REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jau šį sekmadienį vėl suksime laikrodžius. Šįkart viena valanda atgal, todėl sekmadienį miegosime truputį ilgiau. Naktį iš šeštadienio į sekmadienį įvedamas žiemos laikas.

Jau šį sekmadienį vėl suksime laikrodžius. Šįkart viena valanda atgal, todėl sekmadienį miegosime truputį ilgiau. Naktį iš šeštadienio į sekmadienį įvedamas žiemos laikas.

REKLAMA

Kaip ir kiekvieną paskutinį spalio savaitgalį, taip ir šį sekmadienį, suksime laikrodžius. Laikrodžius naktį iš šeštadienio į sekmadienį reikės pasukti viena valanda atgal, todėl sekmadienio ryte lovose vartytis galėsime ilgiau. Tiesa, nuo šiol vakarai darysis tamsesni.

Galiojant žiemos laikui, šviesusis paros metas prasideda anksčiau, tačiau temti taip pat pradeda anksčiau. Galiojant vasaros laikui, rytais švinta ir vakarais temsta vėliau.

Žiemos laikas galioja iki paskutinio kovo sekmadienio, kai laikrodžiai būna persukami valanda į priekį. Laikrodžių rodyklės yra sukamos 4 valandą ryto.

REKLAMA
REKLAMA

Sukelia diskusijas

Abu kartus per metus persukus laikrodžius viešojoje erdvėje pasirodo daug nepatenkintų žmonių skundų. Vieni sako, kad laikrodžių sukiojimas išmuša iš vėžių, o kiti laikrodžius kaltina net sveikatos sugadinimu.

REKLAMA

2018 m. Europos Komisija (EK) pasiūlė direktyvą, kuria būtų panaikintas privalomas sezoninis laiko keitimas. Pagal šią direktyvą, Europos Sąjungos (ES) narės nuo 2021 m. galės pačios nuspręsti, ar persukinėti laiką. Už pasiūlymą balsavo 410 europarlamentarų, prieš – 192.

Kad EK siūlyta direktyva įsigaliotų, bendrą sprendimą turi priimti Europos Parlamentas (EP) ir ES Taryba. EP savo poziciją išsakė dar pernai. EP pritarė, kad privalomas sezoninis laiko keitimas turėtų baigtis iki 2021 m., tačiau šis klausimas vis dar tebėra ES Tarybos rankose.

REKLAMA
REKLAMA

2018 m. Lietuvoje taip pat buvo atlikta „Baltijos tyrimai“ visuomenės apklausa, kuria buvo siekta sužinoti gyventojų nuomonę apie laiko kaitaliojimą. 62 proc. apklausoje dalyvavusiųjų norėtų, kad Lietuvoje galiotų vasaros laikas. Šio laiko labiau norėtų mažesnėse gyvenvietėse gyvenantys vyresni nei 50 metų žmonės. Žiemos laikas, apklausos duomenimis, būtų palankesnis jaunesniems didmiesčių gyventojams. Maždaug kas dešimtas apklausos dalyvis atsakė, kad nesvarbu, kokiu laiku gyventi.

Laikrodžiai yra sukiojami ne tik Lietuvoje. Tačiau dauguma ES narių pritaria, kad šio įpročio reikėtų atsisakyti ir priimti vieną, visus metus galiojantį laiką: žiemos arba vasaros. Apklausos rodė, kad net 84 proc. ES gyventojų norėtų atsisakyti sezoninio laiko keitimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų