REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Po pirmojo rinkimų turo aišku, kad naujojo Seimo valdančioji koalicija suksis arba aplink konservatorius, arba aplink valstiečius. Viską nulems antrasis rinkimų turas, kur geresnes pozicijas kol kas turi galima konservatorių, Laisvės partijos ir Liberalų sąjūdžio koalicija – jau šiandien šios partijos užsitikrino daugiau nei pusę šimto mandatų, o absoliučios sėkmės atveju turėtų beveik konstitucinę daugumą.

Po pirmojo rinkimų turo aišku, kad naujojo Seimo valdančioji koalicija suksis arba aplink konservatorius, arba aplink valstiečius. Viską nulems antrasis rinkimų turas, kur geresnes pozicijas kol kas turi galima konservatorių, Laisvės partijos ir Liberalų sąjūdžio koalicija – jau šiandien šios partijos užsitikrino daugiau nei pusę šimto mandatų, o absoliučios sėkmės atveju turėtų beveik konstitucinę daugumą.

REKLAMA

Naujienų portalas tv3.lt apžvelgia galimus antrojo rinkimų turo rezultatus ir kiek mandatų gali prikapsėti į galimų koalicijų sąskaitą.

Per pirmąjį rinkimų turą išrinkti 73 Seimo nariai. Sekmadienį geriausią rezultatą užfiksavo Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD). Konservatoriai daugiamandatėje surinko 24,8 proc. balsų ir gavo 23 mandatus. Dar vieną mandatą konservatoriams užtikrino pirmajame ture Antakalnio vienmandatėje laimėjusi TS-LKD kandidatė į premjeres Ingrida Šimonytė.

Antrojoje vietoje – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS). Dabartiniai valdantieji sulaukė 17,5 proc. balsų ir gavo 16 mandatų.

REKLAMA
REKLAMA

Trečią geriausią rezultatą užfiksavo Darbo partija. Viktoro Uspaskicho vadovaujama politinė jėga sulaukė 9,47 proc. rinkėjų palaikymo ir užsitikrino 9 mandatus.

REKLAMA

Ketvirtoji – Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP). Socialdemokratai surinko 9,26 proc. balsų ir savo sąskaitoje turi 8 mandatus.

Penktojoje vietoje sutinkame „jauniausią“ parlamentinę jėgą – Laisvės partiją. Pernai susikūrusi partija surinko 9,02 proc. rinkėjų balsų ir gavo 8 mandatus.

Paskutinė Seimo rinkimų kartelę peržengusi partija – Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis (LRLS). Viktorijos Čmilytės-Nielsen vadovaujama politinė jėga gavo 6,79 proc. rinkėjų balsų ir 6 mandatus.

Pirmajame rinkimų ture, be I. Šimonytės, taip pat išrinkti ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠS) atstovai – Česlavas Olševskis pergalę šventė Medininkų apygardoje, o Beata Petkevič – Šalčininkuose.

REKLAMA
REKLAMA

Šešios į Seimą patekusios partijos gana aiškiai save priskiria vienai ar kitai politinei krypčiai. Valstiečiai, socialdemokratai ir darbiečiai save pozicionuoja centro-kairėje, konservatoriai, Laisvės partija ir liberalai – centro-dešinėje.

Jeigu partijos, be jokių išlygų, dalyvauja savo politinės krypties partijų formuojamose koalicijose, nors ir nežymų, bet visgi pranašumą po pirmojo turo turi dešinieji.

Konservatoriai, Laisvės partija ir Liberalų sąjūdis kartu turi 37 mandatus.

Valstiečiai, Darbo partija ir socialdemokratai turi 33 išrinktus Seimo narius. Jei pridėtume du pirmajame ture išrinktus LLRA-KŠS, kuri šioje kadencijoje sudarė koaliciją su valstiečiais, atstovus, skirtumas tarp dviejų galimų koalicijų tirpsta iki 2 vietų parlamente.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Seime yra 141 Seimo narys, tad norint turėti nors ir trapią, bet daugumą, reikia užsitikrinti bent 71 mandatą.

Žiūrint į antrąjį rinkimų turą, esti apygardų, kuriuose kaip ir aišku, kurią koaliciją pasirinktų laimėjęs kandidatas. 18 apygardų susikaus konservatorių, Laisvės partijos arba Liberalų sąjūdžio kandidatai. Tad potenciali centro-dešinės koalicija naujajame Seime jau dabar yra užsitikrinusi bent 55 mandatus.

Centro-kairės koalicijoje reikalai atrodo kol kas niūriau – tik 5 apygardose susikaus valstiečiai, socialdemokratai ar darbiečiai, tad šie potencialūs valdantieji šiuo metu savo sąskaitoje turi 40 mandatų.

REKLAMA

Pažiūrėkime į optimistinius scenarijus. Jei visose apygardose, kuriose antrajame ture dalyvauja TS-LKD, Laisvės partijos ar Liberalų sąjūdžio kandidatai, būtent šių partijų kandidatai ir laimėtų, tokia koalicija turėtų net 93 mandatus.

Jei visose apygardose laimėtų potencialūs centro-kairės koalicijos formuotojai – LVŽS, Darbo partija ir LSDP – tokia koalicija savo sąskaitoje turėtų 77 mandatus.

Dar galima pridėti Lenkų rinkimų akcijos kandidatę Ritą Tamašunienę, kuri priklauso dabartinei valstiečių vadovaujamai valdančiajai koalicijai, bei Kėdainiuose į antrą rinkimų turą patekusį ir valstiečių frakcijai priklausantį Darių Kaminską, kuriam konkurencijos vienmandatėje nesudarė nei valstiečių, nei darbiečių kandidatas.

REKLAMA

Prie šios koalicijos galima būtų pridėti ir Algirdą Butkevičių. Buvęs premjeras antrajame rinkimų ture varžysis su valstiečiu Kęstučiu Smirnovu. Jei prie koalicijos prisidėtų A. Butkevičius, R. Tamašunienė ir D. Kaminskas, centro-kairės koalicija Seime turėtų 80 balsų.

2016 m. rinkimų baigtį iš esmės nulėmė valstiečių pergalės prieš konservatorius antrajame rinkimų ture. Šiemet LVŽS ir TS-LKD kandidatų dvikovose spręsis 23 mandatų likimas.

Klausimas yra dėl kelių vienmandačių, kuriose kovoja nė vienai į Seimą išrinktai partijai nepriklausantys politikai. Jei atotrūkis tarp dviejų galimų koalicijų bus itin mažas, vienas ar keli prie vienos ar kitos ašies prisijungę vienmandatininkai gali nusverti, kuri pusė bus pozicijoje, o kuri – opozicijoje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Saulės apygardoje pirmajame rinkimų ture daugiausiai balsų gavo save išsikėlęs Šiaulių mero patarėjas Domas Griškevičius. Antrajame ture jam teks susirungti su valstiečių remiamu Valerijumi Simuliku.

D. Griškevičius anksčiau priklausė socialdemokratams, tačiau vėliau pasitraukė iš partijos ir savivaldos rinkimuose dalyvavo su Saulės miesto mero Artūro Visocko judėjimu.

Gargžduose pergalę gali nuskinti ilgametis Seimo narys Petras Gražulis. Dažnai parlamentaras Seimo salėje aštriai pasisako prieš konservatorius, o taip pat yra pagarsėjęs dėl savo homofobinių pažiūrų, tad naivu būtų tikėtis, kad P. Gražulis prisijungtų prie TS-LKD, Laisvės partijos ir liberalų formuojamos koalicijos. Visgi nežinia, ar išrinktas į Seimą, P. Gražulis savo balsą pažadėtų kairiesiems.

REKLAMA

Telšių vienmandatėje apygardoje antrajame ture dalyvaus Centro partijos-tautininkų atstovas Algirdas Bacevičius. Nors partijos lyderis Naglis Puteikis šioje kadencijoje ir rėmė valstiečius, tą nebūtinai darytų A. Bacevičius.

Kelmės-Šilalės apygardoje „Laisvės ir teisingumo“ partijos pirmininkas Remigijus Žemaitaitis gali tapti vieninteliu savo politinės jėgos atstovu Seime. Politikas dalį praėjusios kadencijos buvo valdančiųjų narys, užėmė Seimo vicepirmininko postą, tačiau vėliau buvo atstatydintas.

Visgi R. Žemaitaičio vadovaujama partija save pristatė kaip liberalią, tad, pergalės atveju, šio politiko sprendimas gali būti vienas iš tų lemiamų veiksnių, kuris koalicijos svarstykles pasvers į vieną ar kitą pusę.

REKLAMA

Sėlos vakarinėje mandatą iškovoti gali save išsikėlęs verslininkas ir buvęs Biržų meras Valdemaras Valkiūnas. Politikas anksčiau priklausė socialdemokratams, tačiau iš šios partijos buvo pašalintas. Prie centro-dešinės koalicijos V. Valkiūnas neturėtų jungtis, nes yra pagarsėjęs dėl savo ksenofobiškų pasisakymų, euroskeptiškų pažiūrų.

Antrasis Seimo rinkimų turas vyks spalio 25 d.

TS-LKD komentarus iš Valdovų rūmų žiūrėkite:

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų