REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

„Matosi iš dabartinių rezultatų, kad tikriausiai mes būsime antri, o ne pirmi. Miestai, atėjus Vilniaus rezultatams turėtų tą situaciją pakeisti“, – po vidurnakčio teigia valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis. Pasak jo, skirtumas turėtų būti apie vieną ar du mandatus, tačiau aiškina, kad tai nieko nereiškia.

„Matosi iš dabartinių rezultatų, kad tikriausiai mes būsime antri, o ne pirmi. Miestai, atėjus Vilniaus rezultatams turėtų tą situaciją pakeisti“, – po vidurnakčio teigia valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis. Pasak jo, skirtumas turėtų būti apie vieną ar du mandatus, tačiau aiškina, kad tai nieko nereiškia.

REKLAMA

Pasak jo, Vyriausioji rinkimų komisija skaičiuoja balsus ir bus aišku, kas papuolė į antrąją turą: „Bet kuriuo atveju, viskas bus aišku antrajame ture.“

„Antrame ture bus daug mūsų ir daug konservatorių partijos kandidatų. Antrame ture, tose kaimiškose apygardose, nesvarbu ar mūsų kandidatai pirmauja, arba Darbo partijos ar socdemų būtų, jie turi šansų laimėti. Bendra suma centro-kairės kandidatų balsų yra daug didesnė nei dešiniųjų. Miestuose, kaip Vilniuje ir kitur, bus truputį kitaip“, – sakė R. Karbauskis.

R. Karbauskis prisiminė, kad prieš ketverius metus buvo ta pati situacija kaip šiemet. Valstiečiai ilgai pirmavo, o atėjus Vilniaus rezultatams smuko į antrąją poziciją.

REKLAMA
REKLAMA

„Atėjo antras turas – viskas stojo į savo vietas. Čia yra žmonių pasirinkimas ir nebūtinai viskas bus kaip praeitą kartą rinkimuose. Mes esame ramus, nes padarėme viską, ką galėjome. Lietuvos rezultatai yra puikūs, o dešinieji sako, kad viską darėme blogai, o jie padarys geriau. Jei žmonės tuo patikės, tai kaip jie nutars“, – sakė valstiečių vedlys.

REKLAMA

Jis teigė, kad niekam iš partijų neplanuoja skambinti, nes dar nėra prasmės apie tai kalbėti. Dėl koalicijos dažniausiai būna kalbama po antrojo turo rezultatų.

„Tikrai nėra prasmės apie tai šnekėti dabar. Manau, jei reiks kažkam tai skambinti, tai tik dėl to, jei kurie mūsų kandidatai tarpusavyje nesusitars dėl palaikymo. Aš tikiuosi, kad vis dėlto sutars“, – teigė R. Karbauskis.

Valstiečių lyderis žada paremti visus centro-kairės partijos kandidatus antrame ture, kurie susidurs su dešiniaisiais: „Tikiuosi, kad jie padarys taip pat, tam, kad Seime liberalai bendrąją prasme ir konservatoriai, kurie yra liberalai, turėtų kuo mažiau žmonių.“

REKLAMA
REKLAMA

Viską parodys antrasis turas

Pasiteiravus, ar tikisi, kad po antrojo turo valstiečiai išplėš pergalę, R. Karbauskis pripažino, kad sunku dar pasakyti, bet to neatmeta.

„Sunku pasakyti. Tikrai mūsų bus nemažai antrame ture. Ar jie visi laimės ar ne, dabar atsakyti negalima. Tai yra žmonių pasirinkimas.

Gali būti, kad daugelis jų pateks į Seimą, nes antrame ture, ypatingai kaimiškose apygardose panašus dešiniųjų ir kairiųjų rezultatas baigiasi tuo, kad laimi kairiųjų kandidatai centro-kairės, nes bazė rinkėjų daug didesnė. Aišku, bus įdomu, kaip bus Kaune“, – teigė R. Karbauskis.

Skvernelis įvertino pirmuosius rezultatus: „Jie geresni, nei buvo galima tikėtis“

Premjeras Saulius Skvernelis įvertino pirmuosius rinkimų rezultatus. Pasak jo, kol kas rezultatas geresnis nei buvo galima tikėtis, tačiau neslepia, kad tai dar tik kelio pradžia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Jie geresni, nei buvo galima tikėtis. Aišku, dar nėra didžiųjų miestų. Ypatingai Vilniaus ir Kauno, kur korekcijos natūralu, kad bus. Bus aišku, į kurią pusę. Bet jeigu mes išliktume panašioje tendencijoje, kaip dabar yra, antroje vietoje po miestų apylinkių paskaičiavimo – tai būtų fantastinis rezultatas.

Ir aišku, priklauso nuo vienmandatininkų. Pasižiūrėjau, kad tikrai yra bent du kol kas, kurie turi realia galimybę netgi primajame ture laimėti. Yra dar keletas žmonių, kurie labai tvirtai pirmauja. Kol kas rezultatas neblogas – bet dar tik kelio pradžia“, – sakė S. Skvernelis.

Pasak premjero, ryškėja dvi galimos koalicijos: „Arba cento-kairė, arba dešinės. Priklausys nuo to ir stiprias korekcijas įneš didieji miestai.“

REKLAMA

Ministras primininkas pripažino, kad dabartinių koalicijos partnerių Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos ir Lietuvos socialdemokratų darbo partijos rezultatai, kurie dabar stovi ant 5 proc. barjero ribos, gali nulemti koalicijos ateitį, ar ji bus centro-kairės, ar dešinės.

„Žinoma, kalbant apie šias dvi partijas, jei peržengia barjerą, tai gerokai stiprina pozicijas kalbant apie centro-kairės koaliciją. Tikiuosi, kad Lietuvos lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškų šeimų sąjunga tikrai peržengs 5 proc. visų pastangų dėka. Labai gaila, kad šiek tiek trūksta mūsų koalicijos partneriams socialdarbiečiams, bet gal“, – teigė S. Skvernelis.

REKLAMA

Derėtis nori jau rytoj

Premjeras teigė, kad derėtis dėl galimos koalicijos norėtų jau rytoj, jei sulauks palankių rinkimų rezultatų po pirmojo turo.

„Manau, kad šiąnakt, tikrai ne. Žinau, Ramūnas irgi miegoti eis. Man rytoj į darbą reikia, tai tą patį padarysiu ir nėra tikslo.

Ryte matysime bendrą vaizdą, kaip bus su vienmandatininkais. Ir dienos eigoje būtų galima pabandyti formuoti, bent pasiklabėti su galimais partneriais, ar matytų teoriškai galimybę bendrą turėti tą centro-kairės bloką. Aš niekam neskambinsiu, paliksiu partijos primininkui tuos sprendimus priimti, gal mums kas nors pirmi paskambins“, – teigė S. Skvernelis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skvernelis norėtų pabūti ir Seimo nariu

Paklaustas, ar apsisprendęs likti premjeru, jei rezultatai būtų geri, jis teigė, kad dar per anksti dar kalbėti, nes dabar sprendė žmonės, po to dėlios šį klausimą dar koalicija.

„Prieš ketverius metus nebuvau nusprendęs ir nejaučiau, kad taip bus, o gavosi. Tai dabar spėlionės ir nuojautos yra nepagrįstos“, – teigė S. Skvernelis.

Ne, aš geriau pabūčiau ir pasinaudočiau galimybe dalyvauti teisėkūros procesuose Seime. Buvau jau antroje Vyriausybėje, o Seimo nariu dar nepabuvau“, – kalbėjo jis ir pridūrė, kad norėtųsi pabūti ir Seimo nariu.

„Aš matau save Teisės ir teisėtvarkos arba Nacionalinio saugumo (komitete – aut. past.)“, – pridūrė jis.

REKLAMA

Nustebino Laisvės ir Darbo partijos

S. Skvernelis taip pat teigė esantis nustebęs Laisvės partijos rezultatais, ji, pagal pirmuosius rezultatus, peržengtų 5 proc. ribą.

„Akivaizdžiai nustebino Laisvės partija. Jeigu tokia tendencija išliks, dar Vilnius nesuskaičiuotas, jau dabar yra 5 procentai. Vilnius sustiprins pozicijas, man atrodo, tai, ko gero, tai bus didžiausia staigmena“, – sakė S. Skvernelis.

Pasak jo, stebina ir Darbo partijos rezultatas, ji kol kas trečioje vietoje.

„Irgi stebina, to nereikia slėpti. Tas kažkelintas atgimimas, jau praėjo ketveri metai, kai jie buvo valdžioje“, – kalbėjo „valstiečių“ sąrašo lyderis.

Jis tvirtino sunkiai įsivaizduojantis, kad Vyriausybei galėtų vadovauti Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas.

REKLAMA

„Kol kas turbūt apie tai sunku kalbėti, bet visko būna“, – svarstė S. Skvernelis.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, suskaičiavus balsus 1082 apylinkėse iš 1989, už „valstiečius“ balsavo 21,59 proc. rinkėjų, ir tai kol kas jiems duotų 19 mandatų iš 70-ties daugiamandatėje apygardoje.

Antroje vietoje yra opozicinė Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai su 17,12 proc. balsų, tai jiems kol kas žada 15 mandatų. Trečioje vietoje yra per praėjusius rinkimus daugiamandatėje barjero neperlipusi Darbo partija su 13,23 proc. balsų ir 12 mandatų. 

Ketvirta būtų opozicinė Lietuvos socialdemokratų partija, ji šiose apylinkėse surinko 10,8 proc. rinkėjų balsų ir gautų dešimt mandatų. Pirminiais duomenimis, pirmą kartą parlamento rinkimuose dalyvaujanti Laisvės partija perkopia 5 proc. barjerą su 5,79 proc. rinkėjų balsų ir galėtų tikėtis penkių mandatų. Opozicinis Liberalų sąjūdis šiose apylinkėse surinko 5 proc. balsų ir gautų penkis mandatus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Skvernelis prabilo apie galimą koaliciją – įvardijo, su kuo eitų

Kiek anksčiau, laukiant rinkimų rezultatų premjeras S. Skvernelis teigė, kad tikisi pergalės ir centro–kairės Vyriausybės. Pasak S. Skvernelio, centro–kairės Vyriausybę galėtų formuoti valstiečiai, socialdemokratai, Darbo partija, Lietuvos lenkų rinkimų akcija – krikščioniškų šeimų sąjunga ir socialdarbiečiai.

„Pagal pirminius rezultatus, tai matytųsi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, socialdemokratai, Darbo partija, gal dar kas nors praeis.

Aš tikiuosi, kad bus ir mūsų dabartiniai koalicijos partneriai – Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga ir ant ribos balansuoja Socialdemokratų darbo partija, taip pat neaišku, kaip bus su „Laisve ir teisingumu“, – sakė premjeras ir kaip alternatyvą jis įvardino konservatorių, Liberalų sąjūdžio ir Laisvės partijos koaliciją.

REKLAMA

„Pergalė – kai užimama pirma vieta. Jei rimtai, manau, kad pergalė būtų, jei po rinkimų turėtume centro–kairės Vyriausybę ir daugumą Seime“, – sakė S. Skvernelis.

Nemato savęs su konservatoriais

Pasak premjero, jis savęs nemato valdančiojoje daugumoje su konservatoriais: „Partija laisva valia gali spręsti ir Seimo frakcijoje, kur ir kokia koalicija bus, bet aš asmeniškai savęs tokioje valdančioje daugumoje nematau.

Kalbant apie dabartinę partijos vadovybę, tuos lyderius, kurie yra Seime – tai man jie nėra priimtini nei kaip politikai, nei kaip žmonės“, – sakė S. Skvernelis.

Paryčiais jau tikisi kalbėtis su kitomis partijomis

Pasiteiravus, ar su kažkuo jau kalbėjo apie bendradarbiavimą po rinkimų, premjeras teigė, kad su niekuo, išskyrus dabartinius koalicijos partnerius.

REKLAMA

„Su niekuo, išskyrus dabartinius mūsų koalicijos partnerius. Kiti atstumų laikėsi, bandė visokių istorijų ir sutarimų daryti su keistomis koalicijomis. Manau, kad šiandien jau paryčiui bus galima, jei kas ištvers, su kažkuo kalbėtis. Arba rytoj.

Galimas toks variantas, kad po tų pirmųjų rezultatų daugiamandatėje, matysime, kas yra antrajame ture, gali susiformuoti centro–kairės blokas, kuris sutiks bendradarbiauti antrose turose ir formuoti kaip blokas Vyriausybę. Gali būti ir atvirkščiai“, – sakė S. Skvernelis.

Pasak norėtųsi, kad koalicijos partneriai Lietuvos lenkų rinkimų akcija - krikščioniškų šeimų sąjunga ir LSDDP peržengtų rinkimų kartelę. S. Skvernelis nespėliojo, kiek galėtų valstiečiai gauti balsų. Jis tikisi, kad penkios ar šešios partijos turėtų pereiti 5 proc. barjerą, kuris būtinas patekti į Seimą.

REKLAMA
REKLAMA

Nelaiko savęs favoritu apygardoje

„Valstiečių“ sąrašo lyderis taip pat pasidžiaugė dideliu rinkėjų aktyvumu bei pripažino, kad didesnis aktyvumas miestuose didesnės naudos duos dešiniosioms partijoms.

„Aš džiaugiuosi pakankamai dideliu aktyvumu, žinant kokiomis sąlygomis mes šiemet balsuojame, o miestuose natūralu, kad didesnis aktyvumas reiškia, jog daugiau balsų surinks dešiniosios partijos“, – svarstė S. Skvernelis.

Jis kandidatuoja sostinės Pilaitės-Karoliniškių apygardoje, kuri yra viena aktyviausių – naujausiais duomenimis čia balsavo 52,76 proc. rinkėjų.

S. Skvernelis nesiryžo spėlioti, ar didelis aktyvumas turės įtakos jo asmeniniams rezultatams.

„Nereikėtų dabar spėlioti, žinant, kad apygardos ribos pasikeitusios ir daugiau yra koncentruojamasi į Pilaitę, tai visko gali būt“, – teigė S. Skvernelis.

Jis tvirtino nelaikantis savęs favoritu savo apygardoje, didžiausiais savo konkurentais jis įvardino Liberalų sąjūdžio kandidatą Eugenijų Gentvilą, „Laisvės partijos“ kandidatę Ievą Pakarklytę ir konservatorių iškeltą Radvilę Morkūnaitę-Mikulėnienę.

Pasak premjero, rinkėjų aktyvumui galėjo turėti įtakos ir koronaviruso pandemija.

„Rezultatai turbūt ne tik Lietuvoje sunkiai nuspėjami, kadangi balsuoja visi keistose sąlygose ir tai lemia rinkėjų aktyvumą. Tie žmonės, kurie bijo, turi sveikatos problemų, turbūt neatėjo, jaunesni žmonės yra aktyvesni, jiems mažesnė rizika yra, bet nespėliokime, nedaug liko laukti“, – svarstė S. Skvernelis.

REKLAMA

2016 metais S. Skvernelis pergalę tuometinėje Karoliniškių vienmandatėje apygardoje šventė po antro turo, antras liko konservatorių kandidatas Kęstutis Masiulis.

Seimo rinkimų naktis valstiečių būstinėje: atvertė kortas – su Šimonyte ir Landsbergiu jiems nepakeliui

Lietuvos politinės partijos laukia rinkimų rezultatų. Vieni jų laukia restoranuose, o valstiečiai – Konstitucijos prospekte esančiame kabinete. Portalo tv3.lt žurnalistai lankosi politinių partijų būstinėse. Kokios politikų nuotaikos ir lūkesčiai?

Valstiečių lyderis Ramūnas Karbauskis teigė, kad nuotaikos yra geros, tačiau dėl koronaviruso krizės partijos būtinėje susirinko vos keletas partijos narių. Rinkiminę naktį pas valstiečius būstinėje nelūžo ir stalai nuo vaišių, buvo galima pamatyti tik truputį saldumynų ir gaiviųjų gėrimų.

„Kvietėme vienmandatininkus, mūsų komunikacinės grupės žmones. Mes galvojome, ko mažiau mūsų būtų, kad mažiau rizikų kiltų“, – kalbėjo R. Karbauskis.

„Nuotaikos geros, nes mes bijojome dėl šių rinkimų. Jie vyksta koronaviruso  krizės metu. Rinkimų tokių neturėjom. Skaičiai kol kas matau, 47 proc. ir padidės. Tai geras aktyvumas. Tikiuosi, kad žmonės bus išsirinkę tinkamą valdžią, o kokia ji bus, pamatysime po kelių valandų.

REKLAMA

Mes labai norėtume formuoti valdančiąją daugumą sekančioje 13 Seimo kadencijoje. Ar užteks balsų – tai pamatysime po antrojo turo, nes po pirmojo turo dabar niekas nebus aišku“, – sakė R. Karbauskis.

R. Karbauskis sunkiai drįso prognozuoti, ar jų vienmandatininkai po pirmojo turo išplėš pergalę, tik įvardijo Rimos Baškienės pavardę: „Mes turėjome labai daug vienmandatininkų – tai bus jiems egzaminas.“

Prakalbo apie koaliciją: su Šimonyte ir Landsbergiu neįsivaizduoja

R. Karbauskis teigė, kad po pirmojo turo dar ankstoka dėlioti koaliciją. Pasiteiravus, ar yra partijų, su kuriomis neitų po rinkimų į koaliciją, R Karbauskis sakė, kad nelabai galėtų išskirti tokių, bet vėliau įvardijo konservatorius.

„Žinau S. Skverneliu žodžius, kad jis nemano, kad koalicijoje reikėtų dirbti su konservatoriais. Su tais konservatoriais, kuriems vadovauja Šimonytė ir Gabrielius Landsbergis, tikriausiai sunku būtų tikėtis eiti. Bet jei ten po reitingavimo dominuos krikščionys demokratai – tai gali būti kitaip“, – sakė R. Karbauskis.

Socialdemokratai teigė, kad po rinkimų turės jų atsiprašyti, žurnalistai klausė, ar planuoja tą daryti: „Jei jie parems mūsų kandidatus antrajame rinkimų ture, kur kovosime su konservatoriais, jei tokių apygardų bus, tokiu atveju, tą padarysiu, bet kiek žinau, jie to nedarys.“

REKLAMA

Pasak jo, antrajame ture, kur kovos socialdemokratai su konservatoriais ar liberalais, tai žada remti socialdemokratus: „Taip darysime visų ir su visų kitų partijų atžvilgiu, kurios galėtų būti centro kairės koalicijoje. Jų reikalavome, prašėme pasakyti, kaip jie darys. Bet šnekėdami apie tai, kad centro kairė ura jų misija – jie vis dėlto to nepasakė. Kiek žinome, jų pažadai yra dešiniajai pusei remti.“

Pasak valstiečių vedlio, centro kairės koalicijoje dar galėtų būti Darbo partija, „Laisvė ir teisingumas“ bei Lietuvos lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškųjų šeimų sąjunga.

R. Karbauskis sako nemanantis, kad didesnis rinkėjų aktyvumas miestuose nei kaimiškose vietovėse gali turėti įtakos jo partijos rezultatams.

„Nematau didelio skirtumo. Manau, kad truputį pasikeitė situacija nuo 2016 metų ir dabar turėtų Vilniuje, Kaune būti didesnis pasiskirstymas miestuose tarp partijų“, – sakė R. Karbauskis.

„Kaimiškose savivaldybėse turbūt kitaip šiek tiek bus – mažiau turbūt liberalios partijos gaus balsų, bet pamatysime, ką dabar spėlioti“, – pridūrė jis.

Valstiečių lyderis taip pat teigė nemanantis, kad rinkėjų aktyvumui įtakos turėjo sekmadienį pliaupęs lietus.

„Aktyvumas tikrai didelis, vertinant visas aplinkybes. Aišku, dargana galbūt galėjo nulemti procentą žmonių, bet 37-ar 38 proc., kiek ten jų bus galutinai, yra labai geras rezultatas“, – kalbėjo „valstiečių“ lyderis.

Valstiečių vedlys teigė, kad per koronaviruso pandemiją svarbiausia jiems buvo apsaugoti žmones. Kaip tai galėjo paveikti rinkimus, jis teigė, kad sunku pasakyti, bet pripažino, kad buvo matomi daugiau nei kitos partijos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų