REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pajamų nelygybė šiais metais turėtų būti rekordiškai žema, sako socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis. 

Pajamų nelygybė šiais metais turėtų būti rekordiškai žema, sako socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis. 

REKLAMA

Ministerijos duomenimis, šių metų pajamų nelygybė turėtų siekti 5,8 proc. – tai reiškia, kad 20 proc. turtingiausių šalies gyventojų turės 5,8 karto daugiau pajamų nei 20 proc., gyvenančių skurdžiausiai. 

„Tai tikrai rekordiniai kritimai augančios ekonomikos kontekste“, – žurnalistams sakė ministras.

L. Kukuraičio teigimu, įprastai kuo labiau ekonomika auga, tuo labiau didėja ir santykinis skurdas bei nelygybė, nes vertę iš šio augimo susirenka turtingesnės gyventojų grupės.

Pasak jo, Europos Sąjungoje vidutinė pajamų nelygybė siekia mažiau nei 5 procentus. 

Seimui svarstant siūlymą Lietuvoje įvesti vadinamąją 13-ąją pensiją, socialinės apsaugos ir darbo ministras tvirtina, kad jai būtinos lėšos turėtų būti numatytos valstybės biudžete. 

REKLAMA
REKLAMA

„Tai daugiau finansų ministro klausimas, bet tikėtina, kad tai būtų valstybės biudžeto lėšos. Nebent Seime esantis siūlymas būtų visiškai performuluotas ir būtų remiamasi į pensijos, kurią žmogus gauna, dydį ir su tuo siejama. Tada būtų galima remtis ir į „Sodros“ biudžetą, bet kiek žinau, kol kas tai nėra svarstoma“, – žurnalistams trečiadienį sakė Linas Kukuraitis.

REKLAMA

„Tikėtina, kad bus atsakymas į tą klausimą (dėl 13 pensijos finansavimo šaltinių – BNS), jei bus sprendimas, ar pritarti 13-ai pensijai Seime po Vyriausybės išvados“, – pridūrė jis.

L. Kukuraitis, kuris 13-os pensijos idėją anksčiau vertino nevienareikšmiškai ir net neatmetė galimybės, kad tai yra „rinkiminis siūlymas“, dabar tvirtino, kad ji galėtų būti mokama.

„Jei norime sisteminio sprendimo (...), jis turėtų prarasti vienkartinės išmokos elementus ir tapti pensijos sistemos elementu. (....) Jeigu yra nustatomas konkretus dydis, jis kasmet, augant pensijoms ir kainoms, pradeda mažėti, tai šiuo atveju daugkartinės arba 13 pensijos elemente turėtų atsirasti ir indeksavimo elementas“, – tvirtino ministras.

REKLAMA
REKLAMA

Įstatymo dėl 13-tos pensijos pataisas inicijavo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcija, kuri daugiamandatėje apygardoje neperžengė 5 proc. ribos ir į Seimą nepateko. 

Siūlymą netvariu vadino prezidentas Gitanas Nausėda, tuo metu finansų ministras Vilius Šapoka tvirtino, kad siekiant suvaldyti skolos augimą, šalis turėtų vengti papildomų finansinių įsipareigojimų prisiėmimo.

Premjeras Saulius Skvernelis praėjusią savaitę pabrėžė, kad dėl 13-osios pensijos sprendimą priims Vyriausybė, o šios idėjos nėra atsisakoma.

Skaičiuojama, kad 13-tai pensijai kitąmet reikės apie 120-180 mln. eurų, ją gautų apie 600 tūkst. žmonių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų