REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Antrajame Seimo rinkimų ture žmonės iš anksto, bent jau kol kas, balsuoja aktyviau nei pirmajame. Pirmąją dieną balsą atidavė dvigubai daugiau žmonių nei pirmajame. Jau ne privačiai, o viešai balsuoti nutarė ir prezidentė Dalia Grybauskaitė. Ji į rinkėjus kreipėsi užuomina apie valdančiuosius, tačiau premjeras Saulius Skvernelis sako, kad šie žodžiai skirti konservatoriams. 

Antrajame Seimo rinkimų ture žmonės iš anksto, bent jau kol kas, balsuoja aktyviau nei pirmajame. Pirmąją dieną balsą atidavė dvigubai daugiau žmonių nei pirmajame. Jau ne privačiai, o viešai balsuoti nutarė ir prezidentė Dalia Grybauskaitė. Ji į rinkėjus kreipėsi užuomina apie valdančiuosius, tačiau premjeras Saulius Skvernelis sako, kad šie žodžiai skirti konservatoriams. 

REKLAMA

Per pirmąjį rinkimų turą viešai nepranešusi, kada ir kur balsuos, antrojo turo metu prezidentė Dalia Grybauskaitė jau panoro išvysti žurnalistus prie balsadėžės.

Prezidentė antrajame ture savo apygardoje rinkosi tarp konservatorių atstovo Justo Džiugelio ir Lenkų rinkimų akcijos narės Ritos Tamašunienės.

Nors atvyko su apsauga, o ją lydėjo būrys žurnalistų, tačiau rinkimų komisijos narys jos vis tiek paprašė parodyti veidą be kaukės, kad įsitikintų, jog prieš jį stovi būtent prezidentė, o ne kažkoks kitas žmogus.

REKLAMA
REKLAMA

Ilgai neužtrukusi įmetė į balsadėžę voką su biuleteniu, tačiau buvusi šalies vadovė neatskleidė, už ką balsavo.

„Na, tai už tą patį, už ką ir pirmame ture, bet tikrai nebalsavau už tuos, kurie keturis metus tik užsiėmė liguista priešų paieška ir draudimais, tikrai ne už tuos“, – sako D. Grybauskaitė.

REKLAMA

Pirmojo turo rezultatų D. Grybauskaitė vertinti nesiryžo, bet pasisakė apie partijų viliones: „Na, koks politinis gyvenimas, politikų, sakykim, politinių partijų kokybė, tokie ir rinkimai buvo.“

Premjeras Saulius Skvernelis sako, kad Grybauskaitės kritika konservatoriams.

„Mane nustebino, kad prezidentė nebalsavo už konservatorius. Tai aš esu nustebęs. Be abejo. Nu jie (konservatoriai – aut. past.) ieškojo visus keturis metus tarp valdančiųjų priešų, į asmeninius visokius dalykus taikė“, – pasakoja premjeras Saulius Skvernelis.

REKLAMA
REKLAMA

Pati D. Grybauskaitė sako į politiką grįžti neplanuojanti.

„Oi, neduok Dieve. Oi, neduok Dieve. Jau esu atsakiusi pačioje pradžioje, kad politikoje tikrai nedalyvausiu aktyviai, o visuomeniniame gyvenime Lietuvos, taip“, – teigia D. Grybauskaitė.

Bet ji ragina žmones aktyviai dalyvauti rinkimuose. Statistika rodo, kad bent jau pirmadienio aktyvumas gerokai didesnis, nei per pirmąjį turą.

Pirmadienį savo valią pareiškė daugiau nei 27 tūkstančiai rinkėjų. Tai dvigubai daugiau, nei pirmojo turo pirmąją išankstinio balsavimo dieną. Štai, ką sako rinkėjai:

„O, kad man patogiau šiandien, čia vat mažiau žmonių. Man patogiau.“

„Dėl to, kad negyvenu ten, kur esu registruota, todėl balsuoju čia.“

„Važiuosiu lankyt artimųjų savaitgalį, tai negalėsiu.“

„Smagiau kažkaip sekmadienį namuose pabūti. Tai čia pakeliui į darbą, tai ir sustojau.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tiesiog pavargau balsuoti ir nesuprantu už ką. Labai sunku. Nu, kaip ateinu, tai aš. Bijau pasakyti, bus kaip Valinskui.“

Didesnio aktyvumo nori ir žmones balsuoti vis ragina Ramūnas Karbauskis – anot jo, dešinieji savo rinkėjų lubas jau pasiekė, o didesnis aktyvumas naudingas kairiesiems. Tačiau sociologas sako, kad tai nebūtinai tiesa.

„Tėvynės sąjunga“ pagal tam tikrus įverčius turi nu 30 procentų, tokios lubos yra, per pirmą turą jie gavo mažiau negu 30 procentų, tai čia galima dar mobilizuoti, žiūrėti“, – kalbėjo sociologas Vladas Gaidys.

Pabrėžiama, kad didesnis aktyvumas išankstiniame balsavime nereiškia didesnio aktyvumo apskritai. Pavyzdžiui, per pirmąjį turą iš anksto balsavo daugiau nei prieš ketverius metus, tačiau bendras pirmojo turo aktyvumas buvo mažesnis.

REKLAMA

„Šiek tiek mažesnis, bet, turint galvoje, niekada nėra buvę tų pandemijų, virusų nebuvę ir kad atėjo beveik tiek pat – 50 procentų ir 47 procentai – tai, sakyčiau, visai neblogas aktyvumas“, – sako V. Gaidys.

Pažeidimų pirmadienį nefiksuota, tačiau kuriozų neišvengta. Stebino kai kurių rinkėjų elgesys.

„Gaunam iš rinkėjų paklausimų, vienas pagrindinių klausimų yra kodėl gaunamas tik vienas biuletenis, gavome klausimų dėl užsienyje balsavimo, kodėl antrajame ture yra tik vienas biuletenis, kodėl jis taip atrodo“, – pasakoja Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkė Laura Matjošaitytė.

Per pirmąjį turą vienmandatėse apygardose buvo išrinkti 3 Seimo nariai. Tačiau dalis tų apygardų rinkėjų to nežino.

REKLAMA

„Sulaukiame tokių rinkėjų, kurie atvyksta balsuoti, tačiau informuojami yra apie tai, kad jau jie išsirinko savo Seimo narį pirmajame rinkimų ture. Tai tiesiog rinkėjai gauna tą informaciją, atsiprašo ir keliauja savo kitais tikslais“, – teigia L. Matjošaitytė.

Pirmadienį pradėjus veikti mobiliesiems punktams, kuriuose balsuoja saviizoliacijoje esantys žmonės, Vilniuje atvyko maždaug šimtas rinkėjų. Kaune, Šiauliuose ir Raseiniuose – vos kelios dešimtys.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų