REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
26
Dalia Grybauskaitė (nuotr. Fotodiena/Justino Auškelio)

Kadenciją baigusi prezidentė Dalia Grybauskaitė balsavo Vilniaus rajono savivaldybėje. Po balsavimo ji teigė, kad nebalsavo už tuos, kurie ketverius metus tik užsiėmė liguista priešų paieška ir draudimais.

26

Kadenciją baigusi prezidentė Dalia Grybauskaitė balsavo Vilniaus rajono savivaldybėje. Po balsavimo ji teigė, kad nebalsavo už tuos, kurie ketverius metus tik užsiėmė liguista priešų paieška ir draudimais.

REKLAMA

„Balsavau už tą patį kaip ir pirmajame ture. Bet tikrai nebalsavau už tuos, kurie ketverius metus tik užsiėmė liguista priešų paieška ir draudimais. Tikrai ne už tuos.

Mes piliečiai šiandien turime didžiulę valdžią savo rankose, todėl visus kviečiu ateiti ir tą valdžią parodyti – išrinkti tuos, kuriais pasitikime. Tai vienintelė diena, rinkimų, kai visi Lietuvos piliečiai gali nuspręsti, kokia bus Lietuvos valdžia“, – teigė D. Grybauskaitė.

Buvusi prezidentė minėjo, kad pirmojo rinkimų turo rezultatų nereikia vertinti, nes rinkimai baigiasi tik po antrojo turo.

REKLAMA
REKLAMA

„Neskubėčiau vertinti – žiūrėkime, koks bus antras turas“, – sakė D. Grybauskaitė.

Ji kritiškai įvertino rinkimų kampaniją: „Koks politikų gyvenimas, politinių partijų kokybė – tai tokie ir rinkimai buvo.“

REKLAMA

Mano, kad priemonės dėl pandemijos vėluoja

Prezidentė pritarė ir kritikuojantiems valdžią, kad rinkimų metu nesiima reikalingų priemonių suvaldant pandemiją.

„Manau, kad dalinai šie nuogąstavimai, ko gero, pataikyti, tikslūs. Manau, kad po rinkimų bus tos reguliacijos ir priemonės, kurios dalinai jau vėluoja. {...} Pandemijos prasidėjo antroji banga kaip ir visur pasaulyje. Su atšalimu ji tik stiprės ir didės. {...} Kai kurie sprendimai tikrai vėluoja ir juos būtina priimti ir tikiuosi, kad priims.

Dėl grupinių susirinkimų, socialinio grupavimosi mažinimo ir panašiai. Sprendimai yra būtini, nes mes žinome, kad ligoninėse covidinių lovų praktiškai nėra, mažinamos planinės paslaugos, atlaisvinami skyriai. Tai tie signalai, į kuriuos valdžia jau turėjo atkreipti dėmesį seniau“, – sakė D. Grybauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA

Pasiteiravus, kodėl dabar delsiama, D. Grybauskaitė teigė, kad turėtų atsakyti tie, kurie dabar priima sprendimus.

„Manau, kad pandemija artimiausiu metu reguliuos mūsų visų gyvenimus, tuo tarpu ir biudžetą“, – sakė ji ir pažymėjo, kad galutiniame variante biudžetas turėtų būti visai kitoks nei dabar matoma.

Grybauskaitė į valdžią neketina grįžti: „Neduok Dieve“

Buvusi prezidentė teigė, kad po Seimo rinkimų pati nesvarstys vėl grįžti į aktyvią politiką ir prisidėti prie valdžios sprendimų.

„Oi, neduok Dieve. Jau esu atsakiusi, kad politikoje tikrai aktyviai nedalyvausiu, o visuomeniniame Lietuvos gyvenime – taip“, – sakė D. Grybauskaitė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Grybauskaitė įvertino pirmojo turo rinkimų rezultatus

Per pirmąjį Seimo rinkimų turą žmonės rinkosi ateities, o ne praeities Lietuvą, anksčiau teigė kadenciją baigusi prezidentė D. Grybauskaitė. Kita vertus, ji apgailestavo, kad rinkėjai šiemet buvo dar labiau pasyvūs nei prieš ketverius metus.

„Kalbant apie rezultatus, juos vertinčiau kaip žmonių norą ir balsavimą už Lietuvos ateitį, o ne praeitį, už laisvę, o ne draudimus ir ribojimus“, – pirmadienį po pirmojo rinkimų turo BNS sakė D. Grybauskaitė.

Ji teigė, kad rinkėjų aktyvumas nepradžiugino.

„Nepradžiugino, kad dalyvavimo lygis buvo kiek menkesnis, nors, aišku, galima rasti ir labai objektyvių priežasčių – tai pandemijos įtaka, bet tai, kad jaunimas ir toliau lieka santykinai pasyvesnis, tai toliau tikrai kelia nerimą“, – tvirtino kadenciją baigusi prezidentė.

REKLAMA

Anot jos, sprendimas įkurti Pasaulio lietuvių vienmandatę apygardą pasiteisino. 

D. Grybauskaitės teigimu, tai rodo didesnis nei įprastai balsavusiųjų užsienyje piliečių skaičius.

„Atmenu, mano rinkimų laikotarpiais dalyvaudavo 14 tūkst., 15 tūkst. rinkėjų, o dabar jų yra gerokai daugiau. Džiaugiuosi, kad sugebėjome nors kažkiek padidinti užsienyje gyvenančių mūsų piliečių aktyvumą ir dalyvavimą mūsų rinkimuose“, – BNS sakė D. Grybauskaitė.

Pirminiais duomenimis, šiemet užsienyje balsavo per 30 tūkst. Lietuvos piliečių. D. Grybauskaitė ragino žmones aktyviau dalyvauti antrajame Seimo rinkimų ture spalio 25 dieną.

„Tikrai noriu pakviesti visus aktyviau ateiti į antrąjį turą. Turime visi išdrįsti pasakyti: užteks liguistiems draudimams ir ribojimams, užteks priešų paieškoms, reikia galvoti apie Lietuvos ateitį ir kurti šviesią, stiprią, tvirtą, skaidrią visų mūsų Lietuvą, balsuoti už mums visiems dirbančius politikus, o ne tik dirbančius savo kišenei ar stovinčius, stebinčius ir dirbančius už atskiro oligarcho pinigus, todėl labai linkėčiau žmonėms išdrįsti ateiti, pakartoti dar kartą, kad jie yra už ateities Lietuvą“, – kalbėjo buvusi valstybės vadovė.

REKLAMA

Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, šiemet Seimo rinkimuose dalyvavo 1 mln. 167 tūkst. 801 arba 47,52 proc. rinkėjų.

Daugiausia balsų – 24,8 proc. – gavo opozicinė Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai, antra liko valdančioji Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga su 17,5 proc. balsų. Toliau eina Darbo partija – 9,47 proc. balsų, Lietuvos socialdemokratų partija – 9,26 proc., Laisvės partija – 9,02 proc. ir Liberalų sąjūdis – 6,79 procento. Kitos partijos neįveikė 5 proc. rinkimų barjero.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų