REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vyriausybės žadėtų 100 eurų išmokų poilsiui pedagogai gali ir nesulaukti. Dalis pandemijos metu dirbusių mokytojų nenustebo sužinoję, kad stringa jų poilsio finansavimo klausimas, o pačią priemonę vadina rinkiminiu triuku. Tuo metu kita dalis pedagogų vis dar tikisi, kad Seimą pasiekusiame biudžeto projekte papildomi pinigai atostogoms bus numatyti.

Vyriausybės žadėtų 100 eurų išmokų poilsiui pedagogai gali ir nesulaukti. Dalis pandemijos metu dirbusių mokytojų nenustebo sužinoję, kad stringa jų poilsio finansavimo klausimas, o pačią priemonę vadina rinkiminiu triuku. Tuo metu kita dalis pedagogų vis dar tikisi, kad Seimą pasiekusiame biudžeto projekte papildomi pinigai atostogoms bus numatyti.

REKLAMA

Ekonomikos ir inovacijų ministerija informuoja, kad 100 eurų išmokoms pedagogų poilsiui, kurioms bendrai reiktų apie 6,4 mln. eurų, finansavimas dar nėra numatytas. 

Lėšų dar tikisi sulaukti

Skirti išmokas pedagogų poilsiui pasiūlė Lietuvos švietimo ir mokslo profesinės sąjunga. Ir nors dabar Vyriausybei kyla klausimas, kaip bus finansuojamos jau palaimintos išmokos, profsąjungos pirmininkas Egidijus Milešinas vis dar tikisi, kad lėšos bus rastos.

„Mes kol kas dar niekaip nereaguojame vien dėl to, kad biudžetas į Seimą dar neatėjo. Aš manau, kad tie pinigai bus įdėti į biudžetą. Jeigu nebus įdėti į biudžetą, tada kalbėsimės su Vyriausybe, kaip čia gaunasi. <...> Rinkimai ar ne rinkimai, bet, jei yra sutarta, susitarimo turi būti laikomasi“, – tv3.lt kalbėjo E. Milešinas.

REKLAMA
REKLAMA

Profsąjungos vadovas apie lėšų trūkumą sako sužinojęs ne iš ministerijos, o iš žiniasklaidos. Bet čia pat jis pažymi, kad su Vyriausybe tariantis dėl išmokų pedagogams jų finansavimo šaltiniai nebuvo numatyti.

REKLAMA

„Mes apie tai, iš kur bus paimti pinigai, nieko nesitarėme. Nes realiai čia jau ne profsąjungos reikalai, iš kur finansuos. Mums tiktai pasakė, kad pinigai bus surasti ir Ekonomikos ir inovacijų ministerija turi paruošti tvarką, kaip tie pinigai mokytojus pasieks. Kol kas daugiau informacijos ir neturime“, – teigė E. Milešinas.

Bandymas papirkti nepavyko

Tuo metu Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Andrius Navickas, iš pat pradžių nepalaikęs plano pedagogų poilsiui skirti po 100 eurų, sako, kad ši išmoka tebuvo rinkiminis triukas.

REKLAMA
REKLAMA

„Mes taip ir vertiname, kad tai rinkiminis bandymas įtikti ar papirkti švietimo bendruomenę. Kai mato, kad tai nepadėjo ir nesuveikė, tai net neketina to vykdyti. Dauguma mokytojų buvo pasipiktinę ir netgi ketino atsisakyti ir nepriimti išmokų, tai niekas iš mūsų ir nenusivilia“, – tv3.lt kalbėjo A. Navickas.

Jo manymu, vietoj 100 eurų išmokų pedagogai mieliau būtų sulaukę didesnių atlygių už darbą pandemijos metu.

„Už darbą reikia mokėti atlyginimus, o ne bandyti kaip sovietmečiu dalinti kelialapius ar šaldytuvus, ar automobilius. Tai vertiname kaip nelogišką sprendimą, kaip bandymą papirkti, taip ir įvyko“, – sakė A. Navickas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Nenumatė, iš kur finansuos

Rugsėjo 23 d. Vyriausybė pritarė Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos siūlymui iš Lietuvos ateities ekonomikos DNR plane numatytų lėšų skirti po 100 eurų visų pedagogų – nuo darželio auklėtojų iki aukštųjų mokyklų dėstytojų – poilsiui kompensuoti. 

Tam skirta 6,3 milijonai eurų. Turizmo paslaugų teikėjams ketinta kompensuoti 100 eurų išlaidas kiekvienam pedagoginiam darbuotojui už Lietuvoje suteiktas turizmo paslaugas.

Tačiau Ekonomikos ir inovacijų ministerija informuoja, kad šiuo metu nėra aišku, iš ko bus finansuojamas pedagogų poilsis.

„Ministerija yra išsiuntusi Finansų ministerijai raštą, prašydama suteikti finansavimą šitai mokytojų poilsio priemonei, nes poreikis yra 6,4 mln. eurų. Kol kas atsakymo nesame gavę, iš kokių lėšų bus finansuojama šita priemonė“, – naujienų agentūrai BNS sakė ekonomikos ir inovacijų ministro patarėja Evelina Butkutė-Lazdauskienė.

REKLAMA

Nors Ekonomikos ir inovacijų ministerija tikisi, kad papildomas finansavimas bus įtrauktas į 2021 m. biudžeto projektą, Finansų ministerija taip pat nurodo, kad biudžete lėšų tam nenumatė.

„Jei įvyks taip, kad negausime finansavimo, tada reikėtų kelti klausimą, kiek realiai ši priemonė reikalinga, <...> tuomet teks jos atsisakyti. Bet kol kas apie tai negalvojame, tikimės, kad kartu su biudžetu bus patvirtinti pinigai“, – sakė E. Butkutė-Lazdauskienė.

Švietimo įstaigose pagrindines pareigas šiuo metu eina 62,9 tūkst. pedagoginių darbuotojų: ikimokyklinio ugdymo mokyklose – 12,5 tūkst., bendrojo ugdymo mokyklose – 34,5 tūkst., neformaliojo vaikų švietimo mokyklose ir formalųjį švietimą papildančio ugdymo mokyklose – 4,5 tūkst., profesinio mokymo įstaigose – 3,1 tūkst., kolegijose – 1,4 tūkst., universitetuose – 6,3 tūkst., savivaldybių švietimo pagalbos įstaigose – apie 0,6 tūkst.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų