REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors Vilniaus savivaldybė prieš kelias savaites žadėjo spalio pradžioje pagaliau pradėti dalinti jodo tabletes gyventojams, procesai toliau stringa. Vaistinių atstovai dėl to tik gūžčioja pečiais, mat preparatus jau seniai turi ir tą daryti jau yra pasiruošusios.

Nors Vilniaus savivaldybė prieš kelias savaites žadėjo spalio pradžioje pagaliau pradėti dalinti jodo tabletes gyventojams, procesai toliau stringa. Vaistinių atstovai dėl to tik gūžčioja pečiais, mat preparatus jau seniai turi ir tą daryti jau yra pasiruošusios.

REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) jau prieš kurį laiką Vilniaus miesto savivaldybei buvo išdavusi kalio jodido tabletes, turinčias apsaugoti skydliaukę branduolinės avarijos atveju, tačiau dėl teisinių nesutarimų jos tiesiog liko gulėti sandėliuose

Tuo metu dalis vilniečių jau buvo gavę elektroninius receptus šiems preparatams atsiimti, tačiau skubėjusių tai padaryti laukė akibrokštas – už jodo tabletes teko susimokėti. Panašu, kad kol kas neaišku, kada jos pasieks vilniečius. Tačiau yra ženklų, kad pirmieji receptai jau išrašyti spalio 19 d.

Daugiau apie jodo tabletes žiūrėkite TV3 reportaže:

Pradėti turėjo dar spalio 9-ąją

„Eurovaistinės“ komunikacijos vadovės Lauros Bielskės teigimu, kalio jodido dalinimui Vilniaus miesto gyventojams pasiruošę visi vaistinių darbuotojai, tačiau dėl tam tikrų nesklandumų gautas prašymas iš Vilniaus miesto savivaldybės kol kas dalinimo nevykdyti. 

REKLAMA
REKLAMA

„Klientams vaistinėse specialistai praneša, kad bus atskira informacija apie tai, kad jau galima įsigyti nemokamą kalio jodidą. Tikimės, kad procesas vyks sklandžiai.

REKLAMA

Mus informavo, kad data nukeliama dėl elektorinių receptų, anksčiau buvo teigta, kad kalio jodidas bus dalinamas nuo spalio 9-osios“, – kalbėjo vaistinės atstovė.

Ji atkreipė dėmesį, kad „Eurovaistinėse“ dar galima rasti mokamo kalio jodido, kiekvienam besidominčiam akcentuojama, kad, deja, bet šio preparato galiojimo laikas yra trumpas.

„Tas, kurį dalinsime vilniečiams nemokamai, galios keletą metų“, – sakė L. Bielskė.

Kiek vėliau pašnekovė pridūrė, kad keli „Eurovaistinių“ atstovai patvirtinę, kad jau mato e-receptus, kurių galiojimas prasideda spalio 19 d. Tačiau tai dar neleidžia teigti, kad jau visiems vilniečiams jie yra išrašyti.

REKLAMA
REKLAMA

Pilnai pasirengusi kalio jodido tablečių dalinimui yra ir „Gintarinė vaistinė“.

„Jos paskirstytos per vaistines. Laukiame informacijos iš atsakingų institucijų dėl el. receptų pagal kuriuos vaistininkai galėtų išduoti preparatus, nes dėl didelio receptų kiekio ir e.sveikatos sistemos apkrovimo, e.receptų parengimas užtrūko, tad esame žemo starto pozicijoje ir laukiame signalo“, – komentavo vaistinės rinkodaros vadovė Irena Tėvelienė.

Išduos po 4 jodido tabletes

„Camelia“ vaistinių tinklo komunikacijos projektų vadovė Žiedūnė Juškytė taip pat patvirtino, kad sostinės vaistinės jau prieš kurį laiką yra gavusios kalio jodido tablečių neatlygintinam dalijimui iš Vilniaus miesto savivaldybės. 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Visgi kol kas tablečių vilniečiams dalinti dar negalime, nes dar negavome patvirtinimo iš Savivaldybės, kad galime pradėti dalinimo procesą. Tikimės, kad dalinti kalio jodido tabletes galėsime pradėti per artimiausias dvi savaites. Kiek mums yra žinoma, šiuo metu vilniečiams yra išrašinėjami elektroniniai receptai, pagal kuriuos, identifikavus klientus, jiems bus neatlygintinai išduodamos kiekvienam po 4 kalio jodido tabletes. 

Tabletes atsiėmusiems vilniečiams vaistininkai įteiks ir būtiną informacija apie tabletes bei jų vartojimą. Visgi vaistininkai pabrėžia šių tablečių nevartoti savo nuožiūra. Jei įvyktų atominės elektrinės avarija, nurodymus, kaip elgtis, operatyviai pateiktų Sveikatos apsaugos ministerija arba Vyriausybė. Būtent šių institucijų nurodymais ir reikėtų vadovautis“, – aiškino Ž. Juškytė.

REKLAMA

Kuo radioaktyvus jodas pavojingas?

„Camelia“ vaistininkė Donata Pranaitienė  priminė, kad atominės elektrinės avarijos atveju į aplinką išmetus radioaktyvųjį jodą jo galima įkvėpti į plaučius ar suvalgyti kartu su užterštu maistu (lauke augančiomis daržovėmis, uogomis ir kt., išgerti užteršto pieno, geriamojo vandens). 

„Taip radioaktyvusis jodas ima kauptis skydliaukėje. Kalio jodido tabletės (stabiliojo jodo preparatai) vartojamos siekiant apsaugoti skydliaukę nuo radioaktyviojo jodo. Skydliaukės prisotinimas stabiliuoju jodu (iš kalio jodido tablečių) paremtas skydliaukės fiziologija. 

Radioaktyviojo jodo patekimą į skydliaukę galima blokuoti įsotinimo būdu, kai anksti duodama didelė stabilaus jodo dozė. Laiku pavartojus stabiliojo jodo, skydliaukė juo užpildoma ir apsaugo šią liauką nuo radioaktyvaus jodo prisijungimo ir kaupimosi skydliaukėje. Taip nuo žalojančio radioaktyvaus jodo poveikio apsaugomas ir organizmas. Neišgėrus stabiliojo jodo tablečių, radioaktyvusis jodas kauptųsi skydliaukėje. Taip didėja rizika po kurio laiko atsirasti vėžiniams susirgimams, laiku išgertos kalio jodido tabletės šią tikimybę sumažina“, – aiškino ji.

REKLAMA

Pabrėžiama, kad vaistinėse yra parduodami spiritiniai ar vandeniniai jodo tirpalai, purškalai su jodu, maisto papildai, joduota druska branduolinės ar radiologinės avarijos metu skydliaukės tikrai neapsaugos nuo žalingo radioaktyviojo jodo poveikio.  

„Spiritinis jodo tirpalas yra tiesiog jodas, o ne kalio jodidas. Jodas yra toksiškas, veikia stipriai oksiduojamai, gali sukelti cheminių audinių nudegimų, apsinuodijimą. Todėl labai noriu paprašyti jokiais būdais jo  negerti, net ir skiedžiant vandeniu. Apsisaugojimui netinka ir joduota druska, nes norint gauti reikalingą kalio jodido dozę (130 mg), reikėtų suvalgyti maždaug 1,5 kg druskos, todėl akivaizdu, kad tai gali pakenkti jūsų sveikatai“, – akcentavo vaistininkė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaip vartoti tabletes atsitikus nelaimei?

•    naujagimiams iki 1 mėnesio reikėtų duoti ketvirtį tabletės arba 16 mg;

•    kūdikiams nuo 1 mėnesio iki 3 metų – pusę tabletės arba 32 mg;

•    vaikams nuo 3 iki 12 metų – visa tabletė arba 65 mg;

•    vaikams nuo 12 metų ir suaugusiesiems – dvi tabletės arba 130 mg.

Vartoti tik pranešus SAM 

Savo ruožtu SAM primena, kad 100 kilometrų atstumu nuo Baltarusijos atominės elektrinės (AE) esančioms savivaldybėms jau yra perduotos kalio jodido tabletės, kurios avarijos atveju apsaugotų skydliaukę nuo radioaktyviojo jodo poveikio.

REKLAMA

Kaip šias tabletes išdalinti gyventojams, turi nuspręsti pačios savivaldybės. Ministerijai sulaukiant klausimų dėl tablečių išdalinimo, gyventojams patariama kreiptis į savo savivaldybes ir sužinoti, kokiu būdu jiems bus išduotos jiems priklausančios kalio jodido tabletės.

Primenama, kad Vilniaus miesto savivaldybė nusprendė šias tabletes išdalinti per vaistines, dalis kitų savivaldybių gyventojams jas išdalinti planuoja per seniūnijas. 

SAM perdavė 4 mln. kalio jodido tablečių 16-ai savivaldybių, esančių 100 kilometrų atstumu nuo Baltarusijos AE. Remiantis 2020 m. gegužės 20 d. sveikatos apsaugos ministro įsakymu „Dėl stabiliojo jodo preparatų paskirstymo savivaldybėms ir gyventojams tvarkos aprašo patvirtinimo“, šias tabletes savivaldybės turi išdalinti gyventojams asmeniniam saugojimui arba pačios saugoti jas taip, kad branduolinės avarijos atveju jas per 2–3 val. būtų galima paskirstyti gyventojams.

REKLAMA

Primenama, kad kalio jodido tabletės turėtų būti vartojamos branduolinės nelaimės metu, kai per televiziją ar radiją paskelbiama, kad gyventojai turėtų tai padaryti. Savarankiškai priimti tokio sprendimo arba tai daryti prevenciškai tikrai nerekomenduojama. 

Paskelbus SAM, kalio jodidą suvartoti reikia nedelsiant, nes po 12 valandų silpnėja „gerojo“ jodo veikimas, kadangi radioaktyvusis jodas užima vietą skydliaukėje, o praėjus parai tablečių vartojimas nebeturi prasmės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų