moterim, ar su vyru. Nematau problemų.“

„Manęs tai asmeniškai neliečia, o žmonės, kaip nori, taip jie gyvena.“

„Žmonės laisvi. Ką jie nori, tą jie veikia.“

Lietuvos kariuomenės kapelionas tuo metu sako, kad Popiežiaus pasisakymai filme, veikiausiai, jo asmeninė nuomonė, nesutampanti su bažnyčios doktrina.

„Šiaip iš viso gyvenimas, kad ir vyro ir moters, nepalaimintoje santuokoje yra nuodėmė. Tai principinis dalykas yra. Dabar labai paplitę – gyvena mergina ir vaikinas, ir sako, kad mes normaliai gyvenam. Civiliniu požiūriu tvarkoj, bet bažnyčios požiūriu tai yra nuodėmė. Ir viskas. Tai ar mes žiūrėsime, ar homoseksualai, ar lesbietės, ar vyras ir moteris. Bet jei jie bando gyventi nepalaimintoje santuokoje, tai automatiškai yra nuodėmė“, – sako Lietuvos kariuomenės kapelionas Arnoldas Valkauskas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

O premjeras, po Popiežiaus pasisakymų pareiškė, kad kažkokia forma tos pačios lyties asmenų santykiai Lietuvoje turėtų būti įteisinti.

„Aš nepasisakau už partnerystės instituto įteisinimą, aš pasisakau už teisinio statuso suteikimą tiems asmenims, kurie nusprendžia kartu gyventi, kad turėtų visas teises, visas pilietines teises, jei kalbame apie jų atstovavimą, paveldimumą, informacijos teikimą ir t.t.“, – pasakoja premjeras Saulius Skvernelis.

Popiežius Pranciškus apie gėjų partnerystę ne kartą kalbėjo dar būdamas Buenos Airių kardinolu. Tuomet jis pasisakė už gėjų civilines sąjungas, bet ne už bažnytinę santuoką. Šiek tiek apraminti pasaulyje kilusį šaršalą dėl filmo ištraukų nusprendė ir pats dokumentinės juostos režisierius – Rusijoje gimęs, Amerikoje gyvenantis žydas Jevgenijus Afinejevskis, atvirai sakantis, kad yra gėjus.

REKLAMA

„Jis nekalbėjo apie doktrinos keitimą, jis nenorėjo jos keisti. Jis kalbėjo apie žmones, kurie iš esmės turi turėti tas pačias teises, kaip ir visi kiti. Jis nekalbėjo apie bažnyčios doktriną, jis jos nebando keisti. Jis kalbėjo, kad žmonės neturi būti diskriminuojami ir gėjų bendruomenė turi turėti tokias pat teises, kaip ir visi kiti“, – teigia „Pranciškus“ režisierius Jevgenij Afinejevskij.

Oficialiojoje bažnyčios doktrinoje tos pačios lyties asmenų lytiniai santykiai laikomi nuodėme.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų