REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors sutvarkyti pagrindinę miesto aikštę ir jos prieigas prireikė 6 milijonų europinių eurų, dalis kiniškų akmens granito plytelių paklotos suskilę, nutrupėję, į akis krenta ir nelygumai. Savivaldybė atkerta, darbų kokybę vertins, kai jie bus atlikti, kitaip rangovas objekto nepriduos.

Nors sutvarkyti pagrindinę miesto aikštę ir jos prieigas prireikė 6 milijonų europinių eurų, dalis kiniškų akmens granito plytelių paklotos suskilę, nutrupėję, į akis krenta ir nelygumai. Savivaldybė atkerta, darbų kokybę vertins, kai jie bus atlikti, kitaip rangovas objekto nepriduos.

REKLAMA

Panevėžio centrinėje Laisvės aikštėje išsijuosę pluša statybos tresto filialo „Gerbusta” darbininkai. Vyrai baigia kloti granito dangą priešais Juozo Miltinio dramos teatrą. Pasak klojėjų plokštės akmens masės – viena sveria 100 kg, todėl ir klojamos su specialiu vakuumo aparatu.

„Nu 100 metų užteks kiek akmuo tarnauja. Geros tikrai geros, tvirtos gali važiuot jau ir tankai“, – sako klojėjas Arūnas.

Nors darbas einasi lengvai kai kurie pakalbinti darbuotojai skundžiasi, kad sunkumų iškyla, kai nebaigtais aikštės takeliais tenka dalintis su praeiviais. Tada esą neišvengsi ir broko.

REKLAMA
REKLAMA

„Galėtų ir nevaikščiot, tvoros čia ne taip sau pastatytos. Žmonės nelabai supranta, kad negalim. Būna kad ir užlipa. Ir sugadina paskui einam taisom. Dar būna nesustingę užmina ir palieka pėdsaką“, – pasakoja darbininkas Deivydas.

REKLAMA

„Mes sulaužėm transportuojant ir brokas būna perpjaunam. Šito neišvengsi“, – teigia klojėjas Arūnas.

Šitokio triūso vertė net 6 milijonai eurų gautų iš Europos Sąjungos. Už juos naujai klojamos trinkelės, į aikštę gula granitas, tiesiami šaligatviai, tvarkomos prieigos ir želdynai. Bet darbams einant į pabaigą dalis panevėžiečių sunerimo dėl akis jau dabar badančio broko.

Esą granito plokštės klojamos nutrupėjusios, dalis jų yra net suskilę. Gal dedamos nekokybiškos? Štai, ką mano gyventojai:

„Jeigu šitiek milijonų padėta, nu tai čia turi būti aukšta klasė.“

„Senyvo amžiaus žmonėms kaip ir padukai kliūna. Yra truputį iškilotos.“

„Čia yra nekokybiškas darbas.“

„Taip neturėtų būt, bet galvoju statybininkai už savo broką atsako.“

Miesto meras granito plokščių kokybe neabejoja nors akmens masė ir kiniška.

„Mes patys čia vaikštom pietauti ir visada pabrūžinam, pažiūrim, ten kokią siūlę randam, ar kažkokį kitą dalyką, visumoj kokybė nėra bloga. Ten kažkokias detales esam patys paprašę pataisyti. Dirba žmonės, nu sakykim, pas vienus rankos iš ten kur reikia auga, pas kitus nebūtinai“, – kalbėjo Panevėžio meras Rytis Mykolas Račkauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasivaikščiojus po Laisvės aikštę, išties kai kur plytelės perskilusios pusiau, į akis krenta ir nelygumai, o danga paklota ką tik. Todėl atliktų darbų kokybę paprašėme įvertinti valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos. Šią aikštę sutiko apžiūrėti kartu su darbus atliekančios įmonės atstovu bei miesto dizaineriu.

Aptiktus trūkumus rangovas žada šalinti. Bet ne dabar, o prieš pat darbų pridavimą kai objektą apžiūrės komisija.

„Čia dar apvertus plytelę kita pusė bus be tų ištrupėjimų ir bus tinkama naudoti o čia iš tokio kiekio gaminių skaitau, kad čia vienetai pažeistų“, – sako statybos darbų vadovas Rimantas Jasiukėnas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Normalus granitas kaip ir kiekvienas akmuo gyvas daiktas turi savo pliusų minusų kiekviena gysla nu kaip akmens šleifą pjauni kurios labiau bijo pjaunant mechaninių pažeidimų“, – pasakoja miesto dizaineris Arvydas Narkevičius.

„Su broku, nuskilusiais galais, nusėdusios plytelės bus keičiamos tam prieš statybos pridavimą bus defektinis surašomas aktas statytojo atstovo, techninio prižiūrėtojo ir rangovo kartu“, – teigia valstybinės priežiūros specialistas Eugenijus Paliliūnas.

Statybos valstybinės priežiūros specialistas sako, kad pagal įstatymą nutrupėjimai, įskilimai iki 3 milimetrų leidžiami.

Laisvės aikštės rekonstrukcijos darbų pabaiga numatyta jau šių metų gale.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų