REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pranešė, kad asmens apsaugos priemonių aprūpinimui rinkėjams ir komisijos nariams liepos mėnesį buvo skirta 1,6 mln. eurų. Tik prasidėjus išankstiniam balsavimui paaiškėjo, kad rinkimų apygardose tragiškai trūksta asmens apsaugos priemonių, todėl paskutinę minutę Vyriausioji rinkimų komisija ir SAM susigriebė „gesinti gaisrus“ ir papildomai dalinti apsaugos komplektus.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pranešė, kad asmens apsaugos priemonių aprūpinimui rinkėjams ir komisijos nariams liepos mėnesį buvo skirta 1,6 mln. eurų. Tik prasidėjus išankstiniam balsavimui paaiškėjo, kad rinkimų apygardose tragiškai trūksta asmens apsaugos priemonių, todėl paskutinę minutę Vyriausioji rinkimų komisija ir SAM susigriebė „gesinti gaisrus“ ir papildomai dalinti apsaugos komplektus.

REKLAMA

Penktadienį prasidėjo balsavimas namuose. Komisijų nariai visoje Lietuvoje pradėjo vaikščioti ir pas tuos rinkėjus, kuriems nustatytas ar įtariamas koronavirusas, kurie turėjo izoliuotis dėl kontaktų, kelionių į užsienį.

Jei žmogus serga Covid-19, tai komisijos nariai turi vykti su specialiomis apsaugos priemonėmis. Tačiau kai kurios rinkimų apylinkės tik išvakarėse sulaukė papildomų apsaugos priemonių skyrimo. Ketvirtadienio vakarą vyko jų atsiimti į Vilnių, o iki tol buvo baimėje ir nežinioje.

REKLAMA
REKLAMA

SAM: pirmojo turo apsaugos priemonėms skyrė 1,6 mln. eurų

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) naujienų portalą tv3.lt informavo, kad siekiant aprūpinti būtinosiomis apsaugos priemonėmis balsuojančius rinkėjus bei užtikrinti rinkimų komisijos narių apsaugą nuo galimos užsikrėtimo Covid-19 rizikos, asmeninės apsaugos priemonėms įsigyti buvo skirta 1,6 mln. eurų.

REKLAMA

Tai buvo numatyta liepos 24 dieną sveikatos apsaugos ministrą tuo metu pavaduojančio Jaroslavo Narkevičiaus įsakymu.

Pagal šį sprendimą Seimo rinkimų pirmajam turui rinkimų apygardoms buvo paskirstyta: 1,75 mln. kaukių, beveik 68 tūkst. pirštinių, daugiau nei 11 tūkst. litrų dezinfekcinio skysčio.

Pirmuoju skyrimu apygardoms atiteko 2,7 tūkst. chalatų, beveik po du tūkstančius respiratorių, akinių, kombinezonų, kepuraičių ir daugiau nei 5 tūkst. avalynės apdangalų.

SAM negalėjo įvardinti, konkrečių apsaugos priemonių kainų, po kiek jas įsigijo: „Kadangi antras pirkimas, kuriame buvo įskaičiuotas apsaugos priemonių poreikis rinkimams, dar nepasibaigęs, negalime pateikti konkrečių kainų.“

REKLAMA
REKLAMA

Raseiniai apsaugos priemonių sulaukė paskutinę minutę

Koronaviruso smarkiai paveiktuose Raseiniuose dirbantiems rinkimų komisijos nariams savaitės pradžioje tragiškai trūko apsaugos priemonių, skirtų vykti pas sergančius ir saviizoliacijoje esančius asmenis.

Raseinių-Kėdainių apygardos rinkimų komisijos pirmininkė Nijolė Juknienė tv3.lt teigė, kad pirmą kartą jie gavo tik 43 apsaugos priemonių komplektus. Tą pačią dieną jie kreipėsi į VRK ir prašė papildomai dar 100 komplektų, bet ilgą laiką jokio atsakymo nesulaukė.

Po kurio laiko gavo žinią, kad gavo vos 10 komplektų: „Tai juokinga, mes atsisakėme vykti jų pasiimti, nes vien kelionė kiek kainuoja iki Vilniaus“, – prisiminė N. Juknienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ketvirtadienio vakarą N. Juknienė sulaukė papildymo ir keliavo į Vilnių atsiimti apsaugos priemonių.

„Dabar gavome pakankamai – 500 komplektų. Manau, kad abiem rinkimų turams turėtų pakakti ir galės po kiekvieno ligonio persirengti. Esame viskuo apsirūpinę, dabar tik lieka surasti žmones, kurie apsirengs tas apsaugos priemones ir eis pas balsuojančius namuose.

Komisijos nariai jau suprato, kad nėra taip baisu lankyti tuos ligonius, nes į vidų nereikia eiti atlikti balsavimo procedūras, dabar turime visas apsaugos priemones. Be, manau, kad buvo galima ir anksčiau viską paskirti“, – teigė N. Juknienė.

Ketvirtadienio vakarą Raseinių-Kėdainių apygardoje registravosi 80 sergančių Covid-19 ar izoliacijoje esančių: „Turime beveik 80 sergančių Covid-19 ir izoliuotų, kurie registravosi, bet nepamirškime, kad kitur namuose izoliuojasi po kelis šeimos narius“, – teigė N. Juknienė.

REKLAMA

Komisijos pirmininkė ketvirtadienį nusiramino, kai pavyko sulaukti papildomų apsaugos priemonių, bet ilgą laiką buvo nežinioje.

„Tai gerai, kad gavome papildomai, parvešime iš Vilniaus ir visi bus patenkinti. Galės persirengti po kiekvieno ligonio, tikrai jau pakaks. Nenorime jau galvoti apie tai, kai nerimavome, dabar žiūrime į priekį, tikimės kad nebebus vėl kokio „gaisro“.

Komisijų nariai ketvirtadienį dar lankė specialiuosius punktus, tai nerimavo, ar tų priemonių pakaks. Mes jau ketvirtadienį iš pirmos siuntos surinkome visus kostiumus ir atidavėme jiems, kurie išėjo į specialiuosius balsavimo punktus. Gerai, kad vėliau sulaukėme papildymo“, – sakė N. Juknienė.

REKLAMA

VRK narė atvirai: „Buvo pavėluota išduoti apsaugos priemones“

Vyriausiosios rinkimų komisijos narė Gitana Matiekuvienė tv3.lt teigė, kad šiuo metu komisijos nariai gauna dar papildomai apsaugos priemonių, bet kai kuriuose apylinkėse jų dar reikia.

„Manau, kad buvo pavėluota išduoti apsaugos priemones. Kai pradėjo nešioti pranešimus – tai jos nebuvo dar išdalintos komisijoms.

Išankstiniam balsavimui nebuvo suskaičiuotas jų (apsaugos priemonių – aut. past.) poreikis. Komisijos atsinešė jas iš balsavimo dienai skirtų priemonių ir nemažai jų išnaudojo išankstiniam balsavimui.

Dabar buvo priimtas sprendimas, kad priimti ir antrojo turo priemones, kad komisijos turėtų ir antram turui“, – sakė G. Matiekuvienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Pagal komisijų realų darbą matosi, kad jų neužtenka“

Pasak VRK narės, turėjo iškart būti suskaičiuotas didesni poreikis.

„Jau rugsėjo mėnesį buvo matoma, kad auga saviizoliacijoje esančių asmenų skaičiai. Dabar prašoma komisijų, kad jos pasiskaičiuotų papildomą poreikį. Tai dabar tikrai komisijoms sunku papildomai susiskaičiuoti. Juo labiau, kad saviizoliacijoje esančių asmenų skaičius buvo iki ketvirtadienio nuolat dar pildomas.

Mes siūlėme „užmesti“ tą skaičių, kad komisijos nereikėtų sukti galvos, kai dar 5 žmonės atsiranda saviizoliacijoje ir turi rašyti prašymą, kol jį išduos, kol gaus“, – pripažino G. Matiekuvienė.

REKLAMA

Pasak jos, prasidėjus rinkimams tik pamatė, kad apsaugos priemonių poreikis tikrai didesnis nei jų buvo skaičiuota iš pradžių.

„Sakoma, kad žiūrėkite į rekomendacijas (operacijų vadovo A. Verygos – aut. pats.), kad pagal jas užtenka. Bet pagal komisijų realų darbą matosi, kad jų neužtenka ir yra didesnis poreikis. Tuo labiau, kad tas pačias kaukes duoda ir rinkėjams, kurie ateina balsuoti be jų.

Žmonės bijo eiti pas esančius saviizoliacijoje gyventojus ir komisijų nariai prašo aukščiausio lygio apsaugos. Sveikatos apsaugos ministerija išdavė rekomendacijas – kurias turi ir komisijos, – kuriose nustatyta, kad tam tikrais atvejais užtenka tik kaukės, o kombinezonai yra naudojami einant pas sergančius asmenis.

REKLAMA

Komisijos baiminasi, nes daug matome užsikrėtimų atvejų ir ta įtampa automatiškai kyla. Aš tikrai suprantu žmonių baimę, manau, kad ji yra pagrįsta, nes žmonės saugo savo sveikatą ir nenori tapti viruso platintojais.

Pagal tas rekomendacijas jiems tarsi ir nepriklauso aukštesnės apsaugos priemonės. Manau, kad čia yra pasilenkimas. Jei yra žmonių baimė ir jei neitų į namus, tai reikėtų ieškoti kažkokių sprendimų, nes mes jų negalime priversti eiti“, – atvirai kalbėjo G. Matiekuvienė.

VRK pirmininkė: „Situacija yra aiški, o priemonių pakankamai“

VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė tv3.lt kalbėjo, kad VRK daugybę kartų kreipėsi į SAM, kad iš valstybės rezervo rinkimų komisijos nariai būtų aprūpinti asmens apsaugos priemonėmis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Paskutinį kartą mes prašėme visoms komisijoms Lietuvoje dar papildomai suteikti ir kombinezonų, chalatų, respiratorių, akinių, kepuraičių, avalynės apdangalų. Tų priemonių, kurios yra skirtos pas saviizoliacijoje einančius asmenis.

Tos priemonės yra skirtos. Situacija yra aiški, priemonių pakankamai. Rinkimų komisijos ne visos iš valstybės rezervo atsiėmė asmens apsaugos priemones, nes kai kurios sakė, kad turi pakankamai asmens apsaugos priemonių ir papildomai nereikia. Kai kurie sako, kad net turi ir antrajam turui.

Jeigu antrajam rinkimų turui, pasikeitus situacijai ir atsiradus daugiau asmenų esančių saviizoliacijoje ir norinčių balsuoti viskas pasikeis iš esmės, tai be jokios abejonės, kreipsimės į SAM, kad būtų užtikrintas tas poreikis, kuri yra reikalingas. Kad rinkimų komisijų nariai jaustųsi saugūs, kad balsavimo procesas būtų saugus ir nekiltų jokių klausimų dėl papildomų priemonių“, – sakė L. Matjošaitytė.

REKLAMA

VRK pirmininkė: „Niekas iš anksto nenumanė“

Pasiteiravus, ar nebuvo galima iš karto daugiau priemonių skirti komisijoms, kad nereikėtų iki paskutinės minutės jaudintis, kai skaičiai koronaviruso atvejo ir saviizoliuotų vis augo, VRK pirmininkė atsakė, kad situacija keitėsi ir niekas iš anksto „nenumanė“.

„Situacija keitėsi dienomis ir valandomis. Atsirado ir daugiau asmenų esančių saviizoliacijoje. Niekas iš anksto nenumanė, kuriose apygardose bus daugiau saviizoliacijoje esančių asmenų, kuriose mažiau.

Vežti milžiniškų kiekių asmens apsaugos priemonių į apygardų ir apylinkių rinkimų komisijas ir neadekvačiai bei neekonomiškai skirstyti jas nėra racionalus sprendimas.

REKLAMA

Asmens apsaugos priemonės yra skiriamos iš valstybės rezervo ir apmokamos iš mokesčių mokėtojų pinigų. Tas apsaugos priemones, kurios gaus rinkimų komisijos, jų mes nebesugrąžinsime į valstybės rezervą“, – teigė L. Matjošaitytė.

Veryga: „Komisijų nariais ir priemonėmis yra pasirūpinta“

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga penktadienį garantavo, kad apsaugos priemonių rinkimų komisijų nariams užteks.

„Komisijų nariais ir priemonėmis yra pasirūpinta, jų pirmam turui pristatyta daugiau nei pakankamai, jei bus poreikis papildomai išduoti antram rinkimų turui, tikrai noriu visus nuraminti, kad rinkimams pasiruošta“, – penktadienį per spaudos konferenciją kalbėjo A. Veryga.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak jo, išankstinis vykęs balsavimas parodė, kad jokių problemų, susijusių tiek su infekcijų kontrole, tiek su rinkimų organizavimu neiškilo, nebuvo fiksuota ir kažkokių užsikrėtimų ar probleminių atvejų.

Antradienį ministras A. Veryga teigė, kad jam neteko girdėti, kad apsaugos priemonių trūksta, tačiau žadėjo aprūpinti, jei reikės.

„Priemonių yra duota ir jos yra išdalintos iš (SAM – aut. past.) rezervo. Jei kam nors iš komisijos narių atrodo, kad tų priemonių nėra – tai jie turėtų ne pavieniai kreiptis, bet per Vyriausiąją rinkimų komisiją tokius duomenis susistemintai atiduoti. Jeigu priemonių trūks, tai pasistengsime jų surasti ir duoti komisijos nariams, kurie turės eiti pas balsuojančiuosius. Tikrai nereikėtų kelti panikos avansu, kol dar nereikėjo niekur eiti.

Nežinau, iš kur ateina tokios žinios, kad masiškai trūksta apsaugos priemonių. Kol kas mums asmeniškai neteko gauti tokių žinučių ar skundų, kad kam nors tų priemonių būtų pritrūkę. Kaip minėjau, VRK tos priemonės buvo skirtos, buvo skirtos ir apygardoms“, – antradienį spaudos konferencijoje teigė A. Veryga.

Pasak sveikatos apsaugos ministro, būtų gerai, kad būtų konkrečiai įvardinta, kuriai apygardai ir kokių konkrečiai priemonių trūksta ir tai susistemintų VRK.

REKLAMA

„Yra labai detalios rekomendacijos, kokių apsaugos priemonių, kokiomis aplinkybėmis ir kokiems komisijos nariams reikia. Vienos apsaugos priemonės ir vienas lygis yra einant pas tuos, kurie sergantys lengva Covid-19 forma, kitos – kurie tiesiog yra izoliuoti dėl kontakto, trečias lygis – kurie dirba pačiose apylinkėse“, – antradienį kalbėjo A. Veryga.

Kaip ir kada įvyksta COVID-19 infekcija?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų