REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilniečiams jodo tabletės vaistinėse pradedamos dalyti nuo antradienio, pranešė sostinės savivaldybė.

Vilniečiams jodo tabletės vaistinėse pradedamos dalyti nuo antradienio, pranešė sostinės savivaldybė.

REKLAMA

Preparatą, skirtą apsaugoti skydliaukę branduolinės avarijos atveju, sostinės gyventojai galės nemokamai pateikę asmens dokumentą atsiimti vaistinių tinkluose „Eurovaistinė“, „Camelia“, „Gintarinė vaistinė“, „Norfos vaistinė“ ir „Benu“.

Kalio jodido tabletės bus išduodamos visiems Vilniaus mieste gyvenamąją vietą deklaravusiems gyventojams, pateikusiems asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą.

„Preparatą dalijame pasitelkdami geranoriškai prie to prisijungiančias vaistines. Nors nelaimės rizika yra labai maža ir tikimės, kad šių tablečių panaudoti neprireiks, tačiau reikia, kad miesto gyventojai būtų pasiruošę“, – sakė Vilniaus savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis.

Registrų centras jau anksčiau pirmadienį pranešė, kad automatiškai pagal Vilniaus savivaldybės administracijos pavedimą Centro poliklinika vilniečiams išrašys 500 tūkst. receptų kalio jodido tabletėms įsigyti. Savivaldybė pabrėžia, kad tabletės nemokamai bus dalijamos tik Vilniuje registruotiems asmenims.

REKLAMA
REKLAMA

E.receptas kalio jodidui galios 30 dienų.

Pabrėžiama, kad vilniečiams kalio jodido tabletes reikėtų vartoti tik įvykus branduolinei avarijai kaimyninėje šalyje ir tik tuo atveju, jei tokias rekomendacijas pateiktų kompetentingos valstybės institucijos.  

REKLAMA

Savivaldybė primena, kad jei Astravo atominėje jėgainėje įvyktų nelaimė, kurios metu į aplinką patektų radioaktyviųjų medžiagų, Lietuvos institucijos gyventojus apie tai nedelsiant informuotų garsinėmis sirenomis, trumpaisiais perspėjimo pranešimais į mobiliuosius telefonus ir per radiją, televiziją bei kitas visuomenės informavimo priemones.

Tokios nelaimės atveju rekomenduojama užsidaryti patalpoje ir laukti valstybės institucijų pranešimų, kokių veiksmų ir priemonių imtis siekiant sumažinti pavojų. Šiame etape gyventojai taip pat būtų informuoti, ar reikia vartoti kalio jodido tabletes.  

REKLAMA
REKLAMA

Branduolinės avarijos atveju gyventojų evakavimas vykdomas 30 kilometrų spinduliu nuo reaktoriaus.

Pasak Vilniaus savivaldybės, kadangi šalies sostinė yra didesniu, t. y. 45 kilometrų atstumu nuo Astravo, nelaimės atveju Vilniaus gyventojai pirmiausia turėtų likti namie, neiti į lauką, sekti informaciją per radiją bei televiziją ir laukti tolesnių nurodymų: ar vartoti tabletes, dėvėti apsaugines kvėpavimo takų priemones, evakuotis.

Daugiau informacijos apie kalio jodido tablečių atsiėmimo tvarką, naudojimą ir rekomendacijas, kaip elgtis radiacinės nelaimės atveju galima rasti adresu jodas.vilnius.lt, taip pat lt72.lt.  

Iš viso Sveikatos apsaugos ministerija yra išdalijusi 4 mln. kalio jodido tablečių 16-ai savivaldybių, esančių 100 kilometrų atstumu nuo Astravo atominės elektrinės Baltarusijoje. Šios tabletės branduolinės avarijos atveju turėtų apsaugoti skydliaukę nuo radioaktyviojo jodo poveikio. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tabletes savivaldybės įpareigotos išdalyti gyventojams asmeniniam saugojimui arba pačios saugoti jas taip, kad branduolinės avarijos atveju jas per 2–3 val. būtų galima paskirstyti gyventojams.

Lietuva kritikuoja branduolinio projekto Astrave saugumą ir pasiruošusi boikotuoti jėgainės elektrą, Baltarusija atmeta kritiką. Pirmąjį elektrinės reaktorių planuojama įjungti kitų metų pirmąjį ketvirtį. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų