REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Išankstinis balsavimas antrajame Seimo rinkimų ture prasidėjo įdomybėmis – naktį bandyta įsilaužti į išankstinio balsavimo vietą. Be to, skirtingai nuo pirmojo turo, atsirado galimybė saviizoliacijoje esantiems rinkėjams patiems atvykti į balsavimo punktus išreikšti valią. Didžiausiais iššūkiais atvykusiems tapo įmesti voką į balsadėžę ir užkurti nesivedantį automobilį.

Išankstinis balsavimas antrajame Seimo rinkimų ture prasidėjo įdomybėmis – naktį bandyta įsilaužti į išankstinio balsavimo vietą. Be to, skirtingai nuo pirmojo turo, atsirado galimybė saviizoliacijoje esantiems rinkėjams patiems atvykti į balsavimo punktus išreikšti valią. Didžiausiais iššūkiais atvykusiems tapo įmesti voką į balsadėžę ir užkurti nesivedantį automobilį.

REKLAMA

Pirmadienio rytą sostinės Lukiškių aikštėje per pirmąjį rinkimų turą matytų rinkėjų eilių – nė kvapo. Kiekvienas atvykęs gyventojas praktiškai be jokio laukimo galėjo pasinaudoti rinkimų teise.

Rinkimų komisijos nariai teigė, kad didesni srautai fiksuojami ne pačią pirmą, o kitomis išankstinio balsavimo dienomis. Tiesa, per antrąjį turą žmonės greičiau išreiškia savo valią ir dėl to, kad tenka rinktis vos iš dviejų kandidatų.

Greitai išreikšti savo valią pavyko ir kitiems rinkėjams:

„Absoliučiai. Antras buvo valstiečių partija, tai labai buvo lengva apsispręst. Lūkesčiai, kad protas pradėtų veikt Seime.“

REKLAMA
REKLAMA

„Nežinau, kad bent jau įgyvendins savo pažadus.“

Tiesa, rytas punkte buvo kiek neįprastas. Į rinkimų apylinkę atvykus komisijos nariams pastebėta, kad naktį kažkas bandė įsilaužti į patalpas. Sugadintos durys, todėl buvo iškviesti ir policijos pareigūnai.

REKLAMA

„Nieko ten ir nerado, nes tose patalpose mes per naktį nelaikome svarbios informacijos, dokumentų, biuletenių ir panašių dalykų“, – sako Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkė Laura Matjošaitytė.

Prieš pietus prie balsavimo punkto keletas gyventojų išsirikiavo į eilę, tačiau ji judėjo gana sparčiai.

O jau kita izoliacijoje esantiems, bet balsuoti norintiems skirtas mobilusis punktas prie „Litexpo" parodų rūmų.

Per pirmąjį rinkimų turą saviizoliacijoje esantys žmonės turėjo būti namuose ir laukti kol pas juos atvyks rinkimų komisijos nariai. Naudotis mobiliaisiais punktais jie negalėjo. Tačiau dabar tvarka pakeista ir saviizoliacijoje esantys žmonės gali atvažiuoti automobiliais ir atlikti savo pilietinę pareigą.

REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, komisijos nariai sako, jog jie neturi galimybės patikrinti, ar visi atvažiavę asmenys yra saviizoliacijoje.

„Ir mes galvojam, kad iš tikrųjų ne visi jie yra saviizoliacijoje, bet žmonės važiuoja. Neįmanoma patikrinti“, – pasakoja Rinkimų komisijos narė Daiva Veikutienė.

Čia iki vidudienio savo valią išreiškė vos kelios dešimtys gyventojų:

„Mano vyras saviizoliacijoje, tai aš savanoriškai saviizoliacijoje. Tai, žinoma, mes savo balsą norėjome atiduoti, buvome apsisprendę, tai vienareikšmiškai labai reikalingas šitas punktas.“

„Aš manau, kad tai yra, Vyriausybė, ar rinkimų komisija daro viską, kad patenkintų visus rinkėjų norus. Patogu, tiesiog užstrigau šiek tiek.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Atrodo, kad didžiausias iššūkis rinkėjams šiame punkte – įmesti voką į balsadėžę. Nors vienai rinkėjai kilo rimtesnių iššūkių – neužsikuriant automobiliui, į pagalbą suskubo čia atvykę žurnalistai.

Vyriausioji rinkimų komisija sako, kad saviizoliacijoje esantys asmenys balsuoti namuose šį turą galės tik išimtiniais atvejais – neturės galimybių nuvykti į mobilųjį punktą, arba pranešimą apie saviizoliaciją gaus penktadienį, arba šeštadienį.

„Galima kreiptis į Vyriausiąją rinkimų komisiją, mes pasistengsime užregistruoti tokių asmenų prašymus, perduoti rinkimų komisijoms“, – teigia L. Matjošaitytė.

Per pirmąjį turą kilo skandalas, kai ne pas visus saviizoliacijoje esančius rinkėjus atvyko komisijų nariai. Rinkimus stebintys „Baltųjų pirštinių“ teigia, kad tokių atvejų buvo mažiausiai 150.

REKLAMA

Biuletenių namuose sulauks ir sergantys koronavirusu. Jeigu izoliuotis turinčio rinkėjo nebus rasta namuose – informacija bus perduota policijai.

Šiandien prie balsadėžių suskubo ir dviejų partijų pirmininkai – Laisvės partijos lyderė Aušrinė Armonaitė ir valstiečių pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

„Akivaizdu, kad partijos, kurios šiandien turi daugiau balsų, dešiniosios partijos, jos jau savo rinkėjų maksimumą, matyt, pasiekė, kiek žmonių ateis, nuo to lems ar laimės dešiniosios partijos, ar ne“, – kalbėjo valstiečių pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

„Viskas yra realu, nes dar yra rinkimai, ir dėl to labai svarbu, kad žmonės ateitų ir pasirinktų pokyčius, kad Lietuvoje mes galėtume daugiau nuveikti švietime, žmogaus teisių srityje, ekonomikoje, kad pagaliau ta valdžia, kuri valdo Lietuvą per baimę ir skaldymą ir toliau tos strategijos laikosi, kad mes ją pakeistume visi kartu“, – sako Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė.

Išankstinis balsavimas, kaip ir per pirmąjį turą, tęsis iki ketvirtadienio vakaro, o pagrindinis balsavimas tradiciškai vyks sekmadienį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų