REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors moksleiviams vyriausybės žadamos prailgintos rudens atostogos galbūt ir skamba patraukliai, mažamečių mokinukų tėvams tai žada tik papildomą galvos skausmą. Tėvus atstovaujančios asociacijos siūlymą kritikuoja. NVSC aiškina, jog epidemiologine prasme tai gali būti naudinga, tačiau tik tuo atveju, jei tėvai vaikų neveš pas senelius. 

Nors moksleiviams vyriausybės žadamos prailgintos rudens atostogos galbūt ir skamba patraukliai, mažamečių mokinukų tėvams tai žada tik papildomą galvos skausmą. Tėvus atstovaujančios asociacijos siūlymą kritikuoja. NVSC aiškina, jog epidemiologine prasme tai gali būti naudinga, tačiau tik tuo atveju, jei tėvai vaikų neveš pas senelius. 

REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pirmadienį pranešė, jog šiuo metu yra svarstoma dvigubai prailginti moksleivių rudens atostogas ir kaip sakė jis pats, „leisti situacijai šiek tiek stabilizuotis“. 

Antradienį Seime premjeras Saulius Skvernelis taip pat teigiamai įvertino šią idėją: „Tos dvi savaitės būtų svarbus impulsas stabilizuojant situaciją“.

Rudens atostogos mokyklose turėtų prasidėti spalio 26 d. ir baigtis lapkričio 3 d. Dabar yra siūloma jas pratęsti visa savaite. 

REKLAMA
REKLAMA

Tėvų asociacijos į pasiūlymą reaguoja kritiškai

Lietuvos tėvų forumo (LTF) tarybos pirmininkas Darius Trečiakauskas sako, jog į tokį sprendimą galima pažvelgti dvejopai, tačiau. jo nuomone, sunku pasakyti, ar tai iš tikrųjų atneštų kažkokios realios naudos.

REKLAMA

„Jeigu šnekame konkrečiai apie mokinių atostogų prailginimą, žiūrint iš vaikų taško, žinoma – atostogos yra džiaugsmas. Ir jie visi jums pasakys taip, teisingai, mums nuėmė vasaros mėnesį todėl dabar reikia kitur kažkur pridėti.

Jeigu šnekame apie koronaviruso pandemiją – labai sunku vertinti, kai nėra duomenų. Turime bendrus skaičius, kurie niekaip nėra detalizuoti, nei pagal amžiaus grupes, nei pagal gretutinių ligų turėjimą. Toks absoliutus skaičius, o ne santykinis rodiklis nieko neparodo. Klausimų čia yra daugiau nei atsakymų“, – tv3.lt komentuoja D. Trečiakauskas.

REKLAMA
REKLAMA

Panašios pozicijos laikosi ir asociacijos „Tėvai švietimui“ pirmininkė Kristina Paulikė. Ji teigia, kad galbūt šiuo atveju naudingiau būtų skirti resursų kitoms priemonėms, kurios atneštų naudos ir ateityje.

„Labai sunku vertinti nesant ekspertui, epidemiologui, bet kyla klausimas, kas pasikeis, jei prailginsime atostogas? Kas tai bus – dar viena nieko neveikimo savaitė? Ar staiga per tą laiką sumažės užsikrėtimų atvejų? {...}

Priimant sprendimus, turime aiškiai žinoti, kokio rezultato tikimės. Gal geriau pagalvokime kaip užtikrinti kokybišką nuotolinį ugdymą, kuris jau yra neišvengiamas ir tampa mūsų gyvenimo dalimi.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Suprantama, kad neturint patirties, nėra lengva numatyti kelis žingsnius į priekį, tačiau verta pasikliauti kitų šalių sėkmingais pavyzdžiais, o jų tikrai yra. Deja, bet norime to ar nenorime, turėsime išmokti gyventi su nauju virusu“, – sako K. Paulikė.

Kyla klausimas – kas prižiūrės vaikus?

D. Trečiakauskas pripažįsta, kad toks rudens atostogų prailginimas visa savaite gali sukelti daug problemų kai kuriems tėvams.

„Be jokios abejonės, kiltų problemų. Jeigu mes paimtume praėjusius metus, ilgesnės atostogos tėvams buvo galimybė kažkur išvažiuoti. Šiandien, kada pasaulis praktiškai yra uždarytas ir negali išvažiuoti su vaikais paatostogauti, ta problema atsiranda“, – aiškina D. Trečiakauskas.

REKLAMA

Daugiausia problemų, LTF tarybos pirmininko nuomone, kiltų jaunesnio amžiaus moksleivių tėvams, kurie vaikų paprasčiausiai neturėtų kam palikti:

„Iš kitos pusės žiūrint, vaikai ne kiaurą dieną sėdi mokykloje. Ar pusdienis, ar diena – nėra labai didelio skirtumo. Čia galbūt didesnė problema mažesnių vaikų tėvams. Jeigu šnekame apie pradinukus, čia tos problemos atsiranda didesnės“.

K. Paulikė portalui aiškina, jog patirtis rodo, kad jau pavasarį karantinas tapo dideliu galvos skausmu tėvams, auginantiems mažamečius arba specialių poreikių vaikus. Visgi, jos nuomone, kai kurios įmonės sugebėjo itin gerai prisitaikyti bei pasiūlyti darbą iš namų, tad ir šiuo atveju dalis tėvų gali išvengti problemų.

REKLAMA

„Vienu metu teko ir savo darbus dirbti, ir užtikrinti sklandų nuotolinį ugdymo procesą. Nekalbant apie tai, kad ant pečių užgulė dar ir maisto ruoša. {...}

Esame jau parepetavę ir didelio iššūkio čia nebus. Pakankamai gerai pasiruošė nacionalinės švietimo institucijos, kurios parengė daug įvairių programų, rekomendacijų, skirtų sklandaus nuotolinio mokymosi užtikrinimui“, – savo nuomonę paaiškina K. Paulikė.

Tačiau darbą iš namų pasirinkti gali ne visi, tad asociacijos „Tėvai švietimui“ vadovė sako, kad likusiems tėvams prailgintos rudens atostogos gali tapti tarsi antras karantinas:

„Lieka klausimas: kaip padėti tiems, kurie neturi galimybės prižiūrėti vaikų namuose. Turime visi suprasti ir sutarti, kad kokybiškas ugdymas privalo būti užtikrintas bet kokiomis sąlygomis. Tam reikia sutelktumo – darbdavių, tėvų, ugdymo įstaigų, savivaldos ir nacionalinio lygmens institucijų“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Siūlo sprendimo būdą – nedarbingumo pažymos

Antradienį Seime sveikatos apsaugos ministras A. Veryga, paklaustas apie galimybę tėvams antrąją prailgintų atostogų savaitę suteikti nedarbingumo pažymėjimą, atsakė, kad kol kas apie tokią priemonę komentuoti negali ir planuojama dėl to tartis su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

K. Paulikė visgi sako, kad tokia galimybė turėtų būti suteikiama be didelių svarstymų: „Vienareikšmiškai. Jei tėvai yra priversti ne savo noru likti namuose, jie turi turėti galimybę pasiimti nedarbingumo pažymėjimą, tačiau tik tuo atveju, jei nesudarytos galimybės dirbti nuotoliniu būdu“.

Jai pritaria ir D. Trečiakauskas.

„Be jokios abejonės, jeigu valstybės sprendimai sukelia kažkokias problemas, tai turėtų būti ir lydintys valstybės normatyvai, aktai ar sprendimai, kurie padėtų tų pasekmių išvengti.

REKLAMA

Nes šitoje vietoje, jeigu šnekame būtent apie mažesnių vaikų tėvus, teisinga būtų, jeigu šioje vietoje pavyktų tėvams gauti nedarbingumą tai papildomai prailgintai savaitei", – teigia LTF tarybos pirmininkas.

NVSC: nepalikite vaikų seneliams

Antradienio ryto duomenimis, nuo rugsėjo 1 d. 255-iose šalies ugdymo įstaigoje registruoti 663 COVID-19 ligos atvejai. Serga 414 vaikų, taip pat 249 darbuotojai. Vidinis plitimas fiksuotas 48-iose įstaigose.

Kaip teigia Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) vidaus administravimo skyriaus specialistė Justina Petravičienė, iš per sekmadienį registruotų 205 atvejų, ketvirtadalis, tai yra, 53 atvejai, buvo asmenys, kurie arba dirba ugdymo įstaigose arba jose mokosi. Vakar tokių atvejų iš 203 registruota 30.

REKLAMA

„Taip, šių atvejų dalis yra, kai infekcija į ugdymo įstaigas patenka iš socialinės aplinkos, bet šiuo metu jau matomos tendencijos, kad įstaigų, kuriose fiksuojamas vidinis plitimas, gausėja.

Mūsų vertinimu, atsižvelgiant į situaciją ir minėtus skaičius, moksleivių rudens atostogų ilginimas yra sprendimas, kuris tikrai turės svarios įtakos stabdant infekcijos plitimą“, – NVSC situacijos vertinimą pateikia J. Petravičienė.

Ji sako suprantanti, jog šiais metais moksleivių atostogos tikriausiai bus kiek kitokios nei įprasta, tačiau jų metu ragina nepamiršti atsargumo. Tik laikantis visų saugumo priemonių papildoma savaitė nesilankant mokykloje gali būti naudinga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Suprantame nuovargį, suprantame norus, tačiau labai raginame šeimas susilaikyti nuo kelionių, apsilankymų susibūrimo vietose.

Ne kartą pastaruoju metu kartojame, kad dabar yra tas laikas, kai kiekvienas turime padaryti tai, ką galime, kad sustabdytume infekcijos plitimą“, – tv3.lt aiškina NVSC atstovė.

Ji taip pat pabrėžia ir tai, kad tėvai, neturintys kur palikti savo vaikų, pirma ieškotų kitų problemos sprendimų būdų, o ne vežtų juos pas rizikoje grupėje esančius senelius:

„Kalbant apie vaikų palikimą pas vyresnio amžiaus senelius, tai pirmiausia rekomenduotume tėvams paieškoti kitų galimų alternatyvų, juolab, kad ir darbui nuotoliniu būdu šiuo metu teikiamas prioritetas. Suprantame nepatogumus, tačiau situacija yra neeilinė ir sprendimai jai valdyti nėra eiliniai“.

REKLAMA

Remiantis Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, Lietuvoje jaunesni nei 6 metų vaikai arba vaikai su negalia atsižvelgiant į jų specialiuosius poreikius be objektyvios būtinybės neturėtų būti paliekami vieni, juos turėtų prižiūrėti arba suaugusieji, arba vyresni nei 14 metų paaugliai. 

Lietuvoje nuo koronavirusinės infekcijos mirė 118 žmonių, užsikrėtė 7 928, pasveiko 3 276.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų