REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Visi saviizoliacijoje balsuoti negalėjusių rinkėjų skundai bus nagrinėjami, buvo atvejų, kai vietos rinkimų komisijų nariai negalėjo patekti į laiptines ar nerado rinkėjų namuose, teigia Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) vadovė Laura Matjošaitytė.

Visi saviizoliacijoje balsuoti negalėjusių rinkėjų skundai bus nagrinėjami, buvo atvejų, kai vietos rinkimų komisijų nariai negalėjo patekti į laiptines ar nerado rinkėjų namuose, teigia Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) vadovė Laura Matjošaitytė.

REKLAMA

„Kiekvienas atvejis analizuojamas, kur galėjome, organizavome balsavimą, ačiū visiems Lietuvoje esančių rinkimų komisijų nariams, kurie greitai, operatyviai organizavo šį procesą ir padėjo rinkėjams pasinaudoti teise dalyvauti rinkimuose“, – per spaudos konferenciją sekmadienį sakė L. Matjošaitytė.

Vyriausioji rinkimų komisija bei visuomeninė organizacija „Baltosios pirštinės“ pasibaigus balsavimui namuose sulaukė skundų, kad kai kurie saviizoliacijoje esantys rinkėjai nesulaukė rinkimų komisijų narių, nors buvo užsiregistravę balsuoti namuose.

„VRK dėl kiekvieno atvejo prašys ir raštiškų paaiškinimų iš rinkimų komisijų, kurios organizavo balsavimą namuose, ką mes dabar žinome, kad dalies rinkėjų nerado namuose, dalis neatidarė durų, buvo rakinamos laiptinės, kai kurie rinkėjai šiandien paskambinę trumpuoju telefonu sužinojo, kad jie negali kitaip atvykti balsuoti, parašė skundą rinkimų komisijai“, – teigė VRK vadovė.

REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, skundus pateikė ir rinkėjai, kurie registruotis balsavimui namuose norėjo jau pasibaigus nustatytam laikui.

„Turime situaciją, kai asmuo grįžęs iš užsienio, izoliuojasi viešbutyje, rinkimų komisijos nariai nuvyko į viešbutį, tuo metu asmens nerado, pasirodo, jis buvo sporto klube. Turime istorijų, kurie tik šiandien grįžę iš užsienio kreipėsi su skundais, kurie nebuvo užsiregistravę balsuoti namuose, nors buvo saviizoliacijoje. Turime vieną atvejį, kur asmuo buvo saviizoliacijoje, tačiau balsavo apylinkėje, kartais asmenys nurodo neteisingus savo kontaktus ir jais neįmanoma susisiekti“, - teigė L. Matjošaitytė.

REKLAMA

Organizacijos „Baltosios pirštinės“ vadovė Marija Šaraitė teigė, kad iš viso iš rinkėjų gauta bent 120 pranešimų apie tai, kad negalėjo balsuoti būdami saviizoliacijoje. 

Organizacijos vadovė teigė, kad tokių situacijų būtų galima išvengti, jei rinkimų komisijos skelbtų grafikus, kada planuoja aplankyti balsuojančius namuose.

„Iš viso per šiandien gavome bent 120 rinkėjų laiškus, kurių daugumą perdavėme rinkimų komisijai, dalies rinkėjų klausimai yra išspręsti, dalis rinkėjų turbūt liko nebalsavę, ir tiek su rinkimų komisija, tiek su pačiais rinkėjais situaciją dar analizuosime“, – per spaudos konferenciją sakė M. Šaraitė.

REKLAMA
REKLAMA

„Matome vieną iš prevencijos priemonių, jei balsavimo namuose grafikai būtų skelbiami viešai ir iš anksto, ne prieš vieną dieną, o bent prieš savaitę, rinkėjui nereikėtų visą dieną laukti namuose, kada kažkada ateis rinkimų komisijų narys, o būtų aiškus bent valandos periodas, tada rinkėjas būtų pasiruošęs. Turėdami tokias paprastas taisykles, manau, būtume išvengę šiomis dienomis kilusių tam tikrų problemų“, – pažymėjo M. Šaraitė.

Pasak L. Matjošaitytės, VRK buvo gavusi per 1,7 tūkst. prašymų balsuoti iš asmenų, esančių saviiz

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų